Keizersbastion

Keizersbastion

In de ondergrondse parkeergarage aan de Nationale Bank wordt het verhaal van de zestiende-eeuwse Spaanse omwalling verteld aan de hand van concrete restanten, die u gratis kan bewonderen.

Wat is het Keizersbastion?

Tijdens de heraanleg van de Zuiderleien werd onder de middenberm van de leien een groot gedeelte van het Keizersbastion teruggevonden. Het bastion is een onderdeel van de zestiende-eeuwse omwalling die Keizer Karel rondom de stad bouwde om opstandelingen uit noordelijke provincies tegen te houden.

Even dreigde dit stukje van de Spaanse omwalling verloren te gaan door de heraanleg van de leien en de bouw van een ondergrondse parking. Omwille van de grote erfgoedwaarde besliste het Vlaams Gewest om het bastion te redden door het te verplaatsen. Daarom kregen de restanten van het Keizersbastion en de Keizerspoort een 'nieuwe' plaats op niveau -3 in de parking aan de Nationale Bank. Precies op dezelfde plek als tevoren, maar dan zes meter lager.

De stad bouwt deze ruimte verder uit met de steun van het Europese IVA-programma ‘Forten en Linies in Grensbreed Perspectief’ en parkinguitbater Vinci-Park. Zo kan iedereen dit deel van het verdedigingsbolwerk bezoeken en verkennen. Er wordt ook gewerkt aan een programma specifiek voor jongeren.

Bezoek het Keizersbastion!

De archeologische zone in de parking aan de Nationale Bank bestaat uit twee delen:

  • Het gedeelte dat permanent publiek toegankelijk is werd ingericht met tentoonstellingsvitrines, informatieve panelen, een maquette en een grote vloerplattegrond van de Spaanse omwalling, geprojecteerd op de huidige stad.
  • De restanten van het bastion zelf en de funderingen van de Keizerspoort worden op een stijlvolle en eigentijdse manier in een aparte ruimte gepresenteerd. Deze ruimte wordt voorlopig alleen op speciale gelegenheden zoals een Erfgoeddag of Open Monumentendag opengesteld, maar een bezoeker kan er wel binnenkijken doorheen een glazen wand.

De exacte locatie van het Keizersbastion in de parkeergarage aan de Nationale Bank, is de hoek van de Frankrijklei en de Maria-Henriëttalei. U kan het bastion bereiken via het houten toegangsgebouwtje van de ondergrondse parkeergarage ‘National Bank’ niveau -3.

Wenst u een rondleiding, dan kan dit met de gidsen van Visit Antwerpen. Meer informatie vindt u op www.visitantwerpen.be

 

Meer info

Stadsontwikkeling, dienst archeologie
Francis Wellesplein 1
2018 Antwerpen 
tel. 03 338 23 23 
archeologie@stad.antwerpen.be

archeologische vondsten in het Keizersbastion
Archeologische restanten van de 16de-eeuwse omwalling tentoongesteld in het Keizersbastion

Verwante info:

Dit artikel is gedeeld door