Contacteer stad Antwerpen

3 nieuwe innovaties in de Antwerpse diamantsector

Ondernemers innoveren in de Antwerpse diamantsector

De vele diamantbedrijven in de stad hebben Antwerpen als diamanthoofdstad op de wereldkaart gezet. Deze sterke positie wil de stad behouden en versterken. Daarom lanceerde de stad in 2020 het programma "Antwerp Diamond Innovation Opportunities". Dit programma wordt gefinancierd door de stad op voorwaarde dat de bedrijven hun ervaring delen met de sector. Gedurende 5 jaar worden elk jaar nieuwe diamantbedrijven en juweliers geselecteerd en ondersteund bij het uitwerken van hun innovatieproject. Samen met het bureau ‘Verhaert | Masters in Innovation’ werkten ondernemers het voorbije jaar 3 vernieuwende projecten uit, die een bron van inspiratie vormen voor heel de sector.

Innovaties & ‘lessons learned” delen

Diamantbedrijven kunnen gratis samenwerken met ‘Verhaert | Masters in Innovation’. Het project dat het bedrijf voorstelt moet groeikansen creëren in één van deze zes domeinen: financiering, digitalisering, automatisatie en robotisering, data-analyse, sector overschrijdend samenwerken, verduurzaming & ESG. 

Drie bedrijven stelden een vernieuwend concept voor en werden geselecteerd om deel te nemen. Het voorbije jaar werkten ze hun idee verder uit. 

2023 update | 3 innovatieprojecten uitgewerkt

Meer over de zes domeinen waar innovatieopportuniteiten liggen en de 3 innovatietrajecten:

ANTWERP DIAMOND INNOVATION OPPORTUNITIES 2023 (PDF)

 

Wil jij meer weten over dit innovatietraject? 

BEANTWOORD DEZE VRAGENLIJST en we nemen snel contact met je op.

Drie innovatietrajecten in 2023

Hier lees je kort de projecten die uitgewerkt werden, samen met Verhaert | Masters in Innovation: 

 

  • M.S.D. & Flanders Diamond Manufacturing zetten verder in op geautomatiseerd slijpen 

Innovatie in automatisatie en robotisering 

M.S.D. en Flanders Diamond Manufacturing zijn diamantslijperijen met specialisatie in het bewerken van grote diamanten. Om het deels geautomatiseerde slijpproces verder te optimaliseren, gingen ze gezamenlijk op zoek naar het verbeteren van de data-overdracht tussen de plannings-software en de automatische slijpmachine. 

In dit project onderzochten systeemingenieurs van Verhaert verschillende mogelijke uitkomsten. Gezien het ontbreken van een kant-en-klare antwoorden in de markt van software-aanbieders werden een aantal maatwerk oplossingen in kaart gebracht, geanalyseerd en gevalideerd.

 

  • Baunat legt nadruk op ethisch gefabriceerde juwelen 

Innovatie in digitalisering, duurzaamheid & ESG 

Baunat, een Antwerps merk van hoogwaardige diamantjuwelen, bedient steeds meer consumenten met een digitale mindset, die bij de aankoop van een juweel ook ethische overwegingen maken. Baunat wil daarom relevante ethische argumenten verwerken in een boeiende aankoopervaring, zowel online als in de winkel. Het fascinerende verhaal van de oorsprong van de diamant tot de creatie van het juweel, moet hierin worden opgenomen. 

Analyse van de MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) activiteiten en de evaluatie van de klantcontactpunten resulteerden in een nieuwe communicatiestrategie rond MVO. Verschillende blockchaintechnologieën die de reis van diamanten capteren,  werden onderzocht. Een prototype voor een nieuwe juwelenverpakking werd ontwikkeld waarin het unieke verhaal van de diamant wordt verteld.  

 

  • Wouters & Hendrix onderzoekt meer duurzame productie 

Innovatie in digitalisering, duurzaamheid & ESG 

Het internationaal bekende juwelenhuis Wouters & Hendrix ontwikkelt sinds 1984 creatieve juwelen in het atelier te Antwerpen. Sinds 2016 draagt deze juwelier het label ‘Antwerp’s Most Brilliant’ dat staat voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Als lid van het duurzaamheids-initiatief ‘Watch & Jewellery Initiative 2030’, stelt bedrijf zichzelf als doel collecties efficiënter te produceren en daarbij energie en afval verder te reduceren.  

Het team experten onderzocht innovatieve manieren om de productie van collecties te optimaliseren zonder in te boeten aan de hoge kwaliteit en de unieke identiteit van de juwelen. Technologieën als 3D scannen, 3D tekenen en printen bieden mogelijkheden tot reshoring van businessactiviteiten en dragen bij tot vermindering van CO2 uitstoot en beperking van grondstofafval.