Contacteer stad Antwerpen

PⱯKT: experimenteren met groenten op een pakhuis

Midden in de stad, verstopt achter een gevel en garagepoort, ligt PⱯKT. Vroeger pakhuizen, nu in volle ontwikkeling tot een plek voor creatieve en duurzame ondernemers. Een van die ondernemers is al druk in de weer op de site. Bram experimenteert op het dak van een van de pakhuizen met het kweken van groenten en vissen. Eens kijken hoe hij dat allemaal doet.

daktuin Pakt

Een proefdaktuin

Ik ontmoet Bram op het dak van een van de voormalige pakhuizen. Daar tuiniert hij in een serre, strobalen, bakken en een zelfgemaakt aquarium. Van de projectontwikkelaar die deze site vlak bij ’t Groen Kwartier kocht, krijgt hij een jaar de tijd om te experimenteren met efficiënte manieren om groenten en ander eetbaars in het midden van de stad te kweken. Volgend jaar willen ze deze groenten verkopen aan de buurtbewoners en restaurants.

strobalen en een serre
Strobalen en een serre vullen het dak van een van de pakhuizen

Strobalenteelt

Het kweken van groenten in stro is een van zijn experimenten. In totaal experimenteert hij in zo’n 300 strobalen met het kweken van een grote diversiteit aan groenten, kruiden en bloemen. Bram vertelt me dat hij voor zijn verjaardag een boekje kreeg over strobalenteelt en zo startte dit experiment.

In de serre groeien planten van tomaat, aubergine en meloen in het stro. Buiten probeert hij sla, kruiden, aardappelen, courgettes en bloemen te telen. De planten kweekt Bram voor in potjes met potgrond. Wanneer ze groot genoeg zijn, plant hij ze in de strobalen.

serre met strobalen
In de serre groeien tomaat, aubergine en meloen in het stro.

De strobalenteelt is voor Bram nog een leerschool. Zo experimenteert hij met de juiste hoeveelheid meststoffen. De courgettes, aardappelen en pluksla doen het best wel goed. Maar in de serre staan er vrolijke naast minder vrolijke tomatenplanten. Bram legt me uit dat hij in het begin waarschijnlijk te veel meststoffen gaf, waardoor de planten niet zo goed groeiden. Hij zette daarom nieuwe tomatenplanten die hij minder voeding gaf, en die zien er nu een stuk beter uit. Het graan zelf kiemt ook nogal enthousiast. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar het graan werd niet allemaal goed geoogst uit het stro, waardoor er heel wat gras tussen de groenten staat. Volgend jaar zal hij controleren of het stro nog zaden bevat vooraleer hij ermee aan de slag gaat.

tomaat en sla groeit in een strobaal.
Sommige groenten doen het in de strobalen beter dan anderen

Moestuinbakken op het dak

Langs de zijkant van het dak staan verhoogde bakken waarin Bram groenten kweekt in een mengsel van lavasteentjes en potgrond. De bakken werden van paletten gemaakt. De groenten doen het hier goed. Bram moest wel een net spannen over de kolen, boontjes, venkel en kruiden, want anders zijn de vogels met het grootste deel van de opbrengst weg. En die zijn op een dak nooit ver weg.

groentenbakken op het dak van Pakt
De vierkantemeterbakken zijn hoog genoeg gemaakt zodat het aangenaam en ergonomisch werken is.

Vis loves groente

Op het dak staat ook een groot vat met water waarin vissen zwemmen. Het water van de vissen wordt verrijkt met hun uitwerpselen. Dat water wordt naar een bed boven het aquarium gepompt waar groenten groeien in hydrokorrels. In de hydrokorrels zitten bacteriën die de uitwerpselen in het water omzetten tot voedingsstoffen voor de planten. Zo zuiveren de planten het water, dat dan terugstroomt naar het vat met vissen. Dit is een manier om zowel groenten als vis te kweken zonder dat je grond nodig hebt. Ideaal dus voor een dak, op voorwaarde dat het sterk genoeg is, want zo’n vat met water weegt heel wat.

aquaponicssysteem op het dak van Pakt
In de onderste bak zwemmen de vissen, in de bovenste bak groeien groenten

De toekomst

Wat is nu de bedoeling van al die experimenten?

Wanneer volgend jaar de volledige renovatie van de gebouwen achter de rug is, zal de hele site verhuurd worden aan verschillende duurzame bedrijfjes. In een van de panden komt er een bio-winkeltje waar onder andere de eigen groenten verkocht zullen worden. Met workshops wil Bram stadsmensen iets bijleren over de mogelijkheden van het kweken van groenten in de stad.

En er komen samenwerkingen met het cateringbedrijf dat in de gebouwen zal intrekken en met de oesterzwamkwekers die volgend jaar in de gebouwen paddenstoelen willen gaan kweken, onder andere op het gebruikte stro van Brams dakboerderij.

Ik zie het in ieder geval al helemaal zitten om hier volgend jaar mijn super lokale groentjes te komen kopen!

Lees meer

Ook interessant