Contacteer stad Antwerpen

Kippen houden

Ook in een stadstuintje kan je kippen houden. Ze zorgen voor leven, kleur en wat gekakel in je tuin.


Hou minstens twee kippen

  • Kippen zijn sociale dieren, hou er daarom minstens twee.
  • Heb je meer plaats, dan kan je meer kippen houden.
  • Zorg voor minstens 2 m² buitenruimte per kip, maar nog beter is om 5 m² ruimte per kip te hebben.
  • Te veel kippen op een beperkte oppervlakte geeft stress en geurhinder, hou daar dus rekening mee.
  • Denk ook aan je buren, zorg dat er geen overlast is.

Let op: kippen kweken en slachten mag niet in Antwerpen.

Huisvesting

Een ruim en goed geventileerd hok is belangrijk. Hier kunnen ze schuilen voor regen en (te veel) zon.

Zorg ook voor een stevige afsluiting van zijkanten, onderkant en bovenkant, als je niet wil dat je kippen in de tuin rondzwerven of om ongenode gasten (duiven, vossen ...) buiten te houden.

Voeding

Kippen eten graag keuken- en tuinrestjes. Zo heb je minder (organisch) afval. In ruil geven ze je lekkere, verse eitjes.

Ook insecten en planten eten ze graag. Zo houden ze hun ren slakken- en onkruidvrij en krijg jij een nette tuin op een gemakkelijke manier.

Mest en verzorging

Mest

Eieren, die raap je volop als je kippen hebt. Daarnaast zorgen ze ook voor goede en goedkope meststof: kippenmeststof is wel een sterke voedingsstof. Composteer het daarom samen met ander organisch afval voor je het gebruikt voor je planten.

Verzorging

En denk eraan, net zoals bij elk huisdier, ook als het nieuwe er af is, moet je je kippen goed verzorgen. Niet alleen eitjes rapen, maar ook eten en water geven, en het hok uitmesten hoort erbij. Op de websites van Vlaco en Velt vind je heel wat tips over het houden van kippen.

Registeren in de Saniteldatabank

Als je thuis pluimvee houdt als hobby of voor de eieren of de slacht houd er dan rekening mee dat je in bepaalde situaties wettelijk verplicht bent om je hiervoor te registreren in de Saniteldatabank, afhankelijk van het aantal dieren, de soort en hun uiteindelijke bestemming. Voor meer informatie kijk je op www.dgz.be.