Laadpunt Elektrische wagenSigrid Spinnox

Aanvraag elektrisch oplaadpunt

Woont of werkt u in Antwerpen en rijdt u met een elektrische wagen? Dan kan u een verzoek indienen voor een elektrisch oplaadpunt in uw buurt. Als u voldoet aan de voorwaarden en de stad keurt uw verzoek goed, plaatst een aannemer van de stad een laadpaal in de buurt van uw woning of uw werk of in een buurtparking. 

Aanvragen en documenten:

Elektrische laadpaal

Via dit formulier kan u de plaatsing van een elektrische laadpaal aanvragen

Aanvraag starten

Wat zijn de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een elektrisch oplaadpunt?

De stad Antwerpen kan altijd op basis van het algemeen belang of de technische haalbaarheid beslissen om geen nieuw laadpunt te plaatsen, ook als uw verzoek aan alle onderstaande voorwaarden beantwoordt. In dat geval wordt u verwezen naar een bestaande laadpaal. Het oplaadpunt komt altijd op openbaar of semipubliek terrein dat voor iedereen toegankelijk is. Zo kunnen ook andere voertuigen gebruik maken van het oplaadpunt.

Uw aanvraag moet voldoen aan volgende voorwaarden:

  • U bent inwoner van de stad Antwerpen of u hebt een arbeidsovereenkomst van minimum 18 uur per week bij een werkgever uit de stad Antwerpen (aan te tonen met het attest werkgever).
  • U rijdt met een elektrisch voertuig (4 wielen) of een plug-in hybride wagen (4 wielen) met een minimaal elektrisch bereik van 50 kilometer.
  • De toegestane categorieën uit de Regeling Voertuigen zijn: N: bedrijfsauto en L7e: 'stadsauto', met een minimale snelheid van 70 km/uur (dus geschikt voor gebruik op de autosnelweg).
  • U kan uw wagen niet opladen aan uw eigen woning of werkplek (ook niet in parkeergarages bij uw wooncomplex of in een parking van uw werkgever).
  • Er is nog geen oplaadpunt in de buurt, bijvoorbeeld in een publieke garage. 
  • Als er een parkeerplaats op de private markt beschikbaar is waar al een oplaadpunt staat of waar u een oplaadpunt kan laten installeren, moet u daar gebruik van maken.
  • Als er een buurtparking in de buurt is, bekijkt de stad of daar een laadpunt geïnstalleerd kan worden. U moet dan een abonnement nemen voor de buurtparking.
  • U neemt bij plaatsing van de laadpaal een abonnement voor het laden bij Blue Corner.
  • U hebt voor hetzelfde voertuig nog geen laadpunt aangevraagd op een andere locatie.

Hoe dient u een verzoek voor een elektrische laadpaal in?

Een verzoek indienen kan eenvoudig onlineDe aanvraag werkt het best met een vaste computer of laptop en met de browser Google Chrome. Op een tablet of smartphone wordt het formulier immers niet altijd correct weergegeven

Hebt u nog geen kentekenbewijs of leasecontract, maar verwacht u dit wel te ontvangen? Dan kan u de offerte op uw naam, de koopovereenkomst of de verklaring van de leasemaatschappij toevoegen aan uw verzoek. Voor de laadpaal effectief geplaatst wordt, moet u het kentekenbewijs of het contract wel nog bezorgen.

Hoe lang duurt de procedure?

Vanaf het moment van uw verzoek kan het 5 maanden duren tot het elektrisch oplaadpunt effectief geplaatst wordt. Dien dus tijdig uw verzoek in. 

Meer info

Hebt u een vraag over een elektrisch oplaadpunt? Mail naar elektrischladen@antwerpen.be of neem contact op met de klantendienst van Mobiliteit en Parkeren Antwerpen.

Dit initiatief wordt mee ondersteund door: 

CIVITAS PORTIS

Verwante info:

Dit artikel is gedeeld door