Katja Khimchenko en Andrii Karpenko zijn brugfiguren die Oekraïners begeleiden. Zij kunnen dit werk doen dankzij de financiering van het Fonds voor Asiel, Migratie en Integratie (AMIF).
Katja: "We zijn aangeworven om dit alvast 1 jaar te doen, tot december 2023.We hebben een intakegesprek met Oekraïense vluchtelingen die verblijven in Antwerpen. Als je de taal niet spreekt, is het niet gemakkelijk om werk te vinden, daarom biedt de stad specifieke ondersteuning.”
Wat gebeurt er tijdens zo’n gesprek?
“We geven informatie over werken in België. We vragen naar hun werkervaring en motivatie en verwijzen door naar partners die hen helpen om specifieke vacatures te vinden. Daarna volgen collega’s van de dienst Activering hen verder op.”
Hoe komen Oekraïners bij jullie terecht?
“Maatschappelijk werkers van SD verwijzen Oekraïense leefloonklanten door naar ons. Ze zijn verplicht om het traject te volgen. In het begin van de crisis screenden we zelf bepaalde profielen en contacteerden hen. Toen hadden we een lijst van bewoners in de noodopvangdorpen. Vandaag is er een overzichtelijk stappenplan. We weten ook beter welke informatie we best delen in het begin om verwarring te vermijden.”
Welke vragen hebben Oekraïners het vaakst?
“De vragen zijn meestal praktisch of gaan over regelgeving. Bijvoorbeeld: hoeveel belasting betaal ik of welk loon kan ik verwachten in België?”
Zie je sommige Oekraïners nog terug?
We zien hen enkel aan het begin van hun traject. Soms vragen collega’s om tijdens een gesprek te tolken en dan zien we sommigen terug.
Wat vind je leuk aan de job?
De meeste mensen zijn erg dankbaar voor de hulp die stad Antwerpen geeft. Ze voelen zich welkom en gesteund. Het is fijn dat we daaraan kunnen meewerken.