Contacteer stad Antwerpen

“SHOW 2023 wordt één groot, verrukkelijk feest van de mode.”

Brandon Wen

Brandon Wen staat ondertussen zeven maanden aan het hoofd van de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Ondanks zijn drukke agenda neemt hij de tijd om te praten over mode en ondernemerschap en blikt hij vooruit naar het jaarlijkse hoogtepunt voor de ganse Modeafdeling: de internationaal gerenommeerde SHOW op 9 en 10 juni.

“Dit is het hoogtepunt van het jaar voor iedereen op de Modeafdeling.”

IJverige studenten in leslokalen, tal van kleurrijke creaties op paspoppen verspreid over de ruimtes… De bovenste verdieping van de Modenatie, waar de Modeafdeling huist, bruist van activiteit in aanloop naar de jaarlijkse SHOW. Creatief directeur Brandon Wen kijkt ernaar uit, ook al ligt er nog veel werk op de plank. “Iedereen is druk bezig zoals je ziet. Het is dan ook een heel belangrijk moment voor onze studenten. Ten eerste is de show een professioneel toonmoment op hoog niveau. Het is een totale modebeleving: je maakt een collectie, je past de stukken op de modellen, je doorloopt alle stappen in aanloop naar een modeshow waar de hele wereld naar kijkt. Ten tweede vind ik het erg belangrijk dat we de show zien als één groot, verrukkelijk feest van de mode. De energie die vrijkomt na een jaar hard werken is ongelooflijk. Voor de studenten, voor de docenten, voor de jury en alle aanwezigen is het een spannend moment.”

Je bent nu 7 maanden creatief directeur en je hebt hier ook gestudeerd. Wat is voor jou de kracht van de Modeafdeling?

“Ik zie het als een vliegwiel. De Modeafdeling heeft altijd ambitieuze ontwerpers aangetrokken met een erg persoonlijke en creatieve kijk op mode. Daardoor krijgen steeds weer andere getalenteerde ontwerpers zin om hier te studeren. Als afdeling hameren we op het ontwikkelen van een persoonlijke identiteit. En met succes, op creatief en artistiek gebied proberen andere modescholen heel hard te staan waar wij nu staan.” 

Is er tijdens de opleiding ook ruimte om te focussen op ondernemerschap?

“In mijn hoofd ben ik volop antwoorden aan het zoeken op die vraag. Het curriculum zit al helemaal vol en we mogen onze unieke focus op creativiteit en persoonlijke ontwikkeling niet verliezen door de studenten te overrompelen met lessen over management. Wat ik wel wil doen, is mensen uit de sector uitnodigen en workshops en lezingen organiseren. Zo heb ik de business-kant van de mode zelf ook leren kennen. Door met mensen in de sector te praten, door advies te vragen en goed te kijken hoe anderen het aanpakken. Ik wil dat onze studenten hun creativiteit niet alleen botvieren in hun ontwerpen, maar ook in de manier waarop ze ondernemen. Die creativiteit zullen ze nodig hebben om een succesvolle toekomst uit te bouwen in deze sector.”

In hoeverre is de SHOW van de Modeafdeling in de Waagnatie een moment voor de studenten om toekomstige werkgevers te bereiken?

“De show trekt zo’n 5.000 mensen aan. Er is een groot Antwerps publiek en er komen familie en vrienden kijken, maar er zijn ook headhunters, vip’s, modeprofessionals, nationale en internationale journalisten… Het is een belangrijk moment. Tot 2008 vond je als student aan de Modeafdeling al een baan voor je was afgestudeerd. De financiële crisis heeft dat veranderd. Nu is er voor iedereen een grijze periode van een jaar of twee waarin je stages doet, of freelance wat dingen probeert, of je er een andere job naast neemt… Als je door die periode geraakt, ben je vertrokken. Afgestudeerden landen altijd op hun voeten, dat is mijn ervaring. Maar het komt niet meer vanzelf. Vreemd genoeg is het na de covidperiode opnieuw veranderd: de laatste twee jaar vinden studenten weer makkelijker een job. In ieder geval wil ik sterker inzetten op alumniwerking en onze ex-studenten meer met elkaar laten connecteren. Dat zal ze helpen.”

Wat raad jij de afgestudeerden aan als het op ondernemen aankomt?

“Ik zie vaak dat jonge ontwerpers proberen om de formule van een groot merk te kopiëren. Dat is geen goed idee. Grote merken beschikken over grote budgetten en kunnen daarom dure campagnes opzetten. Ik raad iedereen aan om eerst en vooral goed na te denken over wat je wil doen. Want je moet zelf je plek vinden op de markt. Ga je samenwerkingen aan? Begin je een collectief? Ga je op zoek naar een niche? Ik wens iedereen vooral veel zelfvertrouwen toe, want dat heb je nodig om erin te vliegen en dingen uit te proberen. Ik heb ook nog een tip voor het publiek. Mocht je naar de show komen en je wordt warm van een stuk dat je ziet passeren, neem dan contact op met de ontwerper. Ze zullen blij zijn met de aandacht en wie weet kan je een stuk kopen? Misschien is dat wel een pad dat jonge ontwerpers kunnen bewandelen: hoge productie- en marketingkosten vermijden door hun creaties rechtstreeks te verkopen.”

Kan je nog een tipje van de sluier lichten in verband met de show? Wat mogen we dit jaar verwachten?

“In de eerste plaats hou ik van het concept modeshow en wil ik aan de traditie en de kern niet raken. We gaan wel proberen om dingen uit het verleden op te nemen, als een eerbetoon aan vroegere shows. We vieren de 60e verjaardag van de Modeafdeling en de 360e verjaardag van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, daar mag je ook iets rond verwachten. En wat ik zelf heel bijzonder vind: het publiek zal de jury-installaties van de masters kunnen bewonderen, in een andere ruimte van de Waagnatie. Bovenal ligt de focus op de creaties van onze studenten, het moet een showcase van creativiteit zijn. Het allerbelangrijkste is dat zowel studenten als toeschouwers naar huis gaan met een intens gevoel, iets dat brandt onder hun borstkas: hier is iets gebeurd, dit heeft me geraakt.”