Contacteer stad Antwerpen

“Door anderen te helpen, vind ik mijn eigen kracht.”

Quote van Achmad (27 jaar): “Door anderen te helpen, vind ik mijn eigen kracht.”

Achmad* is 27 jaar en komt uit Afghanistan (district Andrab, provincie Baghlan). Dit is het verhaal van een man die de kracht vond om zijn leven opnieuw op te bouwen. En die zijn waardevolle expertise nu deelt met anderen bij de Humanitarian Welfare Association (HWA) (partner van Gemma).

Een jeugd overschaduwd door geweld

Geboren in een land dat verscheurd was door conflicten, zag Achmad al op jonge leeftijd de vernietigende kracht van extremisme. "De taliban hebben mijn vader en oom vermoord toen ik nog maar een kind was. Het was niet eenvoudig om op te groeien zonder vader als enige zoon met 6 zussen." vertelt Achmad. Zijn stem laat merken hoe pijnlijk de herinneringen aan de oorlog zijn.

De kracht van de doorzetter

Ondanks het geweld rond zich, droomde Achmad van een betere toekomst. "Ik studeerde aan de universiteit en begon te werken bij het ministerie van Buitenlandse Zaken," zegt hij met een glimlach. "Na 3 jaar kreeg ik een functie als diplomaat in Bulgarije, een hoogtepunt in mijn leven. Ik was jong, vol hoop en gemotiveerd om mijn land te vertegenwoordigen."

 

“De onderdrukking van de taliban maakt het leven ondraaglijk voor velen.”

Terugkeer van de taliban

In augustus 2021 grepen de taliban opnieuw de macht in Afghanistan. "Al mijn dromen waren meteen verwoest," zegt hij vol ontgoocheling. "De onderdrukking die ze brachten, maakte het leven ondraaglijk voor velen, vooral voor vrouwen en meisjes. De taliban werken ook niet graag samen met de jonge generatie Afghanen die opgeleid zijn, zoals mij. Omdat wij als jonge generatie open minded zijn, en hun ideeën niet willen volgen."

 

“Ik ging van diplomaat, naar iemand die niets had en alles opnieuw moest opbouwen.”

Nieuw begin in België

Achmad werkte in Bulgarije als diplomaat, maar teruggaan naar Afghanistan was geen optie voor hem. Daarom stopte hij met werken op de ambassade en probeerde hij een nieuw leven op te bouwen in een ander land. Achmad vond een nieuw begin in België. “Dat bracht uitdagingen met zich mee, want ik ging van een diplomaat, naar iemand die niets had en alles opnieuw moest opbouwen. De gedwongen scheiding met mijn familie was ook erg pijnlijk. Het was een moeilijke overgang," geeft hij toe. "Maar met de hulp van organisaties zoals HWA en mijn vastberadenheid om te slagen, bouwde ik mijn leven opnieuw op."

 

"Door anderen te helpen, vind ik mijn eigen kracht en doel in deze nieuwe samenleving."

Een toekomst vol hoop

Toen Achmad solliciteerde als vrijwilliger bij HWA, vond hij een nieuw doel. Bij HWA kreeg Achmad niet alleen steun, maar ook een kans om anderen te helpen. 

 

"Als vrijwillig lid van het Afghaans Adviescomité bied ik hulp en advies over cultureel gevoelige kwesties. Het is een nieuw initiatief bij HWA en kan geraadpleegd worden door de politie, het Family Justice Center, het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), …" legt hij uit. "Ik help Afghanen hun weg te vinden in België. Daarbij geef ik advies over onderwerpen die taboe zijn binnen de Afghaanse gemeenschap en die moeilijk bespreekbaar zijn. De problemen gaan vaak over gender(on)gelijkheid, intrafamiliaal geweld, problemen in het huwelijk en de sociale controle van de man op de vrouw. Ik geef hen ook info over de Belgische wetten en samenleving. Ik merk dat die begeleiding vaak nodig is. Het geeft mij zelf kracht dat ik dit nuttig werk mag doen.”

 

Hoewel zijn reis vol uitdagingen zat, blijft Achmad optimistisch over de toekomst. "Ik geloof in de kracht en veerkracht van mijn gemeenschap," zegt hij vastberaden. “Ik wil anderen inspireren om te blijven doorzetten. Want als je blijft doorzetten, dan zal de hoop uiteindelijk overwinnen.”

 

*Achmad is een schuilnaam.