containerpark Frederik Beyens

Breng piepschuim, vlak glas en kaarsvet gratis naar containerpark

Vanaf 1 januari 2018 kan u met drie nieuwe soorten afval terecht op het containerpark: piepschuim, vlak glas en kaarsvet. Vroeger moest u hiervoor betalen, vanaf nu kan u hiermee gratis terecht op het containerpark.

Piepschuim

Piepschuim neemt veel plaats in, maar weegt bijna niets. Tot 2017 moest u hiervoor betalen op basis van het volume, vanaf dit jaar is het gratis.

Het ingezamelde materiaal krijgt een tweede leven door de lucht uit de piepschuim te halen en het nadien te herwerken tot korrels voor nieuwe producten zoals isolatie, kleerhangers, kaders,…

Vlak glas

Ook vlak glas zoals vensterglas, spiegelglas of autoglas, behoorden tot nu toe bij het betalende grofvuil. Het materiaal is echter voor 100% recycleerbaar en vanaf 1 januari gratis binnen te brengen op de Antwerpse containerparken. Het materiaal wordt verwerkt en gezuiverd en wordt uiteindelijk opnieuw glas.

Let op, het glas mag niet hittebestendig (pyrex) zijn of steen-, hout- of metaalachtige materialen bevatten. Naast vlak glas is het inzamelen van flessenglas al een hele tijd gratis op het containerpark. Beide types worden er wel apart ingezameld.

Kaarsvet

Ook kaarsresten kan u nu gratis afgeven in het containerpark. De inzameling hiervan is een samenwerking tussen de Kringwinkel Antwerpen, de sociale economie en de containerparken, en een mooi voorbeeld van circulaire economie. De Kringwinkel haalt de ingezamelde kaarsresten op en vervoert ze naar De Vlaspit, een sociaal tewerkstellingsinitiatief dat zich richt tot mensen die zich moeilijk kunnen integreren op de gewone arbeidsmarkt. Daar krijgen de ingezamelde kaarsresten een nieuw leven als tuinkaarsen die verkocht worden in de Antwerpse Kringwinkels.

9 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Tony, onze containerparken zijn op dit moment nog niet voorzien om gyproc afzonderlijk te sorteren. Onze diensten bekijken alvast of dit in de toekomst mogelijk is. We adviseren u om contact op te nemen met OVAM (of via gipsrecyclage@blgv.be) om na te vragen op welke locaties in uw buurt u terecht kan met de gyprocplaten.

Jouw avatar
goele.v

Voor mij mag er meer gratis naar een containerpark gebracht worden. Het zal niet alle sluikstort tegenhouden maar het zou toch stimuleren. Sluikstort kost toch ook veel. Kan dat geld niet gebruikt worden voor uitbreiding?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Goele, een uitbreiding van containerparken is niet overal mogelijk door ruimtegebrek. Er wordt constant bekeken welke fracties we een tweede leven kunnen bieden.

Jouw avatar
Jorisderuijter

waarom zie ik geen reactie van de stad Antwerpen verschijnen op het artikel van Katelijne123 dd 4 januari 2018 ?

Jouw avatar
Stad_Antwerpen

Beste Katelijne123, alvast onze excuses voor het late antwoord. 1) Een emmer (minder dan 10liter) steenpuin of grofvuil is gratis op het containerpark. 2) Het