Antwerpen is een jonge en heel diverse stad, met tal van uitdagingen. Financiële drempels zorgen ervoor dat het lastig is om sommige kinderen en jongeren te bereiken. Gelukkig bestaan er middelen om die drempels weg te werken, zoals de vrijetijdstoelage. Leid jij gezinnen mee naar de juiste hulp?
De vrijetijdstoelage is een tegemoetkoming van maximum 100 euro per persoon per jaar voor Antwerpenaren die zich inschrijven in een sportclub, cultuur- of erkende jeugdvereniging. Het gaat om een langdurig lidmaatschap en/of de aankoop van materiaal (zoals een uniform). De tegemoetkoming bedraagt 80% van de ingediende kosten, 20% blijft voor rekening van de deelnemer.
Een kind van 10 jaar schrijft zich bij je in voor een jaar lidmaatschap en betaalt hiervoor 60 euro. Samen met een ouder vul je de aanvraag in. Na goedkeuring krijgt het gezin 48 euro (80%) terug. Dat wil zeggen dat er nog 52 euro overblijft voor een eventueel ander lidmaatschap en/of materiaal.
Iedereen ingeschreven op het grondgebied van de stad Antwerpen die een A-kaart met kansentarief heeft. Personen die in begeleiding zijn bij een sociaal centrum of in schuldhulpverlening of werkervaringsklant zijn kunnen geen beroep doen op de ondersteuning via dit reglement, maar vinden alle info voor ondersteuning via deze link.
Ontdek hier het volledige reglement voor de vrijetijdstoelage.
Als jeugdvereniging spelen jullie een grote rol in het bekendmaken van de vrijetijdstoelage. Gebruik hiervoor al je communicatiekanalen: je website, je sociale media, je mails naar ouders over inschrijvingen… Hoe helderder en transparanter je communiceert, hoe groter de kans dat de boodschap overkomt.
We geven je hierbij graag enkele tips:
Naast de vrijetijdstoelage zijn er nog manieren om (financiële) drempels weg te nemen bij potentiële leden. Onwetendheid over de kosten is een van die drempels. Breng daarom het kostenplaatje om lid te worden van jouw vereniging goed in beeld en zet dat bijvoorbeeld op je website. Denk aan het inschrijvingsgeld, maar ook aan de kostprijs van losse activiteiten zoals weekend, kampen, vervoer, aankoop van materiaal… Sta ook stil dat er soms ‘verborgen’ kosten zijn zoals verkoopacties, activiteiten die de kas moeten spijzen… Zo weten ouders perfect wat er van hen verwacht wordt.
Nog andere mogelijkheden:
Een voorbeeld om je te inspireren:
Hieronder vind je een overzicht van de (gemiddelde) prijzen voor het inschrijvingsgeld/ een activiteit/ een daguitstap/ een weekenduitstap/ een vakantiekamp: …
We willen er zijn voor iedereen. Een beperkt budget mag daarom geen reden zijn om niet deel te nemen aan onze activiteiten. We hebben daarom volgende mogelijkheden om het kostenplaatje te beperken:
We kunnen ook (in alle discretie) een regeling op maat uitwerken. Spreek iemand van de organisatie/leiding/groepsleiding/ voorzitter/… aan of neem contact op met xxx.
Naast de vrijetijdstoelage zijn er nog tussenkomsten:
Naast de financiële drempel zijn er mogelijk nog andere drempels voor potentiële leden van jouw vereniging. Ben je benieuwd welke en wil je aan de slag gaan om ze weg te werken? Spreek een van de stadswerkers aan. Of vind meer info bij bijvoorbeeld Wereldspelers en Komaf.