Contacteer stad Antwerpen

Begeleiding bij werkstraf

Samen Werken is een stadsdienst die werkgestraften begeleidt tijdens hun werkstraf. Met de werkstraf kunnen ze iets tastbaar terugdoen voor de maatschappij.


Wat is Samen Werken?

Samen Werken is een dienst van de stad Antwerpen. De dienst begeleidt werkgestraften tijdens hun werkstraf.

Een politie- of correctionele rechtbank legde hen een werkstraf op. Deze straffen duren meestal 20 tot 300 uur. De werkgestraften pleegden feiten zoals drugsdelicten, diefstal of verkeersovertredingen. De werkstraf is uitgesloten voor bepaalde feiten, bijvoorbeeld zedendelicten of doodslag.

Samen Werken begeleidt enkel werkgestraften die op andere plaatsen niet aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld door ziekte of verslaving.

De dienst ontstond in 2007 uit een samenwerking tussen de stad Antwerpen en het Justitiehuis. De federale overheidsdienst Justitie zorgt voor het grootste deel van de financiering.

Wat doen de werkgestraften?

De werkgestraften voeren opdrachten uit zoals verhuizen, schilderen, opruimen en onderhoud. Ze doen dit in ploegen van maximaal vijf werkgestraften.

De opdrachten vinden plaats op het grondgebied van de stad Antwerpen, zowel tijdens de week als in het weekend. Na de dagtaak gaan de werkgestraften gewoon naar huis.

Wie kan opdrachten aanvragen?

Enkel diensten en vzw’s van de stad Antwerpen kunnen opdrachten aanvragen.

Wat is het doel?

Het doel is een constructief en kostenbesparend alternatief bieden voor korte gevangenisstraffen. Bovendien ontwikkelen de werkgestraften een betere arbeidsattitude en verbeteren ze hun sociale en technische vaardigheden. Bijvoorbeeld omgaan met conflicten, functioneren in groep en stiptheid.

Met de werkstraf kunnen ze iets tastbaar terugdoen voor de gemeenschap. De werkgestraften blijven actief in de maatschappij. Zo kunnen ze hun werk behouden of nieuw werk vinden.

Wat doen de werkvloerbegeleiders van Samen Werken?

De werkvloerbegeleiders hebben vier taken:

  • toezicht houden
  • meewerken om de dynamiek te bevorderen
  • aanleren van kluswerken
  • sociale begeleiding

Indien mogelijk, helpen de werkvloerbegeleiders de werkgestraften met het zoeken naar werk.

Meer info

Mail naar samen.werken@antwerpen.be

 

Lees het artikel over werkstraf in Gazet van Antwerpen.