De natuur wordt hier niet in bochten gewrongen: het parkje is opgebouwd op basis van de natuurlijke situatie. Het gebied is watergevoelig en veel buren hadden wateroverlast in hun tuin. In het Hydepark vind je daarom een (speel)wadi: lager gelegen grachten en bekkens die het regenwater verzamelen. Aan de rand groeien waterplanten en riet. Niet alleen mooi, maar ook reuzeleuk om in te spelen. Wie liever geen natte voeten krijgt, kan de wadi over langs het vlonderpad.
Ook de biodiversiteit krijgt hier een boost: aan het water zie je veel nieuw waterleven, zoals dansende libellen. Daarnaast werd er gekozen voor inheemse planten. En voor ecologisch beheer: enkel de ligweide krijgt regelmatig een maaibeurt, al de rest wordt extensief gemaaid. De natuur krijgt hier dus heel veel kansen.
In het Hydepark is ook zoveel mogelijk gewerkt met gerecupereerde materialen: in de speelheuvel zijn trapjes gemaakt van oude boordstenen (afkomstig van de kaaien) en de groendienst toverde gekapte bomen om tot boomstambanken.