Een meisje gebruikt BIBIT op haar tablet in de bibFrederik Beyens

BIBIT-app voor jongeren

BIBIT is een gratis app voor jongeren om individueel of in groepsverband de bib te ontdekken. De app en de bijhorende bibliotheekmaterialen zijn voorlopig beschikbaar in alle districtsbibliotheken, Elsschot op linkeroever en bib Arena in Deurne.

BIBIT?

De Antwerpse bibliotheken ontwikkelden een heel nieuw concept voor tieners. Met de app BIBIT wordt een bezoek in de bibliotheek omgevormd tot een hele beleving. De app loodst je met gebruik van een tablet of smartphone doorheen de bibliotheek.

Download de app

Je vindt de app terug via de Appstore of Google Play. Zoek naar BIBIT.
Dit instructiefilmpje helpt je op weg met de app.

Antwoorden vinden in de bib

Alles draait rond 12 heel verschillende personages die samen op een groepsfoto staan. Ze werden allemaal met een vraag of probleem geconfronteerd waarvoor ze antwoorden zochten in de bibliotheek. De opdracht is eenvoudig: probeer te achterhalen wat het personage dat je gekozen hebt allemaal heeft gezocht in de bib. Bij elk personage horen enkele hints. Die hints leiden naar materiaal in de bib of een website. Daar is dan de opdracht aan verbonden die je te zien krijgt door het materiaal te scannen. Elk antwoord is een stukje van de puzzel. Wie alle stukjes vindt, krijgt het verhaal van het personage te lezen.

Een greep uit de thema’s

Nieuwkomers en een tiener die niet goed weet hoe hij moet omgaan met de racistische opmerkingen van zijn klasgenoten; skaten en het dilemma van Yousra die zich afvraagt of dat wel voor meisjes is; ouders die scheiden en Berre die niet weet hoe hij daarmee moet omgaan; Hanna die naakt werd gefilmd en oplossingen zoekt voor cyberpesten; Eray die geen keuzes kan maken en iets wil doen aan keuzestress.

Lespakket

Op basis van twee jongerenverhalen uit de BIBIT-app ontwikkelden we lessen rond mediawijsheid en identiteit. Ze zijn op maat gesneden van 12 tot 15-jarigen uit verschillende studierichtingen. Dit lespakket bestaat uit twee thema's waarvoor telkens verschillende methodieken worden aangereikt. Je ontvangt het lespakket gratis digitaal via deze link: https://tinyurl.com/BIBITapp

Ook voor groepen

BIBIT is ook geschikt om in groepsverband de bibliotheek te verkennen. Breng je smartphone of tablet mee naar de bib. Je hebt minimaal per twee een toestel nodig. Hebben jullie geen of onvoldoende tablets ter beschikking? Vraag dan of je tablets van de bib kan gebruiken. Probeer het eens uit en deel het met je vrienden!
Vul het elektronisch aanvraagformulier in en vraag meteen je bezoek aan met de BIBIT-app.

 

Dit artikel is gedeeld door