Lage-emissiezone AntwerpenFrederik Beyens

Lage-emissiezone (LEZ) Antwerpen

Het centrum van Antwerpen en Linkeroever zijn een lage-emissiezone (LEZ). In dit gebied mogen de meest vervuilende voertuigen niet meer rijden. De regels voor de LEZ zijn op 1 januari 2020 strenger geworden. Check altijd of uw voertuig de LEZ binnen mag en bekijk wat u kan doen als uw voertuig niet aan de LEZ-regels voldoet.

Aangepaste regeling omwille van de coronacrisis

Bestuurders die een essentiële verplaatsing moeten doen met een niet-toegelaten voertuig kunnen tijdelijk de LEZ toch inrijden zonder daarvoor beboet te worden. Deze regeling geldt voor alle niet-toegelaten voertuigen die sinds 14 maart 2020 de zone binnenreden. Dit is een tijdelijke maatregel omwille van de coronacrisis.

Check hier uw voertuig

Vermijd een boete en check altijd uw voertuig voor u naar Antwerpen komt.

Start

Wat is een lage-emissiezone?

In een lage-emissiezone mogen de meest vervuilende voertuigen niet meer rijden. Zo verbetert de stad de luchtkwaliteit en de gezondheid van inwoners en bezoekers. De lage-emissiezone geldt altijd: 24 uur op 24 uur, 7 dagen op 7.

Waar ligt de LEZ?

De lage-emissiezone ligt in het gebied tussen de Ring en de Schelde op Rechteroever en het gebied tussen de Schelde, E17, Park and Ride Linkeroever en het Sint-Annabos op Linkeroever. De Singel maakt deel uit van de lage-emissiezone. Hieronder ziet u een kaartje van de LEZ in Antwerpen.

Leaflet | Esri, NAVTEQ, DeLorme, Stad Antwerpen

Deze verkeersborden duiden het begin en het einde van de LEZ aan:

het verkeersbord dat het begin van de zone aanduidt
Het verkeersbord dat het begin van de zone aanduidt
1|2
het verkeersbord dat het einde van de zone aanduidt
het verkeersbord dat het einde van de zone aanduidt
1|2

Welke voertuigen mogen de LEZ binnenrijden?

  • De euronorm van uw voertuig bepaalt of u in de lage-emissiezone mag rijden. De euronorm is een cijfer dat aanduidt hoe milieuvriendelijk uw voertuig is. Hoe hoger de euronorm van uw voertuig, hoe milieuvriendelijker. De euronorm vindt u op uw inschrijvingsbewijs onder 'milieuklasse'.

  • De LEZ-regels zijn strenger voor voertuigen op diesel dan voor voertuigen op benzine. Bekijk de huidige en de toekomstige voorwaarden op de website van Slim naar Antwerpen.

  • De LEZ-regels verschillen ook per voertuigcategorie (personenauto, bestelwagen,...). Uw voertuigcategorie vindt u terug op uw inschrijvingsbewijs en wordt aangeduid met een letter. De LEZ is van toepassing op voertuigcategorieën N, M en T.

  • Op deze website vindt u ook een online checktool om de euronorm van uw voertuig te checken. Deze checktool geeft u altijd de meest correcte informatie. U ziet meteen ook wat u kan doen om u in orde te stellen met de LEZ.​

  • Op 1 januari 2020 zijn de toegangsvoorwaarden strenger geworden. Ook in de komende jaren zullen de regels nog verschillende keren strenger worden. Zorg ervoor dat u zich goed informeert en check altijd uw voertuig.

Wat kan u doen als uw voertuig niet aan de LEZ-regels voldoet?

  • Voor sommige voertuigen die niet aan de LEZ-regels voldoen, kan u toch toegang krijgen door uw voertuig gratis te registreren of door een toelating tegen betaling te kopen.

  • Voertuigen met een buitenlandse nummerplaat moet u eenmalig en gratis registreren voor u de LEZ kan binnenrijden. Voertuigen met een Nederlandse nummerplaat hoeft u niet te registreren.

  • Alle voertuigen die niet aan de LEZ-regels voldoen kunnen tot 8 keer per jaar een LEZ-dagpas kopen.

  • U kan ook kiezen voor een alternatief vervoersmiddel in plaats van de auto. Inspiratie en informatie daarover vindt u op de website van Slim naar Antwerpen.

Rijdt een voertuig dat niet voldoet aan de algemene toegangsvoorwaarden toch de lage-emissiezone in? Dan volgt een boete. De tarieven vindt u hier terug.

Meer informatie over de lage-emissiezone:

www.slimnaarantwerpen.be/LEZ

Verwante info:

Dit artikel is gedeeld door