Contacteer stad Antwerpen

“Onze innovatie? Van borden die anders op de vuilnisbelt zouden belanden maken we kwalitatief, uniek en betaalbaar servies.”

Charlotte Van Hoecke - STOCK

Terwijl de bedrijvigheid op de Oosterweelwerf aan de Groenendaallaan duidelijk voelbaar is, is het relatief rustig bij Stock in het gebouw van Stroom Maatwerk. Deze stilte zal van korte duur zijn, want binnenkort start Stock hier met het transformeren van oud servies tot stijlvolle nieuwe borden. Charlotte Van Hoecke verwelkomt ons en deelt met plezier haar visie en plannen.

Stock creëert een kwalitatief, uniek en betaalbaar circulair servies dat ze in Antwerpen vervaardigen samen met Stroom Maatwerk (sociale economie). Ze geven oude borden, die anders op de afvalberg zouden belanden, een nieuw leven door ze te zandstralen en te voorzien van een nieuwe glazuurlaag. In vergelijking met nieuwe borden spaart de aanpak van Stock het grootste deel van de benodigde grondstoffen uit én een aanzienlijk deel van de nodige energie voor het bakken. Met eigentijdse kleurcombinaties worden de borden samengebracht in unieke sets die niet alleen duurzaam en betaalbaar zijn, maar ook een verhaal vertellen.

Dag Charlotte, we kennen je nog van Comme Soupe, de soepbar op het Conscienceplein. Hoe is Stock ontstaan?

“Samen met mijn businesspartner Sander ben ik er zo’n twee jaar geleden mee begonnen. We waren collega’s bij een productontwikkelingsbureau en kwamen op een dag bij de Kilomeet van de Kringwinkel. Daar zagen we schappen vol oude borden; ze waren nog in goede staat, maar hadden verouderde prints of waren niet volledig. We dachten: daar zit potentieel in. Zo begon het nadenken over hoe we die borden een nieuw leven konden geven. We hebben het op dezelfde manier aangepakt als ik indertijd deed bij Comme Soupe: een idee waarin we geloven verder ontwikkelen en kijken hoe ver we kunnen komen.”

Hoe geven jullie die borden een nieuw leven?

“Eenvoudig gezegd: we zandstralen de oude borden om de oude glazuurlaag te verwijderen. Daarna brengen we een nieuwe glazuurlaag aan en bakken we de borden in onze oven.”

Dat klinkt heel eenvoudig.

“Maar dat is het niet (lacht). Keramiek en glazuur zijn complexe materialen waarbij veel mis kan gaan. Je weet nooit wat de oorspronkelijke grondstoffen van zo’n oud bord zijn: is het steengoed of porselein? Bij een temperatuur van 1200 graden reageert een materiaal soms heel anders dan je zou verwachten. Toch duurde het niet lang voordat we mooie resultaten behaalden. Trouwens, verschillende keramisten waarmee we spraken verklaarden ons voor gek. In de Portugese porseleinfabrieken waar ik ben geweest, voelde ik me ook niet serieus genomen. Vanuit onze naïviteit hebben we toch doorgezet en naar de meest eenvoudige manier gezocht om dit te realiseren. Uiteindelijk hebben we een proces ontwikkeld dat werkt. We hebben intussen zelfs een eigen glazuurreceptuur ontwikkeld die een mooi glanzend en kwalitatief resultaat oplevert.”

Bio
Naam
Charlotte Van Hoecke
Functietitel
Noem me maar ondernemer. Bij Stock neem ik de organiserende rol op, maar ik steek ook graag zelf de handen uit de mouwen.
Leeftijd
37 jaar
Passie
Op een oprechte en correcte manier bijdragen aan duurzaamheid en de circulaire economie.
Ambitie
Ik droom ervan dat onze producten ooit in een supermarktfolder staan, wat zou betekenen dat circulariteit volledig is geïntegreerd in de maatschappij.
Wat maakt je hoofd leeg?
Zowel mijn zakenpartner Sander als ik hebben een intensieve job naast Stock. Voor ons is Stock de perfecte uitlaatklep.
Dit boek of deze podcast kan ik andere ondernemers aanraden
Ode aan de verwondering van Caroline Pauwels is een pleidooi om verwonderd en nieuwsgierig te blijven en zo tot vernieuwende inzichten te komen. Past perfect bij hoe Sander en ik dit project zijn gestart.

Jullie hebben deelgenomen aan een oproep van stad Antwerpen rond circulariteit. Waarom?

“We merkten dat we geen producenten konden vinden om ons verhaal mee te ontwikkelen, zelfs niet voor kleinschalige tests. We waren overtuigd van ons idee en wisten dat we pas stappen konden zetten als we onze eigen keramiekoven hadden. We werkten al samen met Stroom Maatwerk om de oude borden te zandstralen, dus het was logisch om hier ook een volledige productieruimte te hebben. Dankzij de financiële steun van de stad hebben we in deze infrastructuur kunnen investeren. Daar zijn we heel blij mee. Hierdoor hoefden we geen externe investeerders te zoeken en hadden we de vrijheid om vanuit onze eigen visie en passie te blijven ondernemen.”

Waar staan jullie nu?

“We moeten nog een paar kleine dingen installeren en dan zijn we klaar om te beginnen met produceren. Dit najaar willen we veel stock klaarmaken zodat onze webshop tegen de eindejaarsperiode goed gevuld is. Voor het eerst in twee jaar heb ik het gevoel dat we echt zijn vertrokken, en dat is zeker te danken aan de ondersteuning van de stad. Ook omdat je in zo’n traject op een organische manier in contact komt met andere ondernemers, wat inspirerend werkt.”

Betrekken jullie de werknemers van Stroom Maatwerk ook meer bij het proces?

“Ja, we gaan ze naast het zandstralen binnenkort ook inzetten voor het glazuren en bakken van de borden. We voorzien duidelijke handleidingen en schema’s en zorgen voor begeleiding. Het is een fijn idee dat we subsidies gebruiken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden.”

Zijn er nog andere verkoopskanalen? 

“Voorlopig niet, retailers vragen over het algemeen een hoge marge. Ook al zijn onze borden stuk voor stuk uniek, we willen ze betaalbaar houden.”

Klopt het dat jullie de eerste zijn die het op deze manier aanpakken?

“Ik ben nog geen producenten tegengekomen die exact hetzelfde proces hanteren, zelfs niet in het buitenland. We zijn echt pioniers (lacht).

Veel succes met de verkoop!