Contacteer stad Antwerpen

Antwerpen wordt proeftuin voor circulaire economie met Circular South

Wat is Circular South? Circular South is een Europees project dat mensen wil aanzetten tot slim en minder gebruik van energie, water en materialen. Het vergroot ook het aandeel in hernieuwbare energie. 

Nieuw Zuid

Circular South zal in de wijk Nieuw Zuid experimentele initiatieven organiseren om circulaire economie in het dagdagelijks leven te verweven. Bij circulaire economie wordt er zoveel mogelijk ingezet op hergebruik van grondstoffen en eindproducten. Via dit project is het de bedoeling om inwoners bewust te maken en te inspireren tot circulair gedrag. 

Bewoners van Nieuw Zuid doen de test

De bewoners van Nieuw Zuid worden gedurende 3 jaar betrokken bij het project. Ze worden uitgenodigd om mee te doen aan wedstrijden rond het inleveren van statiegeldflessen, worden uitgedaagd om 100 dagen te leven zonder afval te produceren en worden aangemoedigd samen te composteren in de wijk. Het project wordt afgestemd en mee vorm gegeven door de bewoners. Ze denken mee na over hoe nieuwe technologieën hen kunnen helpen om duurzamer met materialen, energie en water om te gaan.

Slimme technologieën 

Via online toepassingen krijgen bewoners ondersteuning en worden ze uitgedaagd om energie, water en materialen slim te gebruiken. De bewoners kunnen online bekijken wat hun energie- en waterverbruik is en hoe ze de sorteerstraatjes gebruiken.

Zo wordt er ook geëxperimenteerd met berichtgevingen omtrent natuurlijke bronnen en energiegebruik. Op dagen met veel zon en wind bijvoorbeeld is het belangrijk dat er zo veel mogelijk elektriciteit overdag verbruikt wordt. Op zo'n moment krijgen bewoners een melding om de wasmachine te laten draaien. Wie hier op ingaat, ontvangt een virtuele beloning via een online-toepassing waarmee opnieuw circulaire producten of diensten kunnen aangeschaft worden. 

Community gebouw

De stad co-investeert ook samen met de Kringwinkel in een Community gebouw. Naast een ontmoetingsplek worden hier allerlei services aangeboden die te maken hebben met herstellen en hergebruik, zo kunnen bewoners er gereedschap lenen en apparaten repareren. Heel wat van deze activiteiten zullen open staan voor alle inwoners van de stad die willen bijdragen aan de circulaire economie.

Wie werkt eraan mee?

De stad Antwerpen werkt samen met verschillende partners om deze ambities voor Circular South te realiseren. Daarnaast krijgt dit project ook Europese ondersteuning via het Urban Innovative Actions fonds.

Digipolis, Ecopower, EnergieID, iMec, de kringwinkel, Pantopicon en Energyville 

Logo's European Union en Urban Innovative Actions
European Union en Urban Innovative Actions

Ook interessant