Scheldekaai

Afscheid aan de Schelde

Antwerpenaars zijn gehecht aan de Schelde. Velen van hen willen ook na hun overlijden verbonden blijven met de rivier. 

Op de Scheldekaaien ter hoogte van het Loodswezen kunnen families vanaf de oever afscheid nemen van hun dierbaren die de Schelde als laatste rustplaats kozen. Via een biologisch afbreekbare zee-urne kan de as van de overledene hier op een veilige manier toevertrouwd worden aan de rivier. 

De site achter het Loodswezen aan de Tavernierkaai is als serene en veilige plek ingericht om de as van een overledene aan de stroom toe te vertrouwen. In een passend Antwerps kader, op een boogscheut van het MAS, vlak bij het monument dat de zeelieden herdenkt die hun leven gaven in de oorlogsjaren. De site is bovendien goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is voldoende horeca in de buurt voor een eventueel aansluitend afscheidsmoment.

Site 'Afscheid aan de Schelde'Walter Saenen

Reserveer hier gratis een afscheidsmoment aan de Schelde

Afscheid nemen van uw dierbare is een intiem moment. Om te vermijden dat meerdere families op hetzelfde uur aan de kade staan om een urne te water te laten, moet u de site reserveren via onderstaand reserveringssysteem. Dit systeem houdt daarnaast rekening met hoogtij en laagtij. Zo kan er enkel in de uren rond de hoogste stand van het water een afscheidsmoment doorgaan. Het maken van de reservatie is gratis.

Verwante info:

Volg onderstaande link om een afspraak te maken. Kies als 'Overlijden' als thema en vervolgens 'Afscheidsmoment aan de Schelde'. Klik op 'afspraak maken', vul uw gegevens in en kies ten slotte een beschikbaar moment.

Aanvragen

Hoe laat ik de asurne veilig te water?

De stad voorziet een eenvoudig kantelsysteem waarmee nabestaanden een biologisch afbreekbare urne in de Schelde kunnen kantelen. Ze leggen hiervoor de urne met de assen op een plaat bevestigd aan een stang. Door de stang te draaien, kantelt de enveloppe vervolgens in het water. Gebruik enkel een bio-afbreekbare zee-urne. Bekijk hier de instructies hoe u dit systeem veilig kunt gebruiken.

Waar moet ik op letten?

Het is enkel toegelaten een biologisch afbreekbare zee-urne te gebruiken. Gooi enkel echte bloemen of bloemblaadjes mee in het water. Gooi geen bloemenkransen of niet afbreekbare materialen in het water. 

Deze site is geen begraafplaats. Daarom is het niet mogelijk om een naamplaatje te bevestigen. Ook bloemen of kransen mogen niet achtergelaten worden. Het is echter wel een plaats waar overledenen een laatste rustplaats krijgen. Hou hier rekening mee. Stilte en respect zijn belangrijk.

Op de site zelf is slechts parking voorzien voor één ceremoniewagen. Wij adviseren u daarom met het openbaar vervoer te komen of te parkeren in een van de openbare parkings in de buurt.

Asbezorging aan de Schelde wordt beschouwd als thuisbewaring. Het gebruik van de site is dan ook op eigen risico.

Dit artikel is gedeeld door