Pieter Boussemaere Radio 1

"Ik bied eerste hulp bij klimaatverwarring"

Over klimaatverandering wordt veel gezegd. Zijn we nu zelf verantwoordelijk of niet? Om het nog verwarrender te maken, bestaan er ook heel veel misvattingen. Pieter Boussemaere biedt daarom eerste hulp bij klimaatverwarring. 

Historicus Pieter Boussemaere schreef het boek Eerste hulp bij klimaatverwarring. Hij trekt met zijn lezingen door heel Vlaanderen met als missie: duidelijkheid scheppen.

Pieter Boussemaere lijst vijf misvattingen voor u op:

Misvatting 1: de klimaatverandering is een natuurlijk proces

 “Volgens 40 procent van de Vlamingen is de verandering in het klimaat een natuurlijk proces of heeft het voor een groot stuk te maken met een natuurlijk proces. Maar dat is niet het geval. In mijn lezing geef ik heel visueel weer dat er meer aan de hand is.”

Misvatting 2: de klimaatverandering heeft iets te maken met het gat in de ozonlaag

“Veel mensen, zelfs mijn studenten, denken dat het gat in de ozonlaag iets te maken heeft met de opwarming van de aarde. Het zijn echter twee aparte dingen. Het goede nieuws is dat het gat in de ozonlaag zich aan het herstellen is en we verwachten dat omstreeks 2085 het gat weer dezelfde omvang zal hebben als in de jaren 50.”

Misvatting 3: we staan al ver om het probleem op te lossen

“Mensen denken dat wij heel ver staan met het oplossen van het probleem. Zo blijkt uit recent onderzoek dat Nederlanders denken dat minstens een derde van de gebruikte energie voortkomt uit schone energiebronnen. Helaas is het in de realiteit maar zes procent.”

Misvatting 4: we zullen het zelf niet meer meemaken

“De belangrijkste verwarring is dat mensen denken dat ze het niet zelf zullen meemaken. Wat natuurlijk volledig fout is. Jij bent 24? Jij gaat het zeker meemaken. Ik ook, ik ga het waarschijnlijk als gepensioneerde meemaken. 'Het meemaken' klinkt ook alsof het van de een op de andere dag gaat veranderen. Dat zal uiteraard geleidelijk gebeuren. Maar laten we zeggen, men verwacht toch dat we er eind jaren twintig niet meer naast kunnen kijken. Dat is nog tien jaar. En vanaf dan zal het alleen maar erger worden… Gelukkig zijn er ook nog oplossingen, en daar zal ik het in mijn lezing ook over hebben.”

Misvatting 5: ik weet wél helemaal hoe het in elkaar zit

“Heel veel mensen zijn ervan overtuigd dat ze het ondertussen allemaal wel weten. De meesten aanvaarden dat de klimaatverandering bestaat. De meesten weten dat dat geen goed nieuws is en dat ze er iets aan willen doen. Maar ze weten niet goed wat. En daar stopt het ongeveer. Als je echt wil weten waar het om gaat, als je de kern ervan wil weten en ook het feit van fictie wil onderscheiden en dat op een didactische manier wil zien gebeuren met veel filmmateriaal, beeldmateriaal, zelfs licht verteerbare oefeningen, dan moet je naar de lezing komen. En ik beloof je, je zal dingen horen die je nog niet wist."

Weten hoe het wel zit?

Op 13 december staat Pieter Boussemaere in bib De Poort in Berchem. Hij geeft een overzicht van het klimaat in het verleden, het heden en de toekomst. In zijn lezing worden feiten van fictie onderscheiden op humoristische en visuele manier. U zal op een actieve manier betrokken worden bij zijn verhaal en de zaal wijzer maar zonder schuldgevoel verlaten.

Meer info

Gratis inspirerende lezing van Pieter Boussemaere
Bib De Poort, Willem Van Laarstraat 15-17 in Berchem
woensdag 13 december om 20 uur
Deze lezing is gratis. Reserveer een plaatsje via deze link

3 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
greetvl1@telenet.be

Ik ben zeer blij dat dit item toegelicht wordt maar het publiek dat u daarmee bereikt zijn diegenen reeds overtuigd zijn dat het reeds ( na 12 is ; echter de non- believers zullen toch niet komen . Stuur je ook een uitnodiging naar die dwaze zot die toevallig president is ?? Die clown is zo zeker van zijn stuk dat de overeenkomst over 't milieu door hem gewoon van de tafel werd geveegd .

Jouw avatar
EcoHuis_Antwerpen

Dag Greet, je hebt gelijk dat het heel moeilijk is om hier iedereen mee te bereiken. Oorspronkelijk hadden we Pieter gevraagd zijn lezing te houden voor leerlingen van het middelbaar, maar daar waren helaas te weinig inschrijvingen voor. Daarom hebben we besloten om het nu open te stellen voor iedereen. Met de hoop dat die middelbare scholiers toch nog hun weg vinden...

Jouw avatar
karolienverheyen

Zeer interessant, maar het is examenperiode nu. Moeilijke periode voor de middelbare scholier. Hopelijk wordt het nog op een ander moment aangeboden ook.

Dit artikel is gedeeld door