Hoe zoek je kinderopvang in Antwerpen
De zoektocht naar kinderopvang schrikt veel mensen af. Hoe begin ik er aan? Wat als ik geen plaats vind? Wat als er geen opvang is in de buurt van mijn werk of huis? Geen nood! Op deze pagina vind je stap per stap wat te doen.
Stap 1 : Welke opvang heb jij nodig?
Zoek je opvang voor je kindje? Zorg er dan voor dat die helemaal past bij wat jij én je kindje nodig hebben. Uiteraard wil je een warme, aangename en veilige omgeving. Maar ook volgende zaken spelen een rol:
Vanaf wanneer heb je opvang nodig?
Bereken wanneer het bevallingsverlof en eventuele borstvoedingsverlof eindigt. Bekijk of je dit zal uitbreiden met ouderschapsverlof, opgenomen door mama of papa.
Tip: laat je kindje - als het mogelijk is - net na een schoolvakantie instappen. Op dat moment maken veel kleuters de overstap naar school en komen er dus plaatsen vrij.
Heb je alle dagen opvang nodig of maar enkele? En is dit elke week hetzelfde?
Bekijk je werkschema in detail: heb je vaste uren of werk je in shiften? En blijft dat hetzelfde na de geboorte, of neemt een van de partners ouderschapsverlof op of gaat iemand halftijds werken? Of misschien zijn er familieleden of vrienden die soms voor opvang kunnen zorgen?
Tip: op maandag, woensdag en vrijdag heb je meer kans op vrije plaatsen, want op dinsdag en donderdag wordt de meeste opvang gevraagd.
In welke buurt zoek je opvang: graag dicht bij je werk of liever dicht bij huis?
De beste locatie heeft veel te maken met de openingsuren van de opvang: raak je ‘s ochtends op tijd aan de opvang én op je werk? En wat na het werk: raak je nog voor de sluitingsuren bij de opvang?
Tip: bekijk een zo groot mogelijke regio. Volg je een opleiding? Dan kan de opvang misschien ook daar in de buurt. Of misschien is in de buurt van de grootouders ook een mogelijkheid?
Hoeveel zal de opvang kosten?
Maak een inschatting van het budget dat je moet voorzien. De prijs van de opvang hangt af van het aantal opvangdagen en de tariefformule van de opvanglocatie (een vaste prijs of een prijs gebaseerd op je inkomen).
Tip: bij sommige opvanglocaties met een vaste prijs, krijg je van de stad een toelage die de prijs doet dalen. Lees er meer over op ‘Hoeveel kost kinderopvang?'.
Zijn er extra aandachtspunten?
Misschien heeft je kindje een allergie of heeft het nood aan bijzondere zorg. Of misschien vind je het belangrijk dat de opvang een buitenruimte heeft. Maak vooraf zeker een lijstje met de belangrijkste eisen.
Tip: je kunt contact opnemen met de opvang om je te informeren of om eventueel een afspraak voor een bezoekje te maken.
Stap 2: Verschillende soorten en aanbieders van kinderopvang
Er bestaan twee soorten kinderopvang: gezinsopvang en groepsopvang. Er zijn in Antwerpen verschillende aanbieders van beide soorten. Ze organiseren zich anders, maar ze omringen je kindje met de beste zorgen. Elke opvang heeft een vergunning van Kind en Gezin en moet daarvoor aan dezelfde kwaliteitsnormen voldoen. Dit wordt gecontroleerd en opgevolgd bij elke opvang.
Gezinsopvang (onthaalouder)
- een kleine opvanglocatie (vaak de woning van de kinderbegeleider)
- meestal 1 kinderbegeleider
- maximaal 8 kindjes
- hanteert een vaste prijs of een prijs volgens inkomen
Groepsopvang (kinderdagverblijf of crèche)
- een grotere opvanglocatie (soms opgedeeld in verschillende afdelingen en leefgroepen)
- meerdere kinderbegeleiders
- maximaal 9 kinderen per kinderbegeleider (zijn er meerdere groepen? Dan mag elke groep maximaal 18 kindjes tellen met minstens 2 kinderbegeleiders)
- hanteert een vaste prijs of een prijs volgens inkomen
- een groepsopvang met vaste prijs kan ook werken met de kinderopvangtoelage van de stad Antwerpen om u een korting te geven op uw opvangfactuur.
