Contacteer stad Antwerpen

Inclusie in onderwijs

De termen diversiteit en inclusie gaan hand in hand. Terwijl de ene verwijst naar het zien van verschillen, gaat het bij de andere over hoe ermee omgaan. In Antwerpen slaan we met velen de handen in elkaar om na te gaan hoe diversiteit het onderwijs kenmerkt. Het is geen apart thema, maar kenmerkt het onderwijs, net zoals onze samenleving.

Netwerk Inclusie – Samen bouwen aan een warme school voor iedereen!

Het Netwerk Inclusie brengt lokale actoren samen. Het Netwerk gaat na wat er nodig is om in de regio professionelen te ondersteunen bij het waarmaken van een warme, kwaliteitsvolle ondersteuning van alle leerlingen. Het Netwerk richt zich in de eerste plaats op ondersteuning van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. De acties zijn gericht op hun begeleiders binnen en buiten de school. 

Jas Kapstok namen

Lokale netwerken

Naast het globale netwerk, zijn er ook lokaal enkele initiatieven rond het thema die tamelijk recent zijn gestart. Het kleuterinclusienetwerk in Merksem is als eerste gestart en heeft al heel wat gerealiseerd. De andere netwerken zijn nog in een onderzoekende, startende fase. De lokale netwerken delen ervaringen met geïnteresseerden, maar richten hun aandacht vooral op de eigen wijk. 

 

Locaties:

Het netwerk kleuterinclusie zet zich in om schoolteams in Merksem te versterken bij het omgaan met kleuters met extra zorgnoden. Ze doen dit bewust netoverschrijdend en met de focus op de lokale noden en situatie. De samenwerking van wel 10 scholen is ontstaan vanuit signalen van leerkrachten en zorgcoördinatoren. De hefbomen praktijk, beleid en cultuur dienen als kompas. Ze houden rekening met verschillende snelheden van scholen en delen inzichten en ervaringen.

Het Inclusienetwerk richt zich op directies en teams uit het kleuter- en lager onderwijs in Hoboken. Ook partners zoals Huis van het Kind, Heder, en leersteuncentra van alle netten nemen actief deel. Samen werken we aan praktische oplossingen en ondersteunende tools om inclusiever onderwijs mogelijk te maken.

Het netwerk kleuterinclusie zet zich in om kleuters met extra noden in de klas en op school kwalitatief en met een goed gevoel te kunnen begeleiden.
Het is een netoverschrijdend overleg waarin zorgcoördinatoren, leerkrachten en leerondersteuners die werken in een Borgerhoutse (kleuter)school hun kennis en vaardigheden verhogen door het uitwisselen van informatie, ideeën en praktijken over inclusie.


We stellen gezamenlijke thema’s en onderwerpen rond inclusie centraal en verkennen deze al dan niet met externe partners.

Het netwerk inclusie Berchem richt zich op basisscholen in Berchem, die samen met partners werken aan het inclusief denken op scholen. Het netwerk bouwt aan een zichtbare en kenbare werking en wil divers-sensitief denken omzetten in de praktijk door overleg, expertise en ervaringen te delen. 

Het Inclusienetwerk richt zich op directies en teams uit het kleuter- en lager onderwijs in Antwerpen-Centrum. 

 

Samen werken we aan praktische oplossingen en ondersteunende tools om inclusiever onderwijs mogelijk te maken.

Nieuws en inspiratie

Ontdek boeiende nieuwsartikels en verhalen over inclusie in het onderwijs. Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden, persoonlijke ervaringen en inzichten die laten zien hoe diversiteit en inclusie een verschil maken in scholen en klassen.

 
Tips & Tricks 

Meer structuur, betere samenwerking met ouders en een warme leeromgeving—hoe maak je als kleuterleerkracht écht het verschil? Peter Adriaenssens geeft 5 krachtige inzichten. Lees ze hier:

Redelijke aanpassingen zijn verankerd in de grondwet, maar toch rijzen er vaak twijfels. Hoe kunnen scholen hiermee omgaan? Beno Schraepen geeft antwoord! Lees het artikel hier:

 

Inspirerende samenwerkingen 

Hoe bouw je een écht inclusieve schoolomgeving? Bij schoolbestuur Ankerwijs bewijzen ze dat het kan. Algemeen directeur Jan Cox deelt hoe ze met een gemeenschappelijke campus het verschil maken voor elke leerling. Lees meer:

 

 

Workshops & inspiratiesessies

Benieuwd hoe je inclusie en diversiteit concreet kunt versterken in jouw school of klas? Hier vind je binnenkort een overzicht van onze komende workshops en inspiratiesessies, met waardevolle praktische tools en inzichten om inclusie in het onderwijs te bevorderen.

Extra

Ontdek inspirerende inzichten over inclusie met twee boeiende podcasts. In "Ouders voor Inclusie" delen ouders hun ervaringen en inzet voor inclusie, terwijl de podcast "Beno", te vinden op makkelijkermeedoen.nl, praktijkvoorbeelden belicht van inclusie in het onderwijs en de samenleving. Op de website vind je naast deze podcasts ook blogs, verhalen en tal van inspirerende bronnen rond inclusie.

Links

Gesprekstool om met onderwijsprofessionals stil te staan bij etnische diversiteit en bij reflexen die soms onbewust een rol spelen in wat je denkt en doet in de klas en op school. 

Meet- en reflectie-instrument ontwikkeld door het Steunpunt Diversiteit & Leren van de Universiteit Gent. Het doel is om de attitude en het gevoel van bekwaamheid van (toekomstige) leerkrachten in het omgaan met diversiteit in het onderwijs in kaart te brengen. 

Zoek je bruikbare instrumenten om individueel, met je team of in de lerarenopleiding mee aan de slag te gaan? Bekijk dan de materialen, inspiratie en werkvormen op dit platform en benut ze om samen krachtig les te geven in diversiteit. 

Vragen over toegankelijkheid in de stad Antwerpen? Of ben je een professional en op zoek naar meer info over hoe stad Antwerpen werkt rond integrale toegankelijkheid?

 

Dienst Gelijke Kansen van stad Antwerpen helpt je graag verder. Stuur een mail naar gelijkekansen@antwerpen.be of bel naar 03 338 61 77.