Contacteer stad Antwerpen

Verbindingen maximaal mogelijk maken, dat is waar het om draait in Antwerpen én tijdens SuperNova.

Jürgen Ingels

Met deelnemers uit binnen- en buitenland, het kruim van de Belgische start-ups en scale-ups, 200 investeerders (een waarde van 28 miljard euro!), tal van inspirerende sprekers (Barack Obama!) en heel wat netwerkmogelijkheden voor bedrijven (de langste toog van de stad!) was FTI SuperNova 2024 een absolute voltreffer. Sterke man en drijvende kracht Jürgen Ingels geeft ons een kijkje achter de schermen en onthult zijn ambitieuze toekomstplannen.

Dag Jürgen, je wordt weleens de grootste spil in het Belgische netwerk van tech-start-ups genoemd. Met jouw netwerk heb je de locaties voor FTI SuperNova wellicht voor het kiezen. Waarom kies je voor Antwerpen? 

 

“Ten eerste ken ik Antwerpen goed omdat ik hier gestudeerd heb. Maar belangrijker is dat de stad volop inzet op innovatie. Ik heb dit festival ook gepitcht in andere steden en dan ging het al snel over toelatingen, vergunningen en wachttijden. In Antwerpen spraken ze meteen over oplossingen en niet over problemen. Die ondernemende spirit vind ik heel fijn en sluit perfect aan bij het verhaal dat ik wil vertellen.”

 

 

Je zou ook naar Barcelona, Londen of Berlijn kunnen trekken. 

 

“Antwerpen, en bij uitbreiding Vlaanderen, is een uitstekende regio om business te doen. De levenskwaliteit is erg hoog, het leven is betaalbaar en de stad ligt centraal in Europa. Ook de ‘Belgische’ cultuur speelt een rol. Het is geen toeval dat je op FTI SuperNova met je contacten kan afspreken aan de ‘langste toog van de stad’. Voor ons Belgen is dat de beste manier om te netwerken. En internationals die hier voor de eerste keer zijn, voelen zo meteen wat ze mogen verwachten als ze hier komen investeren of ondernemen.”

 

Wat mogen ze verwachten?

 

“Antwerpen zet volop in op innovatie en doet dat door de actoren samen te brengen in hubs en ecosystemen. The Beacon, bijvoorbeeld, een kantoorgebouw én een community. Als start-up kom je er in contact met andere start-ups, maar ook met grotere bedrijven, de stad, de haven… Ook daar kan je tijdens informele momenten als de lunch of aan het koffieapparaat ideeën aftoetsen. Verbindingen maximaal mogelijk maken, dat is waar het om gaat in Antwerpen én tijdens FTI SuperNova.”

 

De tweede editie van FTI SuperNova was een schot in de roos. Wat geeft jou de meeste voldoening? 

 

“Belgische bedrijven doen groeien, daar doe ik het voor. En daarbij is de passie van de ondernemer het allerbelangrijkste, zonder het financiële plaatje kloppen uit het oog te verliezen. Durfen groots te denken, dat moeten we doen. En technologie en innovatie spelen daar een grote rol in. Ruimtevaart is niet toevallig een grote hobby van mij. Als bezieler van SPACE The Human Quest, een reizende tentoonstelling over ruimtevaart, probeer ik iedereen te inspireren over de onmetelijke mogelijkheden van technologie.”

 

Is het groeipotentieel van FTI SuperNova even onmetelijk?

 

“We willen in ieder geval op termijn uitgroeien tot een van de grootste techfestivals van Europa. Concreet mikken we op 100.000 deelnemers binnen twee of drie edities. Ik was in ieder geval heel trots op onze line-up van dit jaar met toppers als Clark Scheffy van IDEO, Alessia Zecchini (wereldrecordhouder freediving), en Chris Ume van Metaphysic.ai, wereldberoemd voor zijn deep fake van Tom Cruise. Ze staan naast alumni van Tesla, Apple en NASA die inspirerende getuigenissen deelden over menselijke veerkracht en groei, moonshot-ideas en human centered design.” 

 

De variëteit en hoeveelheid van sprekers viel inderdaad op. De bekendste was wellicht de vroegere Amerikaanse president Barack Obama. Je interviewde hem op het podium. Hoe ging dat?

 

“Het was een bijzonder moment voor mezelf, maar ik hoop vooral dat iedereen goed geluisterd heeft naar zijn woorden. Zo veel mogelijk leren van anderen is niet toevallig een van de drie adviezen die ik vaak meegeef aan ondernemers. Ik deel Obama’s visie over leiderschap. Het gaat niet over het verzamelen van macht of rijkdom, maar in het creëren van waarde voor anderen. Lange termijndoelen zijn belangrijker dan quick wins.”

 

Nu zijn we benieuwd naar je twee andere adviezen? 

 

“Minimaliseer tijdverlies en focus je 100% op wat je op dat moment aan het doen bent. En misschien nog een laatste: koop je ticket voor SuperNova 2025!”

Bio

 

Jürgen Ingels (1971, Roeselare) is techondernemer en durfkapitalist. Hij investeert in groeiende Europese technologiebedrijven en is bestuurder bij verschillende grote en kleine bedrijven zoals WDP, Materialise, Ghelamco, Guardsquare, RechargeM.com, ariaDB en Deliverect. Hij maakte faam als oprichter van Clear2Pay, een baanbrekend technologiebedrijf. Hij is ook de initiatiefnemer van Startups.be/Scale-ups.eu, een organisatie die jonge bedrijven helpt te groeien. Daarmee organiseerde hij in 2018 de eerste editie van het technologiefestival SuperNova in Antwerpen.