Vrouw loopt op Polderpad Benjamin Martijn

8 tips voor een natuurexpeditie dicht bij de stad

Waai uit op het strand van Sint-Anneke, snuif tropische lucht op in de botanische tuin, ontdek de natuurpracht in het Schoonselhof of ga met de kroost wandelen in de Hobokense Polder tussen de Galloway-runderen. 

1. Exotisch dromen in de botanische tuin

Een eeuwenoude kruiden- en plantentuin midden in de stad. Ga de serre binnen voor een portie instant zon tussen de cactussen en andere exotische planten.

Leopoldstraat 24 — 750 meter van de Groenplaats, 9 minuten wandelen

Cactussen in Botanische tuin Tom Cornille

2. Geniet van de stilte in het Begijnhof


Een verborgen, stil plekje naast de universiteit in de binnenstad. Het Begijnhof met zijn huisjes en Sint-Catharinakerkje heeft een prachtige binnentuin, een boomgaard en een kleine vijver. Geniet van een wandeling over de kasseien in deze oase van rust uit de zestiende eeuw.

Rodestraat 39 — 1,1 kilometer van de Groenplaats, 14 minuten wandelen

Steegje Begijnhof Jan Crab

3. Romantisch wandelen in het Stadspark


Het Stadspark is één van de weinige glooiende plekjes in de stad, en is ontworpen in een typisch Engelse landschapsstijl. Eind 19de eeuw was dat echt mode. Steek via een romantische hangbrug de vijver over.

1,3 kilometer van de Groenplaats, 16 minuten wandelen

Brug Stadspark

4. Uitwaaien op het strand van Sint-Anneke


Op het strand van Sint-Anneke op Linkeroever waait u uit. Kinderen vliegeren en spelen op het strand. Na uw strandwandeling langs de Schelde zijn er genoeg tavernes om u op te warmen met pannenkoeken of met een kom soep. U geraakt op Linkeroever via de indrukwekkende voetgangerstunnel, met de tram of met de veerboot.

Sint-Annastrand — 3,2 kilometer van de Groenplaats, 39 minuten wandelen

Spelende kinderen Sint Anna strand

5. Wandel tussen kunst in het Middelheimmuseum


In dit gratis openluchtmuseum midden in het groen wandelt u tussen meer dan honderd jaar
beeldende kunst.  Ontdek werken van Ai Wei Wei, Auguste Rodin, Rik Wouters, Henry Moore, Panamarenko en Erwin Wurm. Zelfs ijsberen voelen zich er op hun gemak (of toch de iconische ijsbeer van François Pompon). In december staat er elke zondag een winterchalet met jazz en jenever.

Middelheimlaan — 5,3 kilometer vanaf Groenplaats, 19 minuten fietsen

Middelheimmuseumpark

6. Op expeditie in de Hobokense Polder


In een Scheldebocht vlak bij de stad vindt u een heerlijke brok groen. Via een vlonderpad overbrugt u stukken moeras. In de vogelkijkhut ontdekt u een reiger roerloos tussen het riet. In de polder grazen Galloway-runderen. Durft u daar tussen lopen?

Schroeilaan 15, Hoboken, 5,3 kilometer vanaf Groenplaats, 17 minuten fietsen

Galloway runderen in Hobokense Polder

7. Joggen en spelen in het Rivierenhof


In de zomer trekt het openluchttheater massa’s muziekfans naar het park, in de winter heerst er een bijzondere rust. In het veelzijdige park kunnen kinderen zich uitleven in verschillende speeltuinen. Joggers volgen een looppad van 10 kilometer, wandelaars ontdekken alle hoeken van het park in 4 kilometer.

5,4 kilometer vanaf Groenplaats, 19 minuten fietsen

Ingang Rivierenhof Sigrid Spinnox

8. Stil worden op het Schoonselhof

Het Schoonselhof is, net als Père Lachaise in Parijs, een begraafplaats die u gezien moet hebben. Sinds 1921 is het oude kasteeldomein Schoonselhof de mooie laatste rustplaats van bekende figuren uit de Antwerpse cultuur, politiek en wetenschap. Maar het Schoonselhof is meer dan een begraafplaats. Het is ook een aangenaam park vol intieme rust waar heel wat vogels zoals spechten, ganzen en blauwe reigers thuis zijn.

Krijgsbaan, Hoboken, 6,7 kilometer vanaf Groenplaats, 23 minuten fietsen

Park Schoonselhof François De Heel

Meer info:

Meer winterse tips op visitantwerpen.be

Bereikbaarheid:

Het centrum van Antwerpen is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. Komt u met wagen? Dan zijn de parkings aan de rand van de stad zeker een optie. Vervolgens neemt u het openbaar vervoer om snel het centrum te bereiken. In de stad kan u gebruik maken van de Velo fietsdienst. Alle info over de bereikbaarheid van Antwerpen leest u op Slim naar Antwerpen

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door