Moeder en kind kijken naar affiche over Antwerp Smart Zone in Sint-Andries.

Sint-Andries als proefterrein Smart Zone

Antwerpen start Smart Zone op in de wijk Sint-Andries. Dit experiment wil met vernieuwende technologie de levenskwaliteit en dienstverlening voor bewoners, bezoekers, bedrijven en studenten verbeteren. Lees meer of kom naar de bewonersvergadering.

De Smart Zone doet dienst als technologielab en als hulpmiddel om van de Antwerpenaar smart people te maken. Het proefproject loopt in Sint-Andries: tussen de Groenplaats en het Museum voor Schone Kunsten. De wijk leent zich perfect tot het experiment omdat het de stad in zakformaat is. 

Kaartje Smart Zone imec

Antwerpen efficiënt en leefbaar

De Smart Zone maakt deel uit van het internationale project City of Things. Dat brengt stadsbestuur, burgers, onderzoeksinstellingen en ondernemers samen rond een gezamenlijke vraag: 'Hoe kunnen we Antwerpen efficiënt en leefbaar houden in tijden van toenemende verstedelijking?' Want er zijn uitdagingen op het vlak van duurzaamheid, mobiliteit en veiligheid binnen de stad.

Inwoners hebben belangrijke stem

Via de app Wappr krijgt u de mogelijkheid om uw mening over thema’s zoals veiligheid, afval, mobiliteit en duurzaamheid te geven. De app stelt een vraag over de vuilbak of het verkeerslicht waar u bij staat. Door middel van workshops en feedback via de app Wappr krijgt de stad een beeld van specifieke noden in de wijk en bekijkt ze mogelijke verandereningen.

Download Wappr via GooglePlay of Appstore.

Drie projecten worden nu snel opgestart 

Uit alle feedback zijn drie projecten gekozen die snel gerealiseerd worden: slimme verlichting, slimme logistiek en veilig oversteken. Slimme verlichting past zich aan aan een situatie of omgeving. Een straatlamp schijnt harder wanneer iemand voorbij wandelt. Om veilig over te steken zijn verkeerslichten voorzien van een slimme camera en sensor. Het verkeerslicht moet weten dat er een grote groep schoolkinderen wil oversteken en dat het daardoor langer groen moet blijven zonder daardoor files te veroorzaken. 

Privacy blijft gewaarborgd

Het enige doel van de Smart Zone is om het leven van inwoners makkelijker te maken. De sensoren zijn voelsprieten van de stad en herkennen geen mensen. De anonimiteit is steeds gewaarborgd. Experten buigen zich binnen City of Things over privacyvragen

Meer info:

  • Volg het project verder op via antwerpcityofthings
     
  • De verschillende projecten onder de paraplu van de Smart Zone duren tot eind 2019. Smart Zone is een initiatief van stad Antwerpen en imec. Meer info op www.antwerpsmartzone.be.
Leaflet | Esri, NAVTEQ, DeLorme, Stad Antwerpen
Dit artikel is gedeeld door