Samen hebben we één doel voor ogen: een toegankelijke kinderopvang in Antwerpen zodat ouders op een vlotte manier een opvangplaats vinden voor hun kind(eren). Daarom is het belangrijk dat wij allemaal – organisatoren van kinderopvang, regie kinderopvang, toeleiders (OCMW, VDAB, Atlas, Huizen van het Kind,…) én ouders - maximaal gebruik maken van de Zoek Kinderopvang. Daarbij zetten we ons ook samen in voor ouders die extra hulp nodig hebben om via de Zoek Kinderopvang een opvangplaats te vinden. Hier neemt het Contactpunt Kinderopvang een centrale rol op.
Samengevat zijn dit de belangrijkste richtlijnen voor een goed gebruik van de Zoek Kinderopvang:
Je zorgt als organisator van kinderopvang samen met de regie kinderopvang voor juiste en actuele informatie op de infofiche. Een volledige infofiche straalt vertrouwen uit. Ouders koppelen dit aan een goede werking van het kinderopvanginitiatief. Een volledig ingevulde fiche wordt gepercipieerd als een goede kinderopvang. Een onvolledige infofiche geeft weinig vertrouwen aan het kinderdagverblijf en de werking ervan.
Je streeft naar een vlotte en klantvriendelijke afhandeling van elke opvangvraag binnen de Zoek Kinderopvang. Mailen, bellen en afspreken met de (toekomstige) ouder kan en moet zeker, maar vergeet de afhandeling van de opvangvraag binnen het systeem niet. Een correcte eindstatus is een noodzaak. Een aanvraag wordt ingediend door de ouders (of iemand die de ouders helpt) of door het Contactpunt Kinderopvang van de stad.
Je neemt elke nieuwe aanvraag in behandeling binnen de drie weken.
Dit betekent niet dat de vraag al een eindstatus (goedgekeurd/geweigerd) moet krijgen binnen de drie weken, wel dat een ouder minstens al een ontvangstbevestiging heeft ontvangen. Het kinderdagverblijf streeft ernaar om vervolgens binnen een redelijke termijn de aanvraag tot een eindstatus te brengen.
Een aanvraag wordt pas goedgekeurd na:
Het kan altijd voorkomen dat een reeds goedgekeurde aanvraag toch niet doorgaat door onvoorziene omstandigheden (verhuis, miskraam, …). Dan ben je verplicht als kinderopvang de goedgekeurde aanvraag steeds te annuleren. De persoon die de aanvraag deed (ouder of contactpunt) krijgt hiervan een automatisch bericht. Doe dit wel in overleg met de aanvrager. Kan je de ouder niet meer bereiken? Dan gebruik je ook de status annuleren.
Indien er geen plaats is, wordt de aanvraag geweigerd, niet geannuleerd.
De status annuleren wordt enkel gebruikt wanneer een ouder onbereikbaar is, de ouder niet ingaat op het aanbod, de ouder niet op de afspraak verschijnt, of wanneer de opvangvraag niet meer relevant is (stel dat de ouder laat weten geen opvang meer nodig te hebben en kan zelf de vraag niet annuleren, miskraam, …). Enkel wanneer de eindstatussen op een correcte manier worden ingevuld, is correcte rapportage (naar Agentschap Opgroeien) mogelijk.
Opvangvragen die vanuit het contactpunt kinderopvang komen, worden vlot door de sector behandeld. Vanaf december 2020 kan het contactpunt rechtstreeks aanvragen doorsturen naar een kinderdagverblijf of een dienst voor gezinsopvang via de Zoek Kinderopvang. Deze zijn voor de kinderopvang zichtbaar door een icoon van de stralende A.
Je verwijst ouders die je niet kan verder helpen maximaal door naar het contactpunt kinderopvang (centraal of in je buurt). Dit niet alleen voor de ouders die jouw opvang hebben bereikt via mail, telefoon, via digitale media, aan de deur, als voor ouders die een vraag stelden via de Zoek Kinderopvang. Het is de bedoeling dit zoveel als mogelijk binnen de Zoek Kinderopvang te doen.
Om het contact tussen ouders en kinderopvanginitiatieven en tussen kinderopvang en de Regie Kinderopvang te vergemakkelijken, worden de volgende gegevens toegevoegd in de infofiche van je kinderopvang:
De twee laatste contactgegevens worden door de Regie/Contactpunt nooit aan ouders doorgegeven, tenzij na uitdrukkelijke goedkeuring.
Dit zijn alvast de contactgegevens van regie kinderopvang: