Samentuinen in Merksem
In Merksem vind je 3 samentuinen.
Samentuin ‘t Zwaantje
In 2014 gingen de tuiniers van ’t Zwaantje van start. Samentuin‘t Zwaantje is rustig gelegen en kijkt uit op het water van het Fort van Merksem. In deze tuin wordt alles gemeenschappelijk geteeld en staat elke tuinier achter de gedeelde transitie-insteek. 2 keer per week (zaterdagvoormiddag en woensdagavond) werken de 6 tuiniers samen in de tuin. Er is geen elektriciteit en maar een klein beetje water. Als het nodig is, wordt er manueel water opgepompt uit de gracht. De tuiniers zijn milieubewust en denken na over duurzaamheid. De communicatie gebeurt via een gesloten Facebookgroep. Samentuin ’t Zwaantje wordt beheerd door Transitie Merksem, een beweging die streeft naar sociale verbondenheid en zelfredzaamheid van de gemeenschap.
Wil je graag zelf meewerken? Contacteer transitie Merksem.
Locatie
Hoek Zwaantjespad - Fortpad
Binnen het volkstuincomplex
2170 Merksem
Contact
Marleen De Clerck
transitiemerksem@gmail.com
Website
Bea en Karin zijn 2 enthousiaste tuiniers.
Bea
Bea vindt het leuk om samen bezig te zijn in de natuur en te werken in een ploeg die de handen uit de mouwen steekt. Ze vindt het zonde dat velen niet meer weten hoe onze groenten gekweekt worden. Door het gewoon zelf te doen, hoopt Bea ook anderen te inspireren om hun eigen groenten te telen. Bea kweekt ook groenten in haar eigen tuin, maar de samentuin vindt ze een absolute meerwaarde omdat ze het hier samen met anderen kan doen.
Elk seizoen lukt de ene teelt al beter dan de andere. Dit jaar doen de venkel en de koolrabi het goed, maar de boontjes en de prei willen niet echt groeien.
Karin
Ook Karin zit graag met haar handen in de grond en haar hoofd in de natuur. Ze kan en wil niet in haar eentje groenten kweken en is blij dat ze via een andere tuinier in deze samentuin terecht is gekomen.
Voor Karin is transitie niet de kern van de samentuin, maar is het wel een evidentie dat er ecologisch getuinierd wordt. In de oogstmaanden augustus en september moet ze niet veel groenten bijkopen en verwerkt ze heel wat oogst in haar diepvries.
De Duifkes
In 2018 zag Transitie Merksem de kans om een perceel op de hoek van Bordink met de Kluizeveldenstraat te benutten voor een nieuwe samentuin. Ook het district droeg bij tot de realisatie daarvan en zorgde voor omheining, banken met tafel en enkele fruitbomen op het terrein. Transitie Merksem richtte de tuin samen met de buurtbewoners verder in. Samentuin De Duifkes wordt beheerd door Transitie Merksem, een beweging die streeft naar sociale verbondenheid en zelfredzaamheid van de gemeenschap.
Wil je graag zelf meewerken? Contacteer transitie Merksem.
Locatie
Kluizenveldenstraat 208
2170 Merksem
Contact
- Bea Mertens: bmertens@telenet.be
Samentuin Dokske
In 2014 gingen de tuiniers van het Dokske van start. Samentuin Dokske ligt op een terrein van 500 vierkante meter. De eerste seizoenen werd veel werk gestoken in het in orde brengen van de tuin. De zakken waarin oorspronkelijk getuinierd werd, werden vervangen door groentebakken in gerecycleerde kunststof. En er wordt ook in volle grond gewerkt. Een afbraakfirma aan de kaai haalde als burendienst 10 ton steenpuin uit de grond en de tuiniers konden aan de slag. Jaar na jaar verbetert de grond door het intensief gebruik van compost. In de serre worden tomaten, komkommers, paprika’s en aubergines geteeld. De tuin heeft ook aandacht voor insecten- en bijenvriendelijke planten en bloemen. Alles wordt gemeenschappelijk geteeld en er wordt samengewerkt op afgesproken momenten. De tuin heeft een ploeg van vaste en occasionele tuiniers.
Wil je graag zelf meewerken? Contacteer dan samentuinmerksemdokske@gmail.com.
Locatie
Borrewaterstraat 123
Op het terrein van een transportfirma
2170 Merksem
Contact
- Dominique Kums: samentuinmerksemdokske@gmail.com
Meer info
- Ondersteuning groen door district Merksem
- Informatie over samen tuinieren
- voedseltuinen@antwerpen.be
- tel. 03 338 39 22