Contacteer stad Antwerpen

Gezocht: organisaties die mobiliteitsoplossingen kunnen aanbieden aan jonge werkzoekenden

Heel wat vacatures bij Antwerpse bedrijven geraken niet ingevuld en toch is de jeugdwerkloosheid in Antwerpen hoog. Vaak gaat het om jongeren die wel gemotiveerd zijn om een job te vinden, maar die allerlei drempels ervaren in hun zoektocht naar werk. Vlot en veilig op hun werkplek geraken is een van die drempels. Daarom zoeken stad Antwerpen en VDAB via een projectoproep organisaties die mobiliteitsoplossingen kunnen aanbieden aan deze jongeren. Tot en met 4 oktober kan je je voorstel indienen.

Waarom een projectoproep die de mobiliteitsdrempels bij jonge werkzoekenden wegwerkt?

Jonge werkzoekenden geven aan dat ze vaak niet op een werkplek of sollicitatie geraken, omdat de locatie voor hen moeilijk bereikbaar is, ze beperkt zijn in hun vervoersmogelijkheden, ze (nog) geen rijbewijs hebben en ook het openbaar vervoer geen oplossing biedt. Zeker bij een duurzame tewerkstelling is een moeilijke woon-werkverbinding niet vol te houden.

Om de kans op een job en een duurzame tewerkstelling voor deze jongeren te vergroten lanceren stad Antwerpen en VDAB een projectoproep naar partnerorganisaties die creatieve en duurzame mobiliteitsoplossingen voor deze jonge werkzoekenden kunnen bedenken en aanbieden. Zo worden jonge werkzoekenden ondersteunt en geactiveerd in hun zoektocht naar een duurzame tewerkstelling en krijgen jonge en startende werknemers de kans hun job te behouden.

Wil jouw organisatie samen met jonge werkzoekenden op zoek gaan naar creatieve mobiliteitsoplossingen en experimenteren met verschillende mobiliteitsmogelijkheden die de kans op een duurzame tewerkstelling voor hen vergroot? Dan is deze projectoproep iets voor jou.  

Wat verwachten stad Antwerpen en VDAB van je project?

  • Je voorziet een aanbod aan duurzame vervoersmogelijkheden of -middelen die de werkzoekende jongeren tijdelijk kunnen inzetten in functie van een nieuwe tewerkstelling.
  • Je bereidt de woon-werkverplaatsing samen met de jongeren voor en geeft hen de nodige informatie en praktische ondersteuning, zodat ze zelfstandig bij hun werkgever geraken.
  • Samen met de jongeren maak je een duurzaam plan-op-maat, zodat ze ook blijvend op hun werkplek geraken. Je zorgt hierbij voor een verduurzaming van de tijdelijk ingezette vervoersmogelijkheden of –middelen. 
  • Je voorziet in de nodige logistiek, ondersteuning en onderhoud van de vervoersmiddelen die je ter beschikking stelt.   
  • Je verzamelt i.s.m. stad Antwerpen relevante data over de jongeren die gebruikmaken van het aanbod. Je maakt een eindverslag op en geeft (beleids)aanbevelingen op basis van de analyse van de successen en de drempels tijdens het project.  

Wie kan een project indienen?

De organisatie

  • is actief in Antwerpen;
  • heeft ervaring en inzichten in mobiliteit 
  • en/of in het ondersteunen en begeleiden van jonge werkzoekenden in hun zoektocht naar werk. 

Om de expertise rond mobiliteit en werken met jongeren te combineren mogen organisaties ook de handen in elkaar slaan en een samenwerkingsverband indienen.  

Welke financiële ondersteuning is voorzien?

De steun bedraagt 100.000 euro voor de periode van 1 januari 2025 tot en met 31 december 2025.

Hoe verloopt de procedure?

  • Je kan je project indienen tot en met 4 oktober 2024. Om 23.59 uur sluiten we de inschrijvingen af. 
  • Een jury beoordeelt de ingediende projecten op 17 oktober 2024 en laat je weten of je project geselecteerd wordt voor de volgende ronde. 
  • Wordt je project geselecteerd, dan pitch je je project op 31 oktober 2024. De jury maakt daarvan een verslag op. Dat is de basis voor de beslissing van het college van burgemeester en schepenen op 9 december 2024 om financiële steun toe te kennen. 
  • In de week van 9 december 2024 maken we de geselecteerde projecten bekend en word je uitgenodigd voor een startbijeenkomst. 
  • Het project start op 1 januari 2025 met een looptijd tot en met 31 december 2025.

Herbekijk de infosessie

Waar vind je meer informatie?

  • Lees de uitgebreide informatie over de projectoproep 'mobiliteitsoplossingen voor jonge werkzoekenden' in het kader van de aanpak jeugdwerkloosheid 2024-2025. 
  • Deze projectoproep kadert binnen het reglement ‘Iedereen aan het werk’ dat stad Antwerpen toelaat om financiële ondersteuning te geven aan projecten en initiatieven die bijdragen tot een stijging van de werkzaamheidsgraad in de stad. Wie hierover meer wil weten, kan het volledige reglement nalezen. 

Heb je toch nog vragen? 

  • In de lijst hieronder vind je de vragen die we ontvangen met het antwoord. Op die manier delen we dezelfde info met iedereen. 
  • Bijkomende vragen kan je stellen via work@antwerpen.be. We vullen ook dan onderstaande lijst aan met de antwoorden. 

Vraag en antwoord

Het aanbieden en financieren van een theoretisch rijbewijs alleen is niet voldoende. Als je dit laat passen in een ruimer en duurzaam plan van aanpak die de jongeren op hun maat helpt om op het werk te geraken, kan het wel een onderdeel zijn.