Contacteer stad Antwerpen

Een Safe Space op Winter in Antwerpen

Jorn Wuyts

Genieten van bruisende evenementen is leuk. Tot je het plots benauwd krijgt of je onveilig voelt. Tijdens Winter in Antwerpen kan je dit jaar terecht op een zorgplek. Een ruimte om even te bekomen. Collega Jorn Wuyts is Projectleider en vertelt waarom dat zo belangrijk is.

“Een Safe Space is een noodzakelijk initiatief”, vertelt collega Jorn. Als organisatie zorg je voor een veilige omgeving voor je bezoekers, personeel en artiesten."

"Tijdens Winter in Antwerpengaan we voor een bescheiden, maar impactvolle aanpak. We richtten er onder meer een zorgplek in. En we zorgden ervoor dat standhouders, horeca-uitbaters, dagverantwoordelijken en hulpverleners van de EHBO-stand weten wat ze moeten doen als iemand melding maakt van seksueel grensoverschrijdend gedrag of intimidatie.” 

“Niks doen is geen optie. Nooit.”

“Niks doen is geen optie. Nooit. Stel, een standhouder merkt dat een bezoeker wordt lastiggevallen of in de war is. Het kan gaan om een meisje dat werd aangeklampt door een groepje jongens. Zij moet even kunnen bekomen in een prikkelvrije ruimte. Een plek waar ze ook rustig haar verhaal kan doen. De zorgverlener, die haar naar de zorgplek begeleidt, zal de situatie verder opvolgen. Die kan bijvoorbeeld vragen of ze haar ouders moeten verwittigen.”

"Een 20-tal EHBO-medewerkers kreeg van de stad een bijkomende vorming over sensitief omgaan met slachtoffers. Werd de persoon slachtoffer van intimidatie, discriminatie of grensoverschrijdend gedrag? Gebeurden er strafbare feiten? De zorgverlener weet wat te doen."

"De dagverantwoordelijke van Winter in Antwerpen, de EHBO-hulpverlener en de politie staan in nauw contact met elkaar. Ze kunnen elkaar continu bereiken en ingrijpen al naargelang de situatie.” 
 
 

 

"Alert zijn geldt voor iedereen"

“Alert zijn geldt voor iedereen. Zowel tijdens als na onze job  moeten we opmerkzaam zijn. Denk maar aan onze collega-straatvegers die het terrein proper houden en dus heel wat uren doorbrengen op de site. Samen zien we meer.  Iedereen kan altijd als omstaander optreden in situaties die niet oké zijn.  Of we nu aan het werk zijn of niet.” 

"De kennis die we nu vergaren, zetten we in bij een volgend, groot evenement. Zoals het Bollekesfeest . Zo ondersteunen we de organisatie bij de creatie van een nog veiligere feestomgeving.”