Den Bell, het administratief gebouw van de stad Antwerpen, is de thuishaven van meer dan 2000 stadsmedewerkers. Als nieuwe medewerker ga je aan de slag in dit moderne kantoorgebouw of in een van de vele andere werkplekken van de stad: sporthallen, sociale centra, districtshuizen, kinderopvanglocaties, recylageparken, bibliotheken, enzovoort.
Den Bell
In 2009-2010 werd dit opvallend driehoekig gebouw van 5 verdiepingen met een toren van dertien verdiepingen en een binnenplein de thuishaven van meer dan 2000 stadsmedewerkers.
In Den Bell zijn er taakgerichte werkplekken met concentratieruimtes, project- en loungeruimtes, printkamers, koffiehoekjes ...
Den Bell is een digitale werkomgeving. Er zijn geen meterslange archieven, maar digitale klassementen.
In 1882 bouwde Graham Bell in de Boudewijnsstraat de eerste fabriek van Bell Telephone. In 1958 verrees de toren van architect Hugo Van Kuyck. Toen Alcatel Bell in 2006 het gebouw verliet, koos het stadsbestuur het complex met maar liefst 21.400 m² oppervlakte als centraal kantoorgebouw.
De administratieve diensten van de stad Antwerpen waren over tientallen locaties over de stad verspreid. Met dit ambitieus centralisatieproject wilde de stad onder meer haar onderhouds- en energiekosten drukken. Sinds 2010 werken ongeveer 2.200 personeelsleden op Den Bell.
Voor de ontwikkeling van de site werd gebruik gemaakt van duurzame bouwtechnieken en werd de beschikbare ruimte maximaal benut. Het binnenplein werd fraai aangelegd met sporttoestellen, zitbanken en bomenvakken, en is publiek toegankelijk. Het torengebouw huisvest op twaalf verdiepingen multifunctionele ruimten, vergaderzalen, formele ontvangstruimten en een auditorium voor 178 personen. Buiten de kantooruren kunnen deze ruimten gehuurd worden.
Voor de klimaatregeling zorgen een automatische zonnewering en een hybride ventilatie (deels mechanische deels natuurlijke verluchting) die inspelen op de seizoenen en het uur van de dag.
Medewerkers in Den Bell laten de auto zoveel mogelijk thuis. Er is een ondergrondse, afgesloten fietsenstalling en douches. Fietsers krijgen een fietsvergoeding. Vier tramlijnen en tien buslijnen stoppen in een straal van maximum vijfhonderd meter van Den Bell.
Meer plek maken voor groen, water en verkoeling in de stad, daar gaan wij voor. Om het goede voorbeeld te geven, zal de stad de gevels en daken van haar administratieve centrum Den Bell vergroenen. Daarnaast is er verkoelende beplanting voor de 2000 medewerkers en een groener binnenplein-dat-eigenlijk-ook-een-dak-is voor de buurt …
Lees meer over de verduurzaming van Den Bell.
Bij het ontwerp van Den Bell ging er bijzondere aandacht naar het concept en de architectuur van het gebouw. Dankzij de drempelloze ingang, ruime lift met braille knoppen, rolstoeltoegankelijke vergaderzalen en automatische deuren is Den Bell is voor iedereen vlot toegankelijk.
Ook in de delen die niet voor het publiek toegankelijk zijn, werd volop aandacht besteed aan integrale toegankelijkheid. Zo kunnen alle werknemers met en zonder beperking zich vlot verplaatsen en werken. Er zijn onder andere brede gangen, toegankelijk sanitair, automatische deuren, verstelbare bureaus, …
Breng een digitaal bezoek aan de werkplekken van Den Bell.
Bekijk hier de routebeschrijving naar den Bell.
Behalve in Den Bell kan je ook terechtkomen in een van de andere werkplekken van de stad. Denk maar aan de zwembaden, sociale centra, cultuurcentra, recyclageparken, musea en nog veel meer. Ook daar werken een 5000-tal medewerkers elke dag aan een veiliger, bruisender en aangenamer Antwerpen.