Contacteer stad Antwerpen

Ontbijtsessie ‘Slimme oplossingen doen bedrijven energie besparen’ biedt waardevolle inzichten

Paul Robbrecht-POM Antwerpen

Waarom zou je als kmo of kantooreigenaar deelnemen aan de ontbijtsessie ‘Slimme energie-oplossingen voor bedrijven’? Die vraag stelden we aan energiemakelaar Paul Robbrecht van POM Antwerpen, samen met stad Antwerpen organisator van het event.

Dag Paul, wat is de rol van POM Antwerpen?

 

“POM Antwerpen is de uitvoerder van het economisch beleid van de provincie Antwerpen. Wij creëren ruimte voor bedrijvigheid en zetten daarbij onder meer sterk in op de herstructurering van bestaande terreinen. Een mooi voorbeeld is Terbekehof in Wilrijk: samen met partners transformeerden we dat verouderde gebied tot een modern vooruitstrevend industrieterrein met duurzame energievoorzieningen. Het is mijn job om bedrijven aan te moedigen om na te denken over energie-efficiëntie, over te schakelen naar het gebruik van hernieuwbare energie en om samen te werken, bijvoorbeeld door overschotten van hernieuwbare energie zoals zonnestroom te delen met elkaar.”

 

Zijn bedrijven al voldoende mee bezig met de energietransitie volgens jou? 

 

“Tijdens de energiecrisis enkele jaren geleden was de urgentie hoog, nu is dat anders door de lagere energieprijzen. Toch zet wetgeving vanuit Vlaanderen en Europa bedrijven aan tot actie. Bedrijven willen zelf ook minder afhankelijk worden van externe invloeden en nemen daarom initiatieven. Maar ik vind dat de energietransitie nog sneller kan verlopen en dat is een van de redenen waarom we dit event organiseren.”

 

Waarom mogen bedrijven dit event niet missen?

 

“Vroeger was het eenvoudig: er was een centrale energievoorziening waarvan we als consument energie afnamen, vandaag is het energielandschap veel complexer, waarbij bedrijven zowel producent als afnemer van energie zijn. Het event biedt helderheid over de kansen van de groene economie en wat het voor bedrijven oplevert. Deelnemers kunnen vijf pitches en twee inspirerende cases verwachten die tonen wat er mogelijk is op het gebied van energie-efficiëntie en hernieuwbare energie.”

 

Er is ruimte voorzien om te netwerken. Hoe pakken jullie dat aan?

 

“Als deelnemer kan je op voorhand een één-op-één gesprek inboeken met de pitchende bedrijven. Ik raad deelnemers aan om nu al te kijken naar het programma van het event. Zie je een oplossing die kan werken in jouw bedrijf? Aarzel niet om een meeting in te boeken. Je kan er alleen maar slimmer van worden.” 

 

Ontdek het programma

 

Wanneer is het event voor jou een succes?

 

 “Als matchmaker ben ik altijd heel blij als ik mensen met elkaar zie praten en afspraken maken voor een vervolggesprek die mogelijk leiden tot concrete uitvoeringsprojecten.”


Tot slot, jullie organiseren dit samen met stad Antwerpen. Waarom? 

 

“Het grote voordeel is dat we onze netwerken en onze expertise samenbrengen. Hierdoor krijgen deelnemers een heel breed perspectief op het potentieel van de energietransitie.” 

 

Ben je als kmo of kantooreigenaar op zoek naar praktische oplossingen om hernieuwbare energie te op te wekken, te gebruiken en te delen? Kom naar de ontbijtsessie.