Wandelen in Antwerpen

Jef en René ontdekken de Zandvlakte van Linkeroever

Met het ontwerp van een Groenplan zal de stad bestaande groene zones verbeteren en met elkaar verbinden. Tijdens veertien wandelingen ontdekt u hier meer over. Jef en René gingen op verkenning op Linkeroever.

Jef en René zijn al sinds het prille begin – zo’n veertig jaar geleden – actieve leden van Natuurpunt. Ze geven ook rondleidingen in dit gebied. Geen wonder dat ze met extra aandacht om zich heen kijken. Jef: “Deze zandvlakte is een van mijn favoriete plekken. In het opgespoten zand uit de Schelde zitten veel fossiele schelpen en dat maakt dit gebied uniek. Door de kalkrijke grond komen er op de Linkerscheldeoever tien soorten orchis voor. Deze vlakte lijkt leeg, maar herbergt meer leven dan je denkt.”

Unieke plantengroei

Ook voor René is dit bijzonder gebied. “De meerwaarde is dat dit gebied een vervanging vormt voor de verdwenen duinen aan de kust. Met de speciale vegetatie die in zo’n gebied voorkomt: een steppeplant als zandweegbree of een zandbinder als zandzegge. Maar ook duinreigersbek en veldhondstong. Zelfs mensen die hier regelmatig het plantenbestand onderzoeken, worden af en toe verrast door nieuwe soorten.”

Nuttige brandnetels

Niet alle planten in dit gebied zijn even zeldzaam. Als we door het Sint-Annabos wandelen, is het soms – met wisselend succes – zigzaggen tussen de brandnetels. Jef houdt een pleidooi voor de plant: “Mensen houden er niet zo van, maar brandnetels zijn heel nuttig. Je kan er lekkere soep van koken, van de vezels wordt textiel gemaakt en de plant is van belang voor insecten zoals vlinders.”

Het Sint-Annabos is trouwens een schatkamer aan biodiversiteit. Kijk maar eens wat er allemaal leeft in het dode hout.

Water brengt leven

Ter hoogte van de Rotbeek (nummer 3 op de kaart) nemen René en Jef een zijpad naar een liefelijke waterpartij met rietstengels, watervogels en in de verte een vissende reiger. René: “De Rotbeek waterde vroeger rechtstreeks af naar de Schelde. De beek wordt nu omgeleid en doet dienst als irrigatiekanaal en waterreservoir. Daardoor zijn meer waterpartijen ontstaan.” Hij wijst: “Kijk, op het water bloeit watergentiaan.”

Het water trekt ook vogels aan: in de winter zie je hier ijsvogels en we horen een kleine karekiet. René buigt zich geïnteresseerd over de vegetatie naast de plas. “Op nauwelijks een vierkante meter vind ik hier bosorchis, grote keverorchis en de brede wespenorchis. En kijk, kleverige reigersbek, die heb ik hier nog niet eerder gezien!”

Eindbalans

Jef: “De Zandvlakte van Linkeroever is 220 hectare waardevol natuurgebied op twee kilometer van het stadhuis! Vanuit het hartje van de stad kan je zo in de natuur verdwijnen. Dat is heel bijzonder. Helaas is hier een groot probleem met zwerfvuil en vandalisme. Daarom deze oproep: laat niets achter, maak niets stuk. Spring zorgzaam om met dit gebied, zodat we er met z’n allen nog lang van genieten.”

Weetje: op het kaartje loopt het traject een tijdlang langs de Charles De Costerlaan. Deze weg zou in de toekomst verkeersluw worden, maar voorlopig is een pad parallel aan de weg door het Sint-Annabos een rustiger alternatief. Natuurpunt is actief betrokken bij de uitwerking van het Groenplan: www.natuurpuntwaasland.be.

Meer info

De 14 wandelingen van het Groenplan.

Zandvlakte van Linkeroever
1|4
Zandvlakte van Linkeroever
1|4
Zandvlakte van Linkeroever
1|4
Zandvlakte van Linkeroever
1|4

Verwante info:

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door