Kristien Traets preventiedienst brandweer Frederik Beyens

Vuurwerk afsteken verboden

Vuurwerk is indrukwekkend, maar kan ook gevaarlijk zijn. In Antwerpen mag u enkel met een toestemming van de burgemeester vuurwerk afsteken.

Wie in Antwerpen vuurwerk wil afsteken, heeft een vergunning nodig. De stad verleent die alleen voor enkele grote en bijzondere evenementen, zoals het eindejaarsvuurwerk of de Bevrijdingsfeesten. 

Op eigen houtje vuurwerk afsteken is dus verboden. 

Gevaren vuurwerk

Bij het ongecontroleerd afsteken van vuurwerk brengt u niet alleen uzelf in gevaar, maar vaak ook omstanders en andere mensen. De materiële schade aan huizen en auto’s is vaak aanzienlijk, maar vooral de lichamelijke risico’s zijn groot. Afgerukte vingers of ledematen, oogletsels, brandwonden en gehoorschade komen vaak voor.

Wie zonder toelating vuurwerk bezit of afsteekt, riskeert een GAS-boete. Soms wordt een alternatieve straf opgelegd: dan leert u in de vuurwerkklas wat de gevaren zijn.

Les op een symbolische plek

De vuurwerkklas gaat door bij Oscare, het centrum voor brandwondenpatiënten. Daar tonen ze foto’s van brandwonden. Niet om te choqueren, wel om iets los te maken. Zo worden sommige deelnemers ambassadeurs in de strijd tegen onverantwoord vuurwerkgebruik.  In de les worden ook tips gegeven, bijvoorbeeld over wat te doen als er gewonden vallen bij vuurwerk. 

Verwante info:

3 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
carintje

vuurwerk is wel mooi maar voor de dieren is het een hel want die hebben schrik ocharme en daar denken de meeste mensen niet aan dus het zou goed zijn dat het vuurwerk volledig verboden word er zijn andere manieren om de eindejaarsfeesten in te zetten naar het nieuwe jaar dan hebben de dieren teminste rust en dat geldt voor alle dieren zowel huisdieren of dieren die gewoon buiten leven denk aan hen

Jouw avatar
Pinkske

Vallen die degoutante bommetjes die de jonge gasten nu al op straat laten knallen daar ook onder? Hoe minder geknal, hoe liever!

Jouw avatar
kimpattyn

vorig jaar was het ook al verboden, maar in Merksem is er geen controle....daar doen ze hun zin...

Dit artikel is gedeeld door