Contacteer stad Antwerpen

Horecabelasting: veelgestelde vragen

Worden cateringactiviteiten belast onder de horecabelasting? Welke ruimtes moet ik aangeven? Hoe wordt een zaak belast die niet het hele jaar door open is? Hoe wordt de vrijstelling berekend bij wegenwerken? Het antwoord op veelgestelde vragen.

Wat als mijn zaak wordt overgenomen in de loop van het jaar?

Een overname in de loop van het jaar heeft geen effect op de belasting van dat jaar. De belasting op de horeca is verschuldigd voor elke horecagelegenheid die gevestigd is in de stad op 1 januari van het aanslagjaar. De uitbater op 1 januari is voor dat jaar de belasting verschuldigd, voor de oppervlakte die op 1 januari ter beschikking was.

Draag je in de loop van het jaar (een deel van) je uitbating over, dan moet je nog steeds de volledige belasting betalen op basis van de toestand op 1 januari van dat jaar. Een overname of stopzetting meldt je altijd binnen de maand. 

Lees meer in het horecareglement, bij artikel 1.6 Meldingsplicht.

Valt de maatschappelijke zetel van mijn horecaonderneming onder de horecabelasting?

De maatschappelijke zetel blijft belastbaar onder de belasting op vestiging. Alleen als de maatschappelijke zetel zich op hetzelfde adres bevindt als de horecagelegenheid, dan valt dit adres enkel onder de belasting op horeca.

Zie belastingreglement op de vestigingen, 4.1 Vrijstellingen, punt d.

Vallen cateringactiviteiten onder de belasting op horeca?

Louter cateringactiviteiten vallen niet onder de belasting op horeca. Deze activiteiten zijn belastbaar onder andere belastingen, zoals belasting op vestiging, drijfkracht...

Om te vallen onder de horecabelasting moet de aangeboden voeding en/of drank ter plaatse kunnen worden genuttigd. 

 

Wordt een afhaalzaak belast onder de belasting op horeca?

  • Als je de voeding/drank enkel kan afhalen, wordt dit in dit reglement niet als een horeca-activiteit beschouwd.Je zaak valt dan onder andere belastingen, zoals belasting op vestiging.
  • Als je de voeding/drank ter plaatse kan consumeren, al dan niet binnen of buiten op het terras, valt deze activiteit wel onder de horecabelasting.

 

Wat als een vzw een lokaal heeft dat gebruikt wordt voor het consumeren van dranken?

Deze ruimte valt onder de belasting op horeca. Iedereen die tegen betaling dranken aanbiedt om ter plaatse te consumeren valt onder de belasting op horeca, ongeacht de toegangsvoorwaarden. Zie belastingreglement op de horeca, artikel 1.2 Definitie horeca-activiteit. 

Een vzw die onder de rechtspersonenbelasting valt kan een halvering van de belasting aanvragen.
Zie belastingreglement op de horeca, artikel 1.5 Verminderingen en vrijstellingen, punt B.2.b.

 

Wat zijn toeristische logies?

De term toeristische logies wordt op dezelfde manier gebruikt als in het belastingreglement op overnachtingen in toeristische logies

  • Toeristisch logies: elke constructie, inrichting, ruimte of terrein, in eender welke vorm, dat aan één of meer toeristen tegen betaling de mogelijkheid tot verblijf biedt voor één of meer nachten en dat wordt aangeboden op de toeristische markt of welke werd aangemeld bij Toerisme Vlaanderen en een erkenning heeft ontvangen
  • Toerist: elke persoon die zich met het oog op vrijetijdsbesteding, ontspanning, persoonlijke ontwikkeling, beroepsuitoefening of zakelijk contact begeeft naar of verblijft in een andere dan zijn alledaagse leefomgeving.

 

Ik heb een feestzaal waar verjaardagsfeesten, trouwfeesten en dergelijke georganiseerd worden door derden die de zaal huren. Is dat een horecagelegenheid?

  • Als je enkel de zaal verhuurt zonder meer, wordt dit niet beschouwd als horeca-activiteit en moet je de oppervlakte van de feestzaal opgeven bij de belasting op vestiging.
  • Als je een zaal verhuurt met de mogelijkheid om drank of voeding via jou af te nemen, dan wordt de zaal wel beschouwd als een “Uitbating met onder meer horeca-activiteiten”.
    Hoe groot is het gedeelte van de zaal waar de drank of voeding aangeboden/bereid wordt (zoals toog, keuken)?
    • Minstens 20m²: geef de oppervlakte aan onder de horecabelasting. De resterende oppervlakte van de zaal valt onder de belasting op vestiging.
    • Kleiner dan 20 m²: dit  wordt niet beschouwd als horeca-activiteit. Geef de oppervlakte van de feestzaal aan bij de belasting op vestiging.

Wat met een rookruimte in mijn horecagelegenheid?

Rookruimte geef je aan bij het vestigingsgedeelte van de horecabelasting. De volledige bruto oppervlakte moet meegeteld worden. Enige uitzonderingen zijn de parking en de gelijkvloerse ruimten in openlucht die geen terras zijn.

De oppervlakte van het vergunde terras op de openbare weg geef je aan bij het terrasgedeelte.
De oppervlakte van het terras op privéterrein (waarvoor je geen vergunning nodig hebt) geef je aan bij het vestigingsgedeelte.

Zie belastingreglement op horeca, artikel 1.2 Definitie oppervlakte vestiging

 

Ik gebruik mijn kelder of zolder gedeeltelijk voor opslag. Moet ik deze oppervlakte ook aangeven?

De volledige beschikbare oppervlakte moet worden aangegeven.

De volledige oppervlakte die je ter beschikking hebt voor uw horecazaak valt onder de belasting op horeca. Als je een volledig pand huurt op naam van de zaak, is het volledig pand ter beschikking en valt dit onder de horecabelasting, tenzij je kan aantonen dat een gedeelte bv. voor bewoning gebruikt wordt.

Ook als je de kelder of zolder slechts gedeeltelijk gebruikt, moet je dus de volledige oppervlakte opgeven. Vandaag gebruik je misschien maar een gedeelte, morgen kan je beslissen om de volledige kelder als opslagruimte te gebruiken. Daarom wordt er steeds (ook bij de belasting op vestiging) gekeken naar de beschikbare ruimte.

 

Ik huur het hele gebouw, maar enkel de benedenverdieping gebruik ik voor mijn horecazaak. Welke oppervlakte moet ik aangeven onder de horecabelasting?

  • Is het volledige gebouw een handspand en huur je het volledige pand op naam van de zaak? Dan is het volledig pand ter beschikking van je horecazaak. De volledige oppervlakte valt dan onder de horecabelasting.
  • Is enkel de benedenverdieping een handelspand en zijn de bovenliggende verdiepingen woningen? Dan moet je enkel de oppervlakte van de benedenverdieping opgeven. 
    Bovenliggende woningen kunnen wel belast worden onder de leegstandsbelasting als deze niet effectief gebruikt worden als woning.

 

De hotelkamers van mijn hotel hebben een klein terrasje of balkon. Moet ik deze oppervlakte ook aangeven?

De volledige beschikbare oppervlakte, dus ook de oppervlakte van een terras of balkon, moet worden aangegeven (zoals ook het geval is bij de belasting op vestiging).

Een uitzondering is in het belastingreglement op de horeca is voorzien voor:

  • Parkings
  • Gelijkvloerse ruimten in openlucht, die geen terras zijn

 

Ik heb een grote tuin achter mijn horecazaak, waarvan een klein gedeelte in de zomer voor terras wordt gebruikt. Moet ik deze oppervlakte ook aangeven?

De oppervlakte van het terras geef je mee op bij het vestigingsgedeelte van de horecabelasting. De rest van de tuin moet je niet opgeven. 

Gelijkvloerse ruimten in openlucht, die geen terras zijn, worden volgens reglement niet beschouwd als oppervlakte vestiging voor de horecabelasting. 

 

Ik verhuur 2 appartementen als toeristische logies. Deze appartementen zijn gelegen in een grotere blok met meerdere appartementen. Welke oppervlakte moet ik aangeven onder de horecabelasting?

Je geeft de oppervlakte van de 2 appartementen op. De gemeenschappelijke delen, zoals de hal en de gang, die andere huurders/eigenaars ook gebruiken, moet je niet mee opgeven.

Beschik je over een volledig appartementsgebouw waarbij je alle appartementen verhuurt als toeristische logies? Geef dan wel de volledige oppervlakte op.

 

Mijn zaak is maar 50m² groot. Moet ik toch voor 100m² betalen?

Nee. Voor een vestigingsgedeelte tot 50 m² is er geen belasting verschuldigd. Denk er wel aan dat de volledige bruto oppervlakte van je zaak moet meegerekend worden in het vestigingsgedeelte.

Ik heb een concessie voor de uitbating van mijn horecazaak. Mijn terras staat niet op de openbare weg, maar is wel inbegrepen in de concessie. Valt dit onder het terrasgedeelte?

Nee. Enkel een terras op het openbaar domein of hiermee gelijkgesteld, waarvoor je een toelating nodig hebt om dit te plaatsen, valt onder het terrasgedeelte.

Een ander terras valt onder het vestigingsgedeelte. 

Hoe wordt de vrijstelling berekend wanneer er openbare werken in de straat plaatsvinden?

Kan je je terras niet kan plaatsen door van werken van openbaar nut? Dan kan je een gedeeltelijke vrijstelling krijgen voor het terrasgedeelte van de horecabelasting.
Zie belastingreglement op horeca, artikel 1.5 punt A.
 
Voorbeeld 1
Je terras is 10m² groot en bevindt zich in een strategische horecakern. Door openbare werken kan je je terras 2 maanden volledig niet plaatsen. De berekening van uw terrasgedeelte ziet er zo uit:

Basisbedrag terrasgedeelte: 10m² x 40 euro per m² = 400 euro

Vermindering: 10m² x 40 euro per m x 2/12 = -66,67 euro

Bedrag terrasgedeelte: 333,33 euro

 

Voorbeeld 2

Je terras is 10m² groot en bevindt zich in een strategische horecakern. Door openbare werken kan je de helft (5m²) van uw terras 2 maanden niet plaatsen. De berekening van uw terrasgedeelte ziet er zo uit:

Basisbedrag terrasgedeelte: 10m² x 40 euro per m² = 400 euro

Vermindering: 5m²  x 40 euro per m x 2/12 = -33,33 euro

Bedrag terrasgedeelte: 366,67 euro

 

Om recht te hebben op de vrijstelling moet je de hinder melden 15 dagen na aanvang bij de dienst Financiën – bedrijfsbelastingen van de stad Antwerpen, zoals voorgeschreven in het belastingreglement.

Opgelet! Deze vrijstelling geldt enkel voor het terrasgedeelte, niet voor het vestigingsgedeelte of eventuele bijkomende forfait.

 

Hoe weet ik of mijn horecazaak wel of niet in een bovenlokale strategische horecakern valt?

Bekijk de volledige lijst vinden van de straten die in een bovenlokale horecakern vallen.

Per straat op de lijst wordt vermeld of de volledige straat tot de kern behoort of niet. Als het niet om de volledige straat gaat, worden de huisnummers vermeld die wel tot de kern behoren. Het kan bijvoorbeeld dat een hoekpand nog tot de horecakern behoort en de rest van de straat niet. 

Hoe wordt een horecazaak belast die 8 maanden per jaar open is?

Elke horecagelegenheid die met een tijdelijk doel wordt uitgebaat, voor minimum 1 maand en maximum 12 maanden, wordt belast als tijdelijke horecagelegenheid.

De belasting wordt berekend volgens dezelfde regels als een vaste uitbating (rekening houdend met oppervlakte vestiging, terras en eventuele bijkomende forfait) maar in verhouding met het aantal maanden uitbating. In dit voorbeeld aan acht twaalfden. 

 

Moet ik het melden als ik een pop-up uitbaat die tijdelijk mijn vaste horecagelegenheid vervangt?

Voor je start met een tijdelijke uitbating moet je dit melden, zodat een eventuele vrijstelling correct kan worden toegepast. 

Als je een vaste horecagelegenheid hebt die je tijdelijk sluit om op een andere locatie een tijdelijke horecagelegenheid te openen, dan is die tijdelijke uitbating vrijgesteld van de belasting op de horeca. Dit op voorwaarde dat de beide zaken niet gelijktijdig open zijn.

 

Zie belastingreglement op horeca, artikel 2.5, punt B2B Verminderingen en vrijstellingen.

 

Krijg ik ook vrijstelling als mijn tijdelijke horecagelegenheid een andere uitbater heeft dan mijn vaste?

Om een vrijstelling te kunnen krijgen voor een tijdelijke horecagelegenheid die tijdelijk een vaste horecagelegenheid vervangt, moeten beide horecazaken door dezelfde exploitant worden uitgebaat. 

Richt je een aparte rechtspersoon op voor de uitbating van je tijdelijke horecagelegenheid, dan heb je geen recht op deze vrijstelling. 

Zie belastingreglement op horeca, artikel 2.5, punt B2B Verminderingen en vrijstellingen.

Ik heb een feestzaal waar verjaardagsfeesten, trouwfeesten en dergelijke georganiseerd worden door derden die de zaal huren. Valt deze onder danshorecagelegenheid?

Je feestzaal wordt niet als danshorecagelegenheid beschouwd. 

Een danshorecagelegenheid wordt in het reglement omschreven als een horecagelegenheid waar het dansen centraal staat voor de exploitatie en waar de toegang verleend wordt tegen betaling. Hiermee worden discotheken en dancings bedoeld waar de klanten tegen betaling toegang krijgen.
 

Blijft het reclamebord aan mijn horecazaak belastbaar?

Nee. Reclame voor de horecazaak, aan het pand zelf, wordt niet meer belast als vaste reclame.
Zie belastingreglement op vaste reclame, artikel 3.3., vrijstellingen.

Als je de horecazaak stopzet, moet je de reclame verwijderen.

 

Heeft de horecabelasting effect op de city taks?

Nee. De belasting op overnachtingen in toeristische logies (citytaks) staat los van de belasting op horeca. Deze belasting, met een aangifte per kwartaal, blijft bestaan.

Blijft huis-aan-huisreclame belastbaar?

Ja. Folders die huis-aan-huis bedeeld worden om reclame te maken voor je zaak blijven belastbaar. Als je een bedeling plant, moet je dit vooraf aangeven