Zwart-wit portret van Jan Fabre Stephan Vanfleteren

Jan Fabre schenkt archieven aan stad

De Antwerpse kunstenaar Jan Fabre schenkt de archieven over zijn werk als theater- en tekstkunstenaar aan de stad Antwerpen. 

In 2016 bestond Fabres theatergezelschap, Troubleyn, 30 jaar. Toen startten de stad en Fabre gesprekken op om de omvangrijke en uitzonderlijke podium- en theaterarchieven van de kunstenaar in bewaring te geven. Het was daarbij Fabre zijn wens dat onderzoekers zijn archieven zouden kunnen inkijken en dat ze een duurzame en veilige permanente bewaarplaats zouden krijgen. Daarbij koos hij voor het FelixArchief van de stad. Het gaat zowel om de huidige als toekomstige archieven. In een eerste fase wordt het volledige huidige archief geïnventariseerd. 

Theaterteksten, foto's en meer 

Tot deze uitzonderlijke archieven behoren teksten, tekeningen, foto’s en andere bewaarstukken.

Bij de theatertekeningen, gemaakt tijdens het creatieproces van theatervoorstellingen, zijn tien reeksen van producties zoals Das Glas im Kopf wird vom Glas (1990), Vervalsing zoals ze is, onvervalst (1992), Universal Copyrights 1&9 (1995), De keizer van het verlies (1996), Glowing Icons (1997), As long as the world needs a warrior soul (2000), Angel of Death (2000), Je suis sang (conte de fées médiéval) (2001), Het Zwanenmeer (2001), Tannhäuser (2004), Quando l’uomo principale è una donna (2004) en Requiem für eine Metamorphose (2007).

De fotowerken zijn van de hand van onder andere Wonge Bergmann, Dirk Braeckman, Carl De Keyzer, Robert Mapplethorpe, Jorge Molder, Helmut Newton, Patrick T. Sellitto, Jean-Pierre Stoop, Malou Swinnen, Maarten Vanden Abeele en Filip Van Roe. 

Meer info

www.felixarchief.be

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door