Stap 3: Hoeveel kost kinderopvang
De prijs voor kinderopvang hangt af van het type opvang waar je kindje verblijft. In de stad Antwerpen zijn er drie prijssystemen.
1. Prijs volgens inkomen
In sommige groeps- of gezinsopvang betaal je een prijs volgens inkomen. Deze prijs is wettelijk geregeld en hangt af van je gezinsinkomen en het aantal kinderen ten laste.
Op de website van Kind en Gezin vind je gedetailleerde informatie en kan je de prijs volgens inkomen berekenen en het attest 'inkomenstarief' aanvragen. Dit attest vraag je aan ten vroegste twee maanden voor de start van de opvang en ten laatste 30 dagen na de start van de opvang.
2. Vaste prijs
In sommige groeps- of gezinsopvang betaal je een vaste dag- of maandprijs. Alle ouders betalen dezelfde prijs. Deze prijzen variëren naargelang de locaties. Een vaste prijs ligt meestal tussen 30 en 38 euro per dag. Voor sommige ouders is een vaste prijs niet duurder dan een prijs volgens inkomen.
Belangrijk
Informeer bij de gezins- of groepsopvang welke kosten (bijvoorbeeld pampers, voeding,...) in de prijs zijn inbegrepen. Dit kan immers variëren.
3. Vaste prijs met kinderopvangtoelage
De stad Antwerpen biedt een korting aan op de opvangprijs die je betaalt aan een groepsopvang die werkt met een vaste prijs. Deze 'kinderopvangtoelage' wordt afgetrokken van je factuur.
De kinderopvangtoelage past het verschil bij tussen de vaste prijs, en de prijs volgens je inkomen. De korting bedraagt maximum 25 euro (stijging van 16 naar 25 euro onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad in december).
Lees meer over de Kinderopvangtoelage.
Fiscaal aftrekbaar
Je kan als ouder de kosten voor kinderopvang inbrengen in je belastingaangifte. Voor het aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022) kan je een bedrag van maximaal 15,70 euro per dag per kind inbrengen. De kinderopvanglocatie bezorgt jou hiervoor in april of mei een fiscaal attest met de bedragen die je het jaar ervoor betaalde. Elke ouder kan deze kosten aftrekken ongeacht of men volgens inkomen of een vaste prijs betaalde. Lees meer over belastingvermindering voor kinderopvang.
Stap 4: Vind kinderopvang
Heb je een goed beeld van welke opvang je zoekt, wanneer je die nodig hebt en wat je budget is? Dan kan de zoektocht naar de geschikte crèche echt beginnen. We helpen je graag op weg met enkele tips:
Zoek online
Op de kinderopvangzoeker kan je terecht om alle informatie van elke groeps- en gezinsopvang in Antwerpen te vinden. Voor heel wat locaties kan je ook online een plaats aanvragen.
- Begin op tijd te zoeken
Start je zoektocht snel. Doe dit vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, een cursus zal volgen of aan het werk zal gaan.
- Doe een aanvraag bij verschillende opvanglocaties
Om je kans op een opvangplek te vergroten, kan je best bij verschillende locaties een opvangplaats aanvragen.
- Wees zo volledig mogelijk bij je aanvraag
Vermeld de startdatum van de opvang, het gewenste opvangplan, de naam en contactgegevens van de ouders, de vermoedelijke geboortedatum, …
Wat als je niet meteen plaats vindt?
Hebben de opvanginitiatieven die je contacteerde geen plek vrij? Dan kun je verder zoeken via:
1. Gepubliceerde vrije plaatsen in Antwerpen
Zoek in de kinderopvangzoeker naar vrije plaatsen. Je kan dit aanvinken bij de zoekopdracht.
2. Het contactpunt kinderopvang
Alle vragen over kinderopvang in Antwerpen zijn welkom op het stedelijk contactpunt voor kinderopvang: contactpuntkinderopvang@antwerpen.be of 03 22 11 333 (stedelijk contactcenter).
Het contactpunt kinderopvang is bereikbaar alle weekdagen van 9 tot 17 uur.