Contacteer stad Antwerpen

Stad in Cijfers

Via de website 'Stad in Cijfers' kun je statistische data raadplegen over uiteenlopende thema’s. In principe zijn alle gegevens op 'Stad in Cijfers' open data en dus vrij te gebruiken, tenzij anders vermeld.


Je kunt de open statistische data raadplegen via het dashboard of de database of via de webservices van ‘Stad in Cijfers’ Opendata API. De licentie op het gebruiken van data van Stad in Cijfers is uiteraard identiek aan die van andere Antwerpse Open Data.

Dashboard

Het dashboard geeft per thema een aantal kerncijfers weer. Je kunt zelf aangeven voor welk stadsdeel je de cijfers wil raadplegen. De gegevens worden vergeleken met de stad of een ander deelgebied. De keuze voor stadsdeel en vergelijkingsgebied kun je bovenaan het scherm maken.

Database

De stad stelt een uitgebreidere set gegevens ter beschikking via de Database. Dit is een geactualiseerde versie van de Buurtmonitor. Je kunt zelf de gegevens kiezen, de gebieden, de periodes en de presentatievorm (tabel, grafiek of kaart).

Hier vind je een handleiding voor het gebruik van de Database.

Integreren in toepassingen via de Open data API van Stad in Cijfers

De Stad in Cijfers toepassing beschikt ook over een API voor toepassingsontwikkelaars, die toegang geeft tot de onderliggende data via webservices. 

De open data service levert steeds een output in JSON formaat. Bekijk hier de webservice van Stad in Cijfers.

Beschikbare EntitySets zijn:

  • /Variables
  • /GeoLevels
  • /Periods
  • /Datasources
  • /Values
  • /$metadata (xml)

Daarnaast is het mogelijk om ook kubussen aan te spreken met de Open Data service. Standaard data in de Databank is een cijfer voor een periode en een gebied (bijvoorbeeld mannen in Deurne in 2010). Met kubussen kun je uit een dataset een combinatie van parameters opvragen (bijvoorbeeld alleenstaande mannen ouder dan 65 in Deurne in 2010).

Meer info en voorbeelden kun je vinden in de Open Data handleiding van de leverancier.

WMS-service Stad in Cijfers Databank

Een Web Map Service (WMS) publiceert kaarten als visuele voorstelling van de georuimtelijke data. Deze webservice kan u gebruiken om kaarten op te halen voor webtoepassingen of desktop software. De kaarten worden geprojecteerd in het Belgisch coördinatensysteem Lambert72. WMS is een Open Standaard, gedefinieerd door Open Geospatial Consortium. Binnen de Europese INSPIRE richtlijn is WMS gedefinieerd als protocol voor VIEW-services.

Via deze link kan u de actieve WMS-services aanspreken.