Contacteer stad Antwerpen

Wat doet team Omgevingsvergunningen

Wandelend door de stad sta je niet altijd stil bij het denk- en organisatorisch werk dat vooraf ging aan een werf, plein, gebouw of park. Team Omgevingsvergunningen informeert en adviseert. Lees hier hoe zij te werk gaan.


Visie op de ruimte in de stad

“Hoe moet een stad eruit zien, waar lopen de straten, hoe hoog kan men bouwen, waar wordt het best  gewoond en waar gewerkt? Waar wordt er meer open ruimte gecreëerd? Welke zaken beïnvloeden onze keuzes zoals klimaatverandering, economie of een steeds diversere bevolking? Hoe zorgen we ervoor dat ook onze kinderen en achterkleinkinderen het goed zullen hebben in onze stad?”

Dat is werk voor de publieke overheid, de politiek, de ruimtelijke planners, de stedenbouwkundigen, de ingenieurs, en dit in samenspraak met de buurten en de bewoners. Door hen samen worden de visie en de grote ruimtelijke structuren van een stad als Antwerpen uitgedacht en uitgerold.

Bouwen of verbouwen in de stad

Binnen de grote visie van de stad, heeft elke eigenaar ook de individuele wens om zijn nieuwbouw of verbouwing vorm te geven en in te richten volgens eigen smaak, noden en verwachtingen.

In Antwerpen leven vele ideeën over grote én kleine projecten, van de torens op bijvoorbeeld het Nieuw Zuid, tot de veranda van het jonge gezin dat een huis vond in de stad.

Al die ideeën zijn het waard om op een correcte manier begeleid te worden tot een goed ontwerp.

Werking van het team Omgevingsvergunningen

Een omgevingsvergunning als sluitstuk van ruimtelijke visie en organisatie - het klantentraject

1. Eerste contact met het klantenteam

Om in te schatten wat je precies nodig hebt en je wegwijs maakt in de mogelijke producten en procedures, of in de stand van zaken van jouw dossier.

2. Eerste toetsing van je ontwerp door de deskundigen

Onze experten vertellen je hoe jouw dossier best wordt samengesteld en aan welke regels jouw basisontwerp moet voldoen. Wanneer jouw aanvraag is ingediend, zullen zij dit ook daaraan toetsen.

3. Advies op maat van onze adviserend architecten

Voor voorbesprekingen of advies wanneer  je niet zeker bent over de inrichting of inpassing of inrichting van je project in de omgeving, neem je best contact op met onze architecten .

4. Je aanvraag officieel indienen 

Dat doe je via het digitaal Omgevingsloket Vlaanderen. Het team ontwikkeling en wetgeving zorgt ervoor dat dit loket rechtstreeks communiceert met dat van stad Antwerpen en dat alles juridisch correct verloopt.

5. Administratieve opvolging

Uitsturen van adviesvragen aan derden en communicatie over de affiches die verplicht zijn binnen het openbaar onderzoek, en over de uiteindelijke beslissing over je dossier door het college van burgemeester en schepenen. 

6. Inhoudelijke beoordeling door de architecten en gemeentelijke omgevingsambtenaar

Het geïntegreerd en gemotiveerd advies over jouw project wordt voorgesteld aan het college van burgemeester en schepenen. Het college beslist over de omgevingsvergunning.

7. Panden met geschiedenis

Een vergunning geldt voor altijd. Het team geacht vergund helpt jou uitzoeken wat de laatst vergunde toestand van jouw pand is.

8. Bruisende terrassen

Het team terrastoelatingen beoordeelt aanvragen voor horecaterrassen. De vergunning wordt getoetst aan het terrassenreglement en afgeleverd door de burgemeester.

9. Een wereldhaven

De haven van Antwerpen is wereldklasse. In de vergunningsaanvragen worden alle milieu- en technische bouwaspecten afgewogen. Om de projecten gelegen in de haven te kunnen voorleggen aan het college van burgemeester en schepenen, werkt Omgeving intensief samen met het Havenloket.