Kathedraal en reuzenrad in het donker met lichtjes Jan Crab

Gratis genieten van winters Antwerpen: 11 tips

De eindejaarsperiode hoeft niet duur te zijn. Met deze 11 activiteiten geniet u voor nul euro van de warme sfeer in de stad in december en januari.  

1. Kathedraal

We starten met een klassieker: de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Bent u een inwoner van de provincie Antwerpen? Dan moet u geen inkom betalen voor dit topmonument. Bewonder De Kruisafneming van Rubens, en fotografeer daarna het beeld van Nello en Patrasche op de Handschoenmarkt. In dat verhaal speelt het schilderij een belangrijke rol. 

www.dekathedraal.be 

2. Met A-kaart op het reuzenrad

Bezit u een A-kaart? Goed nieuws: dan mag u tijdens Winter in Antwerpen gratis een toertje met het reuzenrad doen, in ruil voor een bon van 10 punten. Voor geen geld de stad bewonderen vanuit de hoogte, veel beter wordt het niet. 

3. Perfecte plekken voor foto's

Een stad waarvan de straten een beetje mistig zijn,of, wie weet, zelfs besneeuwd. Het geeft uw foto’s toch net dat beetje extra. Trek naar een goede locatie voor unieke winterbeelden. Maak bijvoorbeeld een fotoreeks van het idyllische Conscienceplein of het Begijnhof in de Rodestraat. Neem de roltrap naar het dak van MAS voor een bovenaanzicht op de stad met de Schelde op de achtergrond. Of scheep in op de veerboot naar Linkeroever voor het beste zicht op de skyline. 

Hendrik Conscienceplein Kathleen Michiels

4. Feest in de districten

Niet enkel het stadscentrum bruist tijdens de wintermaanden. Heel wat districten pakken uit met een sterk winterprogramma met gratis animatie. Zo komt Wintervuur dit jaar naar Park Spoor Oost in Borgerhout. Berchem pakt uit met Berchem Schittert, en Wilrijk met de lichtjesstoet en Wintervonk. In Ekeren is december de maand van WinterWakker. Ook in de andere districten hebt u heel wat mogelijkheden om met buren en districtsgenoten feestelijk het nieuwe jaar in te zetten.

Meer info op de sites van de districten en op https://wintervuur.be

5. Wensenmuur

Een van de nieuwigheden van Winter in Antwerpen dit jaar is de interactieve wensenmuur op de Suikerrui. Ga er even langs om iemand die u graag ziet het allerbeste toe te wensen. U ziet meteen uw wens in de vorm van een vallende ster verschijnen op het digitale scherm. Uw boodschap kan ook naar de ontvanger worden doorgemaild. Zo maakt u iemand gratis gelukkig. 

www.winterinantwerpen.be

6. Winterse parken

Een parkbezoek tijdens de zomer is altijd een hit. Maar ook tijdens de winter is het genieten. Sta eens vroeg op om de ochtendzon het Stadspark te zien verlichten. Voel de rijm onder uw voetzolen kraken in dé stadstuin, den Botaniek. Of doe een snelle tour langs uw favoriete kunstwerken in het Middelheimmuseum en verwarm u nadien aan een chocomelk in het museumcafé. 

Wandeling in Middelheimmuseum Ans Brys

7. Cinema op het stadhuis

Het stadhuis op de Grote Markt ondergaat momenteel een grondige renovatie. Tijdens de Winter is het historische gebouw elke avond meermaals het decor voor een feeërieke en wervelende videoprojectie over Antwerpen als diamantstad. 

8. Gratis naar zes stedelijke musea

Op woensdag 27 december bezoekt u zes stedelijke musea gratis, waaronder het Rubenshuis en het  Museum Plantin-Moretus. Een ideaal uitje bij guur winterweer. Deze musea hebben overigens élke laatste woensdag van de maand vrije inkom.

www.antwerpen.be

9. Nieuw diamantmuseum

Op de Suikerrui krijgt het nieuwe museum voor diamant, juwelen en edelsmeedkunst, DIVA, stilaan vorm. Op de volledige opening is het nog wachten tot mei 2018. Maar vanaf 9 december is de inkomhal wel al open. Achter de warm verlichte gevel vindt u de museumshop, een mini-tentoonstelling en een groot diamanten kunstwerk. Vergeet ook niet de Diamond Dome op het Koningin Astridplein te bezoeken, voor een 360 graden-film over de schitterende steentjes. 

http://divaantwerp.be 

10. Vuurwerk op oudjaar

Traditioneel wordt het afgelopen jaar uitgewuifd met een knal. In Antwerpen is het vuurwerk aan de Schelde vlak voor middernacht heel populair. Verzeker u van een goed plaatsje en kom op tijd. Of ga naar Linkeroever voor het beste zicht.

www.winterinantwerpen.be 

Eindejaarsvuurwerk Jan Crab

11. Winter-BBQ

Nog een mooie traditie in Antwerpen: het stadsbestuur trakteert in het nieuwe jaar. Sinds vorig jaar niet meer met een nieuwjaarsdrink maar met een Winter-BBQ. Iedereen is op 7 januari welkom op de Scheldekaaien om te komen smikkelen en klinken op 2018.

www.winterinantwerpen.be 

2 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Livago

Dank aan A voor deze waaier aan winteractiviteiten !!!

Jouw avatar
penlight

>A< op zijn mooist! Aan alle mensen van goede wil wens ik prettige eindejaarsfeesten. Een vrolijke Kerst en gelukkig Nieuwjaar.

Dit artikel is gedeeld door