Noortje Palmers

Maak zelf worstenbrood op Verloren Maandag

Verloren Maandag in Antwerpen, dat zijn worstenbrood en appelbollen. Speciaal voor antwerpen.be creëerde bakker Toon De Klerck drie originele recepten om thuis klaar te maken.

Ingrediënten voor alle recepten (voor 8 worstenbroden):

  • bladerdeeg (+/- 60 bij 20 centimeter)
  • 500 gram gemengd gehakt
  • een ei
  • paneermeel
  • peper en zout
  • eigeel
     

Recept 1: Ardens worstenbrood

Bijkomende ingrediënten (voor 8 worstenbroden):

  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • 100 gram fijngesneden champignons
  • enkele takjes tijm
  • klontje boter
     

1. Bak de champignons in wat boter en voeg even later de spekblokjes toe. “Bak het spek niet te krokant. En laat het mengsel na het bakken wat afkoelen. Anders smelt de boter in het bladerdeeg al bij het vullen”, raadt Toon aan.

2. Toon’s rechterhand Kenney maakt bladerdeeg. Uiteraard kan u thuis kant-en-klaar bladerdeeg gebruiken.

3. Meng het gehakt met wat paneermeel, een ei en peper en zout naar smaak. Voeg daarna de champignons, het spek en de tijmblaadjes bij het gehakt. Maak een lange worst van zo’n 3 centimeter doorsnede en leg die op het bladerdeeg.

4. Druk één uiteinde van het bladerdeeg tegen het werkblad. Zo gaat het deeg straks niet schuiven. Snijd het deeg af op zo’n 10 centimeter breedte en rol de worst in een deegjasje. De uiteinden kleeft u aan elkaar met wat eigeel of water.

5. Snijd de rol om de 15 centimeter door. En kerf de worstenbroden in aan de bovenzijde. Voorzie ze ook van een laagje eigeel.

6. Na 20 minuten in de oven op 200 graden is dit het heerlijke resultaat. Toon is in de wolken: “Misschien komt dit worstenbroodje wel in mijn assortiment.”

1. Bak de champignons in wat boter en voeg even later de spekblokjes toe.
2|6
2. Toon’s rechterhand Kenney maakt het bladerdeeg klaar.
2|6
3. Meng het gehakt met wat paneermeel, een ei en peper en zout naar smaak.
2|6
4. Druk één uiteinde van het bladerdeeg tegen het werkblad.
2|6
5. Snijd de rol om de 15 centimeter door.
2|6
6. Na 20 minuten in de oven op 200 graden is dit het heerlijke resultaat.
2|6

Met uitzondering van de vulling geldt deze manier van werken ook voor de twee volgende recepten.

Recept 2: Italiaans worstenbrood

Bijkomende ingrediënten (voor 8 worstenbroden):

  • een handvol fijngehakte zongedroogde tomaten
  • een potje tomatentapenade
  • een handvol pijnboompitten
  • een handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • 6 sneden Parmaham
  • fijngesnipperde basilicumblaadjes
  • rucola
     

1. “Met dit recept haal je de zon in huis op regenachtige dagen”, zegt Toon. Om de pijnboompitten te roosteren, gebruikt hij een pan zonder vetstof.

2. Voeg de helft van de tapenade, de pijnboompitten, de kaas, de basilicum en de zongedroogde tomaten bij het gehakt. Gebruik halfgedroogde tomaten, die zijn sappiger.

3. Strijk een laagje tapenade op het bladerdeeg. Daarop komt de ham en tenslotte de worst. “Wij gebruiken een spuitzak, maar thuis kan je gewoon met de hand een worstje rollen.”

4. Rasp nog wat Parmezaanse kaas op de dichtgerolde worstenbroden voor ze in de oven gaan. “Bladerdeeg en kaas: een gouden combinatie”, vindt Toon.

5. Serveer het worstenbrood met halfgedroogde tomaten, rucola en pijnboompitten.

1. Met dit recept haal je de zon in huis op regenachtige dagen.
2|5
2. Voeg de helft van de tapenade, pijnboompitten, kaas, basilicum en zongedroogde tomaten bij het gehakt.
2|5
3. Strijk een laagje tapenade op het bladerdeeg. Daarop komt de ham en de worst.
2|5
4. Rasp Parmezaanse kaas op de worstenbroden voor u ze in de oven zet.
2|5
5. Serveer het worstenbrood met halfgedroogde tomaten, rucola en pijnboompitten.
2|5

Recept 3: Thais worstenbrood

Bijkomende ingrediënten (voor 8 worstenbroden):

  • een handvol fijngehakte gezouten cashewnoten
  • een handvol fijngehakte koriander
  • twee eetlepels geraspte gember
  • een stengel citroengras


1. Duw de avond voordien een doorgesneden stengel citroengras in het gehakt.

2. Voor de bereiding gaat het citroengras eruit. Hak de cashewnoten fijn en meng ze samen met de koriander en de gember met het gehakt.

3. Strooi wat sesamzaad over de worstenbroden voor u ze in de oven schuift.

4. “Dit vind ik het lekkerste recept. Met de koriander en de gember wijkt het nogal af van het klassieke worstenbrood, maar het is erg fris”, oordeelt Toon.

1. Duw de avond voordien een doorgesneden stengel citroengras in het gehakt.
2|4
2. Hak de cashewnoten fijn en meng ze samen met de koriander en de gember met het gehakt.
2|4
3. Strooi wat sesamzaad over de worstenbroden voor u ze in de oven zet.
2|4
4. De koriander en de gember maken het worstenbrood erg verfrissend.
2|4

Meer info

Bakkerij Toon De Klerck, Kattendijkdok-Westkaai 28, Antwerpen
www.bakkerijtoondeklerck.be 

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door