Onderzoeken PFAS/PFOS
De aanwezigheid van PFAS/PFOS wordt onderzocht. Op deze pagina vind je een overzicht van afgeronde en geplande onderzoeken.
Bloedonderzoeken
Bloedonderzoek 2022-2024
De Vlaamse overheid organiseert een grootschalig bloedonderzoek naar PFAS voor iedereen die binnen 5 kilometer rond de 3M-fabriek woont. Alle inwoners binnen die straal konden zich aanmelden tot en met 29 februari 2024. Aanmelden daarna is niet meer mogelijk. In totaal hebben 13.687 inwoners zich aangemeld.
De resultaten worden verwacht in 2025.
- Lees meer op de website van het Vlaamse Departement Zorg.
- Vragen over het bloedonderzoek? Contacteer de preventiewerkers van Logo.
Jongerenstudie humane biomonitoring (HBM) omgeving 3M 2022-2024
Het HBM-onderzoek startte in 2022 en werd uitgevoerd door de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO), de Universiteit Antwerpen, de Universiteit Hasselt, de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH) van de Provincie Antwerpen, in opdracht van de Vlaamse overheid.
De doelgroep waren jongeren geboren tussen 2006 en 2009, die wonen in een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek. Wie kon deelnemen, kreeg een brief met een persoonlijke uitnodiging. 303 jongeren namen deel.
Het HBM-onderzoek verzamelde:
- bloed- en urinestalen van alle deelnemers
- milieustalen, zoals huisstof groenten uit de moestuin, kippeneieren, … van sommige deelnemers
Op basis daarvan gebeurden er 2 studies:
- Een deel van de stalen werd onmiddellijk gebruikt voor de analyse van PFAS en verschillende gezondheidsmerkers.
- Een ander deel werd sindsdien bewaard in een biobank. Dit zijn biobankstalen.
De resultaten van dit onderzoek werden bekendgemaakt op maandag 24 april 2023:
- Jongeren die binnen een straal van 5 km rond de 3M-fabriek wonen, hebben meer PFOS in hun bloed dan leeftijdsgenoten in Vlaanderen.
- 1 jongere op 4 heeft een waarde van PFOS in het bloed die veilig is voor de gezondheid.
- 9 jongeren op 10 heeft een waarde voor PFOA in het bloed die veilig is voor de gezondheid.
- Er is een verband tussen een hogere blootstelling aan PFAS en een verstoring van het immuunsysteem.
- Bij hogere PFAS-waarden in het lichaam is er ook een effect op de hormonen, groei en pubertijd.
- Het eten van eieren van eigen kippen is een belangrijke bron van PFOS.
- Via lokaal geteelde groenten, fruit en noten kunnen ook PFAS in het lichaam komen.
- De meeste jongeren hebben al over PFAS gehoord, maar slechts 1 jongere op 4 geeft aan goed op de hoogte te zijn.
- Jongeren vertrouwen en verkiezen vooral de eigen omgeving (ouders, huisarts, vrienden, school) en wetenschappers om info te krijgen over milieuproblemen.
Lees de samenvatting of het volledige onderzoeksrapport.
Deelnemers ontvingen hun persoonlijke resultaten en kunnen een persoonlijk gesprek aanvragen. Deelnemers en het algemene publiek kunnen deelnemen aan een infosessie over de resultaten. Lees meer.
De resultaten van dit onderzoek werden bekendgemaakt op 30 januari 2024. De deelnemers aan de jongerenstudie werden ingelicht per e-mail over de afronding van deze studie. Indien gewenst kunnen zij hun persoonlijke resultaten opvragen.
Je vindt de resultaten op de website Jongerenstudie HBM-omgeving 3M.
Bloedonderzoek 2021
De Vlaamse overheid organiseerde in juli en augustus 2021 een bloedonderzoek bij omwonenden van de 3M-fabriek. Iedereen vanaf 12 jaar die binnen 3 kilometer van de fabriek woonde, kon zijn bloed laten onderzoeken.
Het bloed van 796 mensen werd vergeleken met gemiddelde Vlaamse bloedwaarden en gezondheidskundige richtwaarden voor 13 verschillende PFAS-types.
- Meer dan de helft van de bloedstalen had te hoge PFOS-waarden.
- Wie dichter bij de fabriek woonde, eieren van eigen kippen at en/of grondwater gebruikte, had doorgaans hogere waarden.
Lees de samenvatting van het onderzoeksrapport
Deelnemers ontvingen hun persoonlijke resultaten en konden in oktober 2021 deelnemen aan een online infosessie over de resultaten van het onderzoek.
Bodemonderzoeken
Bodemonderzoek 2022
Stad Antwerpen in het voorjaar van 2022 het initiatief om alle bestaande data over PFAS in Antwerpen en Zwijndrecht samen te brengen en waar nodig aan te vullen met eigen onderzoek. Zo kreeg de stad meer inzicht in de verspreiding van PFAS in de bodem en in het grondwater.
Door dit onderzoek werden de gebieden met verhoogde PFOS- en PFOA-concentraties in de toplaag van de bodem zichtbaar. Ook werd de grondwaterkwaliteit geschetst en werden, naast PFAS, ook nog andere vervuilingsparameters onderzocht. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) ging ook aan de slag met de Antwerpse gegevens, en kwam in hun onderzoek tot hetzelfde resultaat.
Op basis van het onderzoek en na overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid (AZG) en de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), keurde het college een hertekening van de no regret-zone en aanpassing van de no regret-maatregelen voor grondwater goed.
1. Hertekening no regret-zone
- De gebieden met verhoogde PFOS-concentraties in de toplaag van de bodem situeren zich niet in een cirkel rond de 3M-site, maar eerder in een noordoost-zuidwest georiënteerde ovaal (met uitzondering van enkele lokale vervuilingskernen waar al specifieke no regret-maatregelen van toepassing zijn). Daarom worden de no regret-maatregelen die momenteel gelden in een straal van 10 kilometer rond 3M opgeheven in de districten Merksem, Deurne, Wilrijk en Hoboken, alsook in Borgerhout extra muros en Berchem extra muros.
- Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo viel buiten de oorspronkelijke no regret-zone (straal van 10 kilometer rond 3M), maar vertoont PFAS-waarden vergelijkbaar met die in de huidige no regret-zone. Dit district heeft bovendien een landelijk karakter (moestuinen, kippen, ander kleinvee, …) waardoor het gebied kwetsbaarder is. Daarom worden vanaf nu de no regret-maatregelen ook van kracht in het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo.
- De huidige no regret-maatregelen uitgevaardigd door AZG rond vervuilde sites zoals bepaalde brandweerkazernes en industriële sites blijven geldig. Het blijft ook steeds mogelijk om strengere maatregelen uit te vaardigen op plaatsen waar dit noodzakelijk blijkt.
2. Aanpassing no regret-maatregelen voor grondwater
- Grondwater moet beantwoorden aan de drinkwaterkwaliteit, als het wordt gebruikt voor directe of indirecte menselijke consumptie. Onderzoek toont aan dat de kwaliteit van het grondwater in bijna heel de stad, inclusief het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo, niet voldoet aan de vooropgestelde normen. Het is absoluut te vermijden dat schadelijke stoffen, die worden opgelijst in de Europese drinkwaterrichtlijn, terechtkomen in de voedselketen en zo worden opgenomen door het menselijk lichaam.
- Daarom neemt de stad Antwerpen drie maatregelen betreffende het gebruik van grondwater:
- Het oppompen en gebruiken van grondwater in de stad wordt principieel afgeraden. Deze maatregel heeft ook betrekking op de dalende trend in de grondwaterspiegel, en de daarbij horende problematiek van verzilting en corrosie van funderingen.
- Beheerders van volkstuinen worden aangeraden om over te schakelen op de recuperatie van regenwater of desgevallend zich aan te sluiten op het drinkwaternet.
- En tot slot wordt het gebruik van grondwater in speelzones voor kinderen niet meer toegelaten.
Bodemonderzoek juli 2021
In juli 2021 werden in opdracht van stad Antwerpen en OVAM bodemonderzoeken uitgevoerd op Linkeroever en op de rechteroever. In totaal werd op 26 nieuwe locaties onderzocht of en hoeveel PFAS er in de grond en in het grondwater aanwezig was.
Alle locaties en hun nummer vind je op deze kaart.
9 plaatsen hadden een te hoge concentratie PFAS. Op deze plaatsen werd bijkomend onderzoek gepland of al opgestart. Daarnaast tracht stad Antwerpen in samenwerking met de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) de globale verspreiding van PFAS over heel het grondgebied in kaart te brengen.
- 1 - Vlietbos
- 9 - brandweerkazerne aan de Halewijnlaan
- 14 - samentuin Lekkeroever aan de Gloriantlaan
- 15 - samentuin aan woonzorgcentrum ’t Zand in de Louis Paul Boonstraat (na verder onderzoek is er volgens OVAM geen beschrijvend bodemonderzoek nodig)
- 16 - basisschool De Dobbelsteen aan de Emile Verhaerenlaan
- 22 - Scheldelaan
- 23 - volkstuinen aan de Grote Put in Ekeren
- 28 - volkstuinen aan de Varenlaan in Wilrijk
- 32 - brandweerpost Deurne
- 33 - brandweerpost Lillo
Op 22 andere locaties werden geen te hoge concentraties PFAS vastgesteld.
- 2 - jeugdvereniging ‘Schep Vreugde’ en ‘Akabe 5 & 6’ ter hoogte van de Blancefloerlaan
- 3 - Park & Ride Linkeroever
- 5 - natuurreservaat Het Rot 25
- 6 - Sint Annabos, ten noorden van de voetbalvelden van City Pirates Linkeroever
- 7 - de speeltuin aan de Willem Klooslaan
- 8 - voetbalterreinen City Pirates Linkeroever aan de Charles de Costerlaan
- 10 - samentuin Biodroom ter hoogte van de Willem Gijsselsstraat en de August Van Cauwelaertlaan
- 11 - Galgenweelpark
- 12 - het scoutsterrein van scouts “21ste” aan de Gloriantlaan
- 13 - basisschool De Stroom aan de Gloriantlaan
- 17 - de speeltuin ter hoogte van de hoek tussen de Vlaamshoofdlaan en de Akkerwindestraat
- 18 - de speeltuin aan de Jachthaven ter hoogte van de Thonetlaan
- 19 - basisschool Sint Anna-Goethe in de Goethestraat
- 20 - het scoutsterrein van zeescouts “1ste George de Hasque” aan de Thonetlaan
- 21 - de speeltuin ter hoogte van het Frederik Van Eedenplein
- 24 - volkstuin De Zwaantjes aan het fort van Merksem
- 25 - jeugdvereniging KRAS aan de Slachthuislaan
- 26 - de botanische tuin, ter hoogte van de Leopoldstraat in de Antwerpse binnenstad
- 27 - volkstuin Silsburg 4 aan de Peter Benoitlaan in Deurne
- 29 - de hoek van de Emile Verhaeren- en de Halewijnlaan
- 30 - groenzone aan het Frederik van Eedenplein
- 31 - de speeltuin aan de Gaston Burssenslaan
Bodemonderzoek juni 2021
In juni 2021 onderzocht een onafhankelijk bureau in opdracht van stad Antwerpen de bodem op 5 plaatsen op Linkeroever.
- Op 4 plaatsen in woon- of recreatiegebied lagen de waarden onder de bodemsaneringsnorm.
- Op 1 plaats, buiten bewoond gebied en vlakbij de werfzone van de Oosterweelverbinding, werd de bodemsaneringsnorm wel overschreden.
PFAS verspreidt zich onder meer door de wind en via het grondwater. De eerste resultaten op Linkeroever laten zien dat de vervuiling afneemt hoe verder van de 3M-fabriek de stalen genomen worden.
Lees deel 1 en deel 2 van het onderzoeksrapport.
Alle bewoners van Linkeroever ontvingen een brief met de resultaten van het bodemonderzoek. Scholen in een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek werd gevraagd om voorzorgsmaatregelen te nemen.
Bodemonderzoek Volkstuinen 2021
Onderzoekers stelden vast dat de bodem van 3 volkstuinen te hoge concentraties PFAS bevatte.
- Samentuin Lekkeroever (Linkeroever)
- Volkstuin de Grote Put (Ekeren)
- Volkstuin Varenlaan (Wilrijk)
Daarom liet stad Antwerpen de bodem, grondwater en gewassen extra onderzoeken.
Er werden geen PFOS en PFOA-concentraties gemeten bij de gewassen in de 3 volkstuinen. In Samentuin Lekkeroever bevatten de stalen afkomstig van de Amerikaanse bosbes (gereinigd en ongereinigd) en de zuring (enkel ongereinigd) verhoogde concentraties van de niet-genormeerde parameters PFBS, PFBA en PFPeA.
De concentraties nemen af dieper in de bodem, onder de toplaag. In samentuin Lekkeroever werd de bodemsaneringsnorm wel overschreden op een staalnamepunt.
In het grondwater wordt de bodemsaneringsnorm voor PFOS en PFOA niet overschreden. Op de meeste plaatsen beantwoordt het grondwater echter niet aan de kwaliteit die vereist is voor het irrigeren van voedingsgewassen.
Stad Antwerpen bood alle samen- en volkstuinen de kans om putwater te laten onderzoeken. In afwachting van de afronding van dit stadsbrede onderzoek, raadde de stad het gebruik van grondwater voor irrigatie in volkstuinen af.
In het voorjaar van 2022 nam Stad Antwerpen het initiatief om alle bestaande data over PFAS in Antwerpen en Zwijndrecht samen te brengen en waar nodig aan te vullen met eigen onderzoek. Daarom werden er in het voorjaar van 2022 grondwaterstalen genomen. Op basis van de resultaten van dit onderzoek wordt het gebruik en oppompen van grondwater in heel de stad Antwerpen afgeraden. Op deze pagina onder ‘Bodemonderzoek 2022’ lees je meer info.
Meer info
- Lees meer over het Vlaamse bloedonderzoek op de website van het Vlaamse Departement Zorg.
- Alle info over PFAS lees je op de website van het Vlaamse Departement Zorg.
- De PFAS-aanpak regio Zwijndrecht, waaronder ook Antwerpen-Linkeroever en een deel van Antwerpen op de Rechteroever valt, werkt aan een betere toekomst voor het vervuilde gebied binnen een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht. De aanpak heeft 6 pijlers: sanering, omgevingsvergunning & toezicht, monitoring, gezondheid, herwaardering van de leefomgeving en transparantie. Via concrete maatregelen per pijler geeft de aanpak de komende jaren uitvoering aan de verschillende overeenkomsten tussen 3M, de Vlaamse overheid, gemeente Zwijndrecht en milieu- en burgerbewegingen. Lees meer op de website van het Vlaamse Departement Zorg.
- Algemene vragen over PFAS? Mail naar pfas@vlaanderen.be
- Vragen over PFAS en je gezondheid? Contacteer de preventiewerkers van Logo.