Marple, of hoe een Antwerpse start-up data-analyse naar een hoger niveau tilt
Het verhaal van Marple leest als een modern sprookje: een ingenieur met een passie voor Formule 1, twee jeugdvrienden met een gedeelde droom en een tech start-up die de uitdagingen van data-analyse succesvol aanpakt. In een wereld waarin data steeds complexer wordt, weet Marple ingenieurs wereldwijd te overtuigen met een innovatief platform. Dankzij financiële steun van stad Antwerpen werd de software uitgebreid met een toepassing die analyses over grote datasets nóg efficiënter maakt. “In onze sector is snelheid cruciaal”, zegt Matthias Baert, oprichter en CEO van Marple. “Wij zorgen ervoor dat ingenieurs razendsnel inzichten uit hun data halen, zodat ze kunnen blijven verbeteren en innoveren.”
Matthias Baert heeft altijd al een passie gehad voor techniek en snelheid. “Ik droomde er al van kleins af aan van om in de Formule 1 te werken”, vertelt hij. Die droom werd werkelijkheid in 2017, toen hij na zijn studies aan de slag kon als Control Engineer bij het Mercedes-AMG Petronas Formula One Team. “Het waren de gouden tijden van de F1. Ik kon mijn kennis als ruimtevaartingenieur combineren met mijn passie voor motorsport.”
Zaadje geplant
Toch ontdekte Baert in de hypermoderne autosportdiscipline een onverwacht knelpunt. “De hoeveelheid data die we verzamelden was gigantisch, maar de tools om die gegevens snel en efficiënt te analyseren, waren ontoereikend. Het duurde soms dagen om inzichten te verkrijgen die we meteen nodig hadden voor verbeteringen.” Dit probleem zette Baert aan het denken en zo was het zaadje voor Marple geplant.
In 2020 richtte hij samen met zijn jeugdvriend Nero Vanbiervliet de start-up op. “Nero en ik kennen elkaar al sinds de lagere school. We grapten altijd dat we ooit samen iets zouden beginnen”, vertelt Baert. Vanbiervliet, burgerlijk ingenieur, liep in zijn werk aan tegen dezelfde uitdagingen op het vlak van data-analyse. “We zagen allebei hoe inefficiënt de bestaande oplossingen waren en besloten daarom om zelf een platform te bouwen dat ingenieurs echt vooruithelpt.” Zo ontstond hun tech start-up Marple, in juni 2020.
De Sherlock Holmes van data-analyse
De naam Marple is een speelse knipoog naar de beroemde detective Miss Marple uit de verhalen van Agatha Christie. “Net als zij helpt ons platform gebruikers om patronen op te sporen en waardevolle inzichten uit data te halen”, legt Baert uit. “En laten we eerlijk zijn, Marple klinkt als bedrijfsnaam een stuk vlotter dan pakweg Sherlock of Watson”, voegt hij met een lach toe.
Het Antwerpse bedrijf, gevestigd in de technologiehub The Beacon, ontwikkelde een cloud-based platform dat miljarden datapunten binnen een seconde kan analyseren en visualiseren. “We richten ons op ingenieurs en datawetenschappers die werken in R&D en de ontwikkeling van complexe systemen”, zegt Baert. “Denk aan sectoren zoals automotive en luchtvaart, waar enorme hoeveelheden testdata worden gegenereerd die cruciaal zijn voor verdere ontwikkelingen en verbeteringen.”
Met de lancering van de zogenaamde ‘Data Miner’ zet Marple een nieuwe stap vooruit. “Onze klanten vroegen om analyses te kunnen uitvoeren over meerdere datasets tegelijk”, legt Baert uit. “Dankzij de steun van stad Antwerpen konden we aan die behoefte voldoen. De Data Miner-tool maakt het analyseproces niet alleen sneller, maar ook toegankelijker, zonder dat gebruikers ingewikkelde scripts hoeven te schrijven.”
Unieke aanpak in data-analyse
Hoewel de markt voor data-analyse software competitief is, onderscheidt Marple zich met een uniek aanbod, vooral in de auto- en luchtvaartindustrie. In 2023 maakten meer dan 3.000 ingenieurs wereldwijd gebruik van de Antwerpse software om hun data-analyseprocessen te verbeteren. “Veel bestaande tools, zoals Power BI, zijn uitstekend voor business intelligence, maar schieten tekort bij de massale datasets waar ingenieurs in deze sectoren dagelijks mee werken”, legt Baert uit. “Bovendien zijn die tools vaak desktop-based, terwijl wij volledig in de cloud werken. Dat maakt ons platform flexibeler, beter geschikt voor teams én het biedt diepgaandere analysemogelijkheden.”
Een van de sterke punten van Marple is de krachtige visualisatiecapaciteit. Ingenieurs hebben niet alleen behoefte aan cijfers, maar ook aan duidelijke grafieken die trends en afwijkingen direct laten zien. “Onze technologie maakt dat mogelijk, zelfs met datasets van miljarden datapunten”, zegt hij. Dankzij geavanceerde algoritmes kan het platform deze enorme hoeveelheden gegevens binnen een seconde verwerken en visualiseren. Zo kunnen complexe systemen sneller en beter worden ontwikkeld en getest. Met deze combinatie van snelheid en eenvoud biedt Marple een unieke aanpak in data-analyse. “Ons platform helpt bedrijven tijd te winnen en beter inzicht te krijgen in hun data, precies daar waar het ertoe doet”, aldus Baert.
Steun en samenwerking als basis voor succes
De steun van stad Antwerpen speelde een sleutelrol in de groei van Marple. “2023 was een uitdagend jaar voor tech start-ups, maar dankzij het extra budget van de stad konden we blijven innoveren”, vertelt Baert. Met die financiële ruggensteun ontwikkelde Marple de Data Miner. “Zo konden we onze waardepropositie versterken en een versnelling hoger schakelen. Als start-up heb je nog niet de nodige credibiliteit opgebouwd, dus je kunt niet zomaar je klanten laten opdraaien voor alle innovaties. Dat de stad investeert in innovatie, ondanks de risico’s die daarbij horen, is echt fantastisch.”
De klanten van Marple reageren enthousiast op de nieuwe mogelijkheden. “In het begin was het even wennen voor hen, want ze waren hun oude werkwijze gewoon,” zegt Baert. “Maar zodra ze de voordelen ontdekten, kregen we al snel positieve reacties.” Naast financiële steun maakt Marple volop gebruik van het netwerk in The Beacon. “Het is inspirerend om samen te werken met andere start-ups en ideeën uit te wisselen”, gaat Baert verder. “We leren veel van elkaar, en dat helpt ons om sneller vooruitgang te boeken.” Die combinatie van steun en samenwerking vormt een stevige basis waarop Marple blijft bouwen aan verdere groei en succes.
Van uitdaging naar innovatie
Ondanks het succes van Marple blijven er uitdagingen opduiken. “De data van klanten is vaak niet gestructureerd genoeg, wat het analyseproces bemoeilijkt”, vertelt Baert. Om dit probleem aan te pakken, ontwikkelde het team tools die data automatisch standaardiseren en afwijkingen opsporen. “Dit bespaart onze klanten tijd, en het zorgt ook voor schonere datasets en betrouwbaardere analyses.”
Via machine learning kan Marple afwijkingen in data steeds beter herkennen. “Hoe meer we leren uit eerdere datasets, hoe slimmer onze software wordt in het detecteren van patronen en fouten”, legt hij uit. “Zo wordt ons platform steeds waardevoller voor klanten.”
De nieuwe standaard in data-analyse
Wat brengt de toekomst voor Marple? “Onze ambitie is om dé referentie te worden voor data-analyse in R&D en engineering”, zegt Baert vastberaden. “We hebben een unieke positie in de markt en blijven investeren in innovatie. Er zijn in deze sector nog niet veel tools zoals de onze, en dat biedt ons een enorme kans om te groeien.”
Tot slot deelt Matthias een boodschap voor andere ondernemers: “Omring je met de juiste mensen, deel je kennis en durf te dromen. En als je een innovatief idee hebt, zoek dan zeker naar steun, zoals subsidies. Het kan net dat extra zetje zijn dat je nodig hebt om je visie waar te maken.”
Dit artikel kwam tot stand in een samenwerking van stad Antwerpen met Bloovi. Dit interview is ook gepubliceerd op de website van Bloovi.