containerpark Frederik Beyens

Breng piepschuim, vlak glas en kaarsvet gratis naar containerpark

Vanaf 1 januari 2018 kan u met drie nieuwe soorten afval terecht op het containerpark: piepschuim, vlak glas en kaarsvet. Vroeger moest u hiervoor betalen, vanaf nu kan u hiermee gratis terecht op het containerpark.

Piepschuim

Piepschuim neemt veel plaats in, maar weegt bijna niets. Tot 2017 moest u hiervoor betalen op basis van het volume, vanaf dit jaar is het gratis.

Het ingezamelde materiaal krijgt een tweede leven door de lucht uit de piepschuim te halen en het nadien te herwerken tot korrels voor nieuwe producten zoals isolatie, kleerhangers, kaders,…

Vlak glas

Ook vlak glas zoals vensterglas, spiegelglas of autoglas, behoorden tot nu toe bij het betalende grofvuil. Het materiaal is echter voor 100% recycleerbaar en vanaf 1 januari gratis binnen te brengen op de Antwerpse containerparken. Het materiaal wordt verwerkt en gezuiverd en wordt uiteindelijk opnieuw glas.

Let op, het glas mag niet hittebestendig (pyrex) zijn of steen-, hout- of metaalachtige materialen bevatten. Naast vlak glas is het inzamelen van flessenglas al een hele tijd gratis op het containerpark. Beide types worden er wel apart ingezameld.

Kaarsvet

Ook kaarsresten kan u nu gratis afgeven in het containerpark. De inzameling hiervan is een samenwerking tussen de Kringwinkel Antwerpen, de sociale economie en de containerparken, en een mooi voorbeeld van circulaire economie. De Kringwinkel haalt de ingezamelde kaarsresten op en vervoert ze naar De Vlaspit, een sociaal tewerkstellingsinitiatief dat zich richt tot mensen die zich moeilijk kunnen integreren op de gewone arbeidsmarkt. Daar krijgen de ingezamelde kaarsresten een nieuw leven als tuinkaarsen die verkocht worden in de Antwerpse Kringwinkels.

7 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
katelijne123

1) Bepaalt het Materialendecreet ook dat als je geen auto bezit en niet meer dan een emmertje steenpuin kan vervoeren met je fiets je telkens voor een HALVE KUBIEKE METER moet betalen? In veel gemeenten wordt de hoeveelheid geregistreerd en betaal je voor wat je deponeert in één maand. Waarom kan dit in Antwerpen niet? 2) Ik meen te weten dat er in sommige gemeenten ook gratis brandbaar afval kan worden binnengebracht tot een bepaald maximum per maand. Wat staat daarover in het decreet? 3) Wie betaalt voor de (brandbare) vuilnis die door vrijwilligers in de straten wordt bijeen geraapt? Al eens rondgekeken in sommige buurten waar het doodnormaal is om verpakkingen (en zelfs pampers) op straat te gooien? In Hoboken en op het Kiel loopt dat werkelijk de spuitgaten uit.

Jouw avatar
tvmol

Vorig jaar bood ik snijoverschotten gyproc van een verbouwing aan en moest hiervoor betalen. Nochthans volgens OVAM is gipskarton volledig recycleerbaar, als het voldoende zuiver is. Wanneer kunnen we dit in Antwerpen gratis binnnen brengen in onze containerparken?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Tony, onze containerparken zijn op dit moment nog niet voorzien om gyproc afzonderlijk te sorteren. Onze diensten bekijken alvast of dit in de toekomst mogelijk is. We adviseren u om contact op te nemen met OVAM (of via gipsrecyclage@blgv.be) om na te vragen op welke locaties in uw buurt u terecht kan met de gyprocplaten.

Jouw avatar
goele.v

Voor mij mag er meer gratis naar een containerpark gebracht worden. Het zal niet alle sluikstort tegenhouden maar het zou toch stimuleren. Sluikstort kost toch ook veel. Kan dat geld niet gebruikt worden voor uitbreiding?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Goele, een uitbreiding van containerparken is niet overal mogelijk door ruimtegebrek. Er wordt constant bekeken welke fracties we een tweede leven kunnen bieden.

Dit artikel is gedeeld door