Contacteer stad Antwerpen

Innovatie maakt het verschil. Hoe Calidris Bio voeding maakt van hernieuwbare energie

Lieve Hoflack - Calidris Bio

In tijden van klimaatverandering en mislukte oogsten, is het meer dan ooit tijd om actief na te denken over de productie van voedsel zonder landbouw. Met dat idee zijn Lieve Hoflack en haar drie collega’s Calidris Bio gestart. Hun oplossing zou weleens een revolutie kunnen betekenen.

Waarom voelde je de nood om te innoveren?

Al heel mijn professionele leven ben ik bezig met innovatie. Daarnaast ligt het klimaat me nauw aan het hart. Het was dan ook een evidente keuze om te proberen voedsel te produceren op een klimaatvriendelijke manier en er tegelijk voor te zorgen dat er winst mee kan gemaakt worden. Die economische haalbaarheid is erg belangrijk. Bij Calidris Bio experimenteren we niet in het wilde weg, we gaan voor een oplossing die de industrie effectief kan gebruiken. 

BIO
Lieve Hoflack
Heeft een doctoraat in de biotechnologie en werkte 15 jaar in labo’s in binnen- en buitenland
Startte Calidris Bio op in 2019 met drie vennoten
Loopt regelmatig om in conditie te blijven en scherp aan het werk te kunnen gaan
Motto: “Doe wel en zie niet om. Of je nu A kiest of B, beide wegen leiden naar een bestemming. Geniet van de reis en leer van de ervaring.”

Hoe ziet die oplossing eruit?

We hebben een proces genomen dat al heel lang bestaat: fermentatie. Dat benaderen we op een innovatieve manier, waardoor we van CO2 hoogwaardige en voedzame eiwitten kunnen maken. Het resultaat is een poeder dat kan verwerkt worden in voeding voor vissen, vee en ook voor mensen. De NASA was daar trouwens al in de jaren zestig mee bezig, om mensen in de ruimte te kunnen voeden. Wij pikken die draad weer op. 

“We gaan voor een impactvolle oplossing waar de industrie winst mee kan maken.”  

Hoe maakt jullie innovatie het verschil?

De grote kracht is dat we voedsel kunnen produceren zonder dat er landbouw nodig is. We doen dit zelfs op een koolstofnegatieve manier: we gebruiken minder nutriënten, minder land en minder water dan klassieke landbouw. Zo hebben we een alternatieve voedingsbron waar we op kunnen terugvallen als de landbouw door de klimaatverandering nog meer onder druk komt te staan. 

Waar staan jullie nu?

Hoe langer we met ons product bezig zijn, hoe meer we erin geloven. Maar ik kan niet ontkennen dat het moeilijk is om investeerders te overtuigen. Vaak zijn er in hun ogen nog te veel vraagtekens. Gelukkig kunnen we rekenen op financiële steun van stad Antwerpen en van VLAIO, zodat we een aantal van die vraagtekens hebben kunnen aanpakken. Vandaag is ons proof of concept klaar en nu bekijken we welke markt het aantrekkelijkst is om mee te starten. 

Welke markt wordt dat?

Menselijke voeding heeft het meeste potentieel, maar daar moeten we door een lange regulatieprocedure. We kijken ook naar veevoeder, huisdierenvoeding en voeding voor vissen. Zo hebben we aangetoond dat ons eiwit niet alleen heel voedzaam is voor vissen, het verbetert ook hun gezondheid. Dat gaan we nu verder onderzoeken. Binnen drie jaar willen op de markt zijn met ons product voor dierenvoeding en binnen vijf jaar met ons product voor menselijke voeding.

“Binnen drie jaar willen we op de markt zijn met ons product voor dierenvoeding, binnen vijf jaar met ons product voor menselijke voeding.”

Jullie opereren vanuit BlueChem, de Antwerpse incubator voor duurzame chemie. Hoe zijn jullie hier beland?

Het behapbare aanbod heeft ons overtuigd. In BlueChem huren we een relatief klein labo, waardoor we de kosten kunnen drukken. Daarnaast worden we hier ontzorgd op gebied van veiligheid, vergunningen, communicatie… Dankzij onze aanwezigheid hier leerden we trouwens de steunmogelijkheden van stad Antwerpen kennen. En het is heel fijn om als kleine onderneming deel te kunnen uitmaken van een groter geheel. 

“In BlueChem maken we als kleine onderneming deel uit van een groter geheel.”

 

Wat moet je goed kunnen om te doen wat jij doet?

Goede vraag. Wat voor mij het verschil maakt tussen een ‘gewone’ ondernemer en een ondernemer die uitblinkt, is de gave om een tegenslag om te draaien en het als een voordeel te zien. Dat probeer ik altijd te doen. Als er iets mislukt, vraag ik me steeds af: welke les kan ik hieruit leren? Welk voordeel kan ik hieruit halen? Eigenlijk ben ik een koorddanser op de dunne lijn tussen lukken en mislukken. 

“Eigenlijk ben ik een koorddanser op de dunne lijn tussen lukken en mislukken.”

 

 

Heb jij net als Lieve van Calidris Bio een innovatief idee? Met regelmaat roept de stad op om innovatieve projecten in te dienen. Ontdek hier welke steun je kan aanvragen bij stad Antwerpen om je idee te realiseren.