Frederik Beyens

“Liefst 92 procent van de jongeren stroomt door naar een reguliere job als poetshulp in de zorgsector”

Er zijn talrijke vacatures als ‘poetshulp in de zorgsector’. Toch geraken die moeilijk ingevuld. Om de match tussen de vraag naar werknemers en de beschikbare profielen te optimaliseren, wordt voor de derde keer de opleiding ‘Jongeren Actief in de ThuisZorg’ georganiseerd. Terry Van Doosselaere, Expert Arbeidsmarkt en Bedrijven, licht de rol van onze stad daarin toe. 

“Onze stad kampt met de grootste jongerenwerkloosheid van Vlaanderen”, vertelt Terry. “Om die problematiek aan te pakken, werkt de dienst Werk en Sociale Economie (OS Business en Innovatie) samen met partners projecten uit om meer jongeren te kunnen matchen met vacatures.”

Meer dan een poetshulp

“Zo organiseren we voor het derde jaar op rij de opleiding ‘Jongeren Actief in de Thuiszorg’ (JATZ)”, gaat Terry verder. “Thuiszorg Vleminckveld en Levanto vzw namen daar oorspronkelijk het initiatief voor. Al snel toonden andere zorgverstrekkers interesse en werd vanuit de overkoepelende beroepsvereniging beslist een engagement aan te gaan om stageplaatsen en vacatures aan te bieden. De opleiding past binnen de doelstelling van onze stad om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt zo optimaal mogelijk op elkaar af te stemmen en dus schoot onze dienst in actie. We werkten de opleiding inhoudelijk uit, financieren ze en zoeken samen met een netwerk van jongerenbegeleiders geschikte kandidaten.”

“De opleiding richt zich naar jongeren tussen achttien en 30 jaar uit de provincie Antwerpen zonder diploma middelbaar onderwijs die moeilijk aan een reguliere job geraken”, licht Terry toe. “De kandidaten moeten interesse hebben in een job als poetshulp en mobiel zijn om tot bij hun klanten te geraken. Daarnaast zijn ze bereid andere huishoudelijke taken op zich te nemen. Bovendien hebben ze de nodige sociale vaardigheden om een luisterend oor te bieden aan hun klanten, hen aandacht te geven of te troosten enzovoort. Ten slotte vervullen ze ook een signaleringsfunctie. Wanneer het bijvoorbeeld niet goed gaat met een klant, of de poetshulp merkt dat er iets niet pluis is, gaat hij in gesprek met de klant of meldt hij zijn bevindingen aan het thuiszorgcentrum.”

Een geslaagde combinatie van les en stage

“Er starten maximaal vijftien kandidaten aan de opleiding. Omdat er zich veel meer aanbieden, screenen Thuiszorg Vleminckveld en Levanto ze en kiezen ze de jongeren uit die het meest gebaat zijn met de opleiding,” legt Terry uit. “De deelnemers volgen drie weken voltijds les, lopen daarna twee weken stage en krijgen nog een week sollicitatietraining en nazorg. Tijdens de opleiding leren ze niet enkel poetstechnieken. Er wordt ook ingegaan op ergonomie, veiligheid, communicatie enzovoort. Tijdens hun stage lopen de jongeren mee met een ervaren poetshulp en oefenen ze wat ze leerden in de praktijk.”
 

“Ook na het einde van de opleiding worden de jongeren nog enkele weken verder opgevolgd,” weet Terry. “Levanto, een sociale onderneming, stelt een coach aan die de jongere helpt in de zoektocht naar een job. Na hun tewerkstelling kunnen ze bij hun coach terecht met vragen.”

Een overweldigend succes

“Of de opleiding een succes is?”, vraagt Terry. “Liefst 92 procent van de deelnemers van de vorige twee opleidingen stroomde door naar een reguliere job als poetshulp in de zorgsector. Dat is op zijn minst gezegd een geslaagd resultaat. Van de overige deelnemers startte bovendien de meerderheid een vervolgopleiding. Er haakte tot nog toe geen enkele kandidaat af. Het project is zelfs zo’n succes dat Provincie Antwerpen een draaiboek voor het project uitwerkt met de bedoeling het ook in Mechelen en Turnhout te realiseren. We zijn er trots op dat Antwerpen een pioniersfunctie vervulde in dit geslaagde tewerkstellingsinitiatief!”

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door
Jobs
Jobs
464000+