Elisabeth Verwaest

Parkeervergunning voor bewoners

Bent u gedomicilieerd in een deel van de stad waar bewonersparkeren geldt? Dan kan u een parkeervergunning voor bewoners aanvragen. Daarmee parkeert u gratis en zonder tijdslimiet in uw bewonerszone.

Parkeervergunning voor bewoners aanvragen

Sinds 23 oktober 2017 is het mogelijk om via het e-loket van de stad Antwerpen een parkeervergunning voor bewoners aan te vragen, stop te zetten of te verlengen. Bewoners kunnen hiervoor ook nog steeds terecht in een stadsloket in één van de districten.

Er zijn twee manieren om een parkeervergunning voor bewoners aan te vragen, stop te zetten of te verlengen:

 • Nieuw: via het e-loket van de stad Antwerpen met de zoekterm 'parkeervergunning voor bewoners'. Hiervoor heeft u een A-profiel nodig.
 • Op afspraak bij een stadsloket naar keuze. Die afspraak maakt u via het e-loket of via het stedelijk contactcenter op 03 22 11 333.
  Let op: deze afspraak is enkel geldig bij een stadsloket naar keuze. De dienst Mobiliteit en Parkeren Antwerpen heeft niet langer een loketfunctie.

Documenten nodig voor aanvraag

 • Identiteitskaart van de aanvrager (voor- en achterzijde)
 • Kentekenbewijs van uw voertuig. Let op! Nieuwe kentekenbewijzen bestaan uit twee delen, bij uw aanvraag heeft u DEEL1 (symbool auto) nodig. (voor- en achterzijde)
 • In sommige gevallen een extra document of attest:

- U rijdt met een particulier voertuig dat op naam van een andere persoon is ingeschreven >>> Verzekeringspolis waarin vermeld staat dat de aanvrager bestuurder van het voertuig is.

- U rijdt met een bedrijfsvoertuig of leasewagen (werknemers) >>> attest van uw werkgever of leasingmaatschappij dat bevestigt dat u permanent over het bedrijfsvoertuig beschikt.

- U rijdt met een bedrijfsvoertuig of leasewagen (zaakvoerders) >>> kopie statuten Belgisch Staatsblad waaruit blijkt dat u zaakvoerder bent.

Belangrijk om te weten:

 • Per wooneenheid zijn er maximaal twee parkeervergunningen voor bewoners verkrijgbaar.
 • In een aantal winkelstraten geldt betalend parkeren tijdens de winkeluren ook voor bewoners.
 • Voor autodelende bewoners zijn er speciale, gunstige voorwaarden. Meer informatie hierover vindt u in het artikel onderaan deze pagina.
 • Is er in uw buurt een publieke parking of buurtparking? Overweeg dan eens om daar een standplaats te huren met bewonerssubsidie.
 • Alle info over parkeervergunningen voor bewoners leest u onderaan in het algemeen reglement op de gemeentelijke parkeervergunning voor bewoners en autodelers. U kan dit reglement verderop downloaden.
 • De ‘parkeervergunning voor bewoners’ is een digitale registratie. U hoeft geen papieren vignet of ander registratiebewijs achter de voorruit te plakken. De parkeertoezichters voeren bij controles uw nummerplaatgegevens in hun handcomputers in. Zo zien zij meteen of u beschikt over een geldige vergunning voor de zone waarin uw wagen op dat moment geparkeerd staat.
 • Zodra uw parkeervergunning voor bewoners in orde is, ontvangt u een bevestiging per e-mail (of op papier, als u op afspraak in een districtsloket kwam).
 • Bent u gedomicilieerd in een van de buurten die blauw is ingekleurd op het onderstaande stadsplan? Dan geldt er bewonersparkeren in uw buurt. In de betalende en blauwe zones Nieuw-Zuid en Fruithoflaan geldt bewonersparkeren niet.
 • De zone van de parkeervergunning voor bewoners wordt automatisch toegekend op basis van uw woonplaats, u kan deze dus niet zelf kiezen. 

Gedetailleerde plannen van alle bewonerszones vindt u onderaan deze pagina.

Leaflet | Esri, NAVTEQ, DeLorme, Stad Antwerpen

Verlenging parkeervergunning voor bewoners

Parkeervergunningen hebben altijd een einddatum. Normaal gezien ontvangt u ruim voor die einddatum een uitnodiging om de vergunning te verlengen via het mailadres dat u bij registratie doorgaf (indien dit niet bekend is bij ons: het postadres). Heeft u zo'n 3 weken voor het verlopen van uw vergunning nog geen uitnodiging ontvangen? Neem dan zelf het initiatief om uw vergunning te verlengen. 

Wie komt er in aanmerking voor de automatische verlenging?

 • Uw wagen is op uw naam ingeschreven en u heeft reeds een geldige parkeervergunning voor bewoners op uw eigen adres. Indien er aan uw persoonlijke gegevens niets is veranderd, dan hoeft u verder niets te ondernemen. Uw parkeervergunning wordt automatisch voor 2 jaar verlengd.

Wat moet u doen indien u een nieuwe wagen heeft gekocht?

 • Uw nieuwe wagen is op uw naam ingeschreven en het kenteken blijft ongewijzigd. U dient dit niet aan te geven.
 • Uw nieuwe wagen vervangt een andere wagen en is op uw naam ingeschreven. Ook het kenteken is nieuw. U dient een aanvraag tot wijziging te doen.
 • Uw nieuwe wagen is een tweede wagen. U dient een aanvraag te doen.

Net verhuisd?

Als inwoner van de stad Antwerpen en eigenaar van een wagen, komt u in aanmerking voor de aanvraag van een parkeervergunning voor bewoners. Zo kan u in Antwerpen gratis parkeren waar u woont. Wanneer u nog niet gedomicilieerd bent op uw nieuwe adres, kan u een tijdelijke parkeervergunning aanvragen. Hiervoor moet u wel in het bezit zijn van een aanvraag tot adreswijziging. De bevestigingsmail van uw elektronische aanvraag voor adreswijziging volstaat. Alle verdere informatie over een bewonersvergunning vindt u op de website Parkeren in Antwerpen.
 

Vervangwagens

Heeft u een parkeervergunning voor bewoners en rijdt u in een vervangwagen omdat uw wagen in reparatie is? En vond u een retributiebon op deze vervangwagen? Bezorg ons dan een kopie van:

 • de factuur van de garage waaruit blijkt dat uw wagen op het moment van de retributie in herstelling was;
 • de huur- of gebruiksovereenkomst van de vervangwagen, met vermelding van de nummerplaat van de vervangwagen en begin- en einddatum van het gebruik.

Indien uw voertuig 2 weken of langer in herstelling staat, kan u een tijdelijke bewonersvergunning aanvragen voor uw vervangwagen. De aanvraag dient u in via het e-loket ‘parkeervergunning voor bewoners wijzigen’, of na afspraak bij een stadsloket naar keuze.

Auto met niet-Belgische nummerplaat

Verblijft u in België, maar rijdt u in een auto met een niet-Belgische nummerplaat? 

 • U kan in Antwerpen eenmalig een vergunning voor 3 maanden krijgen. 
 • U dient voor deze parkeervergunning steeds een afspraak te maken bij een stadsloket naar keuze. 
 • Laat uw wagen zo snel mogelijk in België registreren bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen (DIV). Ook als de auto al ingeschreven is in het buitenland. 

Aanvragen en documenten:

Parkeervergunning voor bewoners aanvragen

Dit is het formulier voor de aanvraag van een parkeervergunning voor bewoners

Aanvraag starten

Formulieren

Stratenplan bewonerszones

Hieronder kan u een gedetailleerd plan van uw bewonerszone downloaden.

Plannen van bewonerszones lichte vracht vindt u in deze infofiche.

Verwante info:

Dit artikel is gedeeld door