Horecabeleidsplan
Het horecabeleidsplan van stad Antwerpen wil de restaurants en cafés op lange termijn versterken. De stad werkt hiervoor nauw samen met de sector en stelt concrete acties en beleidsvoorstellen voor.
Nieuw horecaplan 2023: de stad als supporter voor Antwerpse horeca
Analyse horecastad
Wat hebben horecaondernemers nodig om succesvol te kunnen ondernemen in een stad als Antwerpen? Stad Antwerpen en externe partners analyseerden de Antwerpse horecasector grondig en brachten de maatschappelijke en economische rol, trends, uitdagingen en noden van de sector in kaart.
Belangrijkste bevindingen:
- Stad Antwerpen is dé grootste horecastad van Vlaanderen: met meer dan 3500 horecaondernemingen en ruim 8000 arbeidsplaatsen steekt ze met kop en schouders boven de overige Vlaamse steden uit. Horecaondernemingen vertegenwoordigen 7,1% van alle ondernemingen in de stad.
- Het aantal horecazaken bleef de afgelopen 10 jaar stijgen, ondanks de uitdagingen: de wereldwijde pandemie, het rookverbod, het geregistreerde kassasysteem (GKS), personeelstekort ... Steeds weer toonde de horecasector zich weerbaar en kwam ze na die uitdagingen terug met creativiteit in het ondernemerschap.
Krachtlijnen
De stad kiest ervoor om zich op te stellen als supporter voor de horecasector. Samen met de sector koos de stad 3 krachtlijnen die de prioriteiten van het beleid weergeven:
- De stad zet het gelijke speelveld in de kijker.
De stad heeft eerder al ingezet op eenvoudigere en duidelijke regelgeving. Ze blijft hierop focussen en leidt ondernemers naar heldere informatie. De stad biedt kansen aan ondernemers door het gelijke speelveld en de juiste procedures bekend te maken. - De stad geeft vitale horeca een boost.
Stad Antwerpen faciliteert haar vitale horeca: ze biedt kansen en locaties om te groeien en te investeren, zodat ze succesvol kunnen blijven ondernemen in de stad. De stad is trots op de kracht van de sector en het sterke aanbod. Ze draagt die fierheid ook uit. - De stad moedigt lokale inzet en samenwerking aan.
De stad zet samen met de sector in op communicatie via lokale verenigingen, overleg en samenwerking. De stad moedigt ondernemers aan om zich te verenigen en samen te werken.
Actieplan
De stad formuleerde 20 concrete acties en beleidsvoorstellen om de restaurants en cafés in Antwerpen langdurig te versterken.
Enkele highlights waar vanaf 2023 op wordt ingezet:
- De stad stimuleert en faciliteert kruisbestuiving tussen sectoren en onderlinge samenwerking via matchingmakingevents, netwerk- en inspiratiesessies.
- De stad inspireert ondernemers op het vlak van locatie en geeft hen tools om onderbouwde keuzes te kunnen maken als ze zich willen vestigen in een bepaalde buurt of wijk.
- De stad onderzoekt de mogelijkheden rond winterterrassen en evenemententerrassen nabij werven.
- De stad promoot met fierheid de nachthoreca en Antwerpen als horecastad, zowel op het vlak van culinair erfgoed als het meer edgy karakter van de stad.
- De stad biedt digitale tools en hulpmiddelen aan om regelgeving transparant te maken.
Horeca Antwerpen is blij dat stad Antwerpen horeca (opnieuw) de aandacht geeft die het verdient. Dit horecabeleidsplan schept een herwerkt kader voor een kwalitatief en divers horeca-aanbod. Het horecalandschap in al zijn facetten was, is en blijft zo een vaste waarde én troef voor de mooiste (culinaire) stad van Vlaanderen.
Davy Brocatus, Horeca Antwerpen
Antwerpen zet met dit horecabeleidsplan een heldere visie neer. Er wordt vooruit gedacht om van de Koekestad een warme belevings- en ontmoetingsplek te maken. Een stad die oog heeft voor bezoekers en ruimte geeft aan ondernemers die willen groeien. Met dit plan zal Antwerpen zich de komende jaren verder op de kaart kunnen zetten als hotspot voor gastronomie en gastvrijheid.
Gert Laurijssen, Foodservice Alliance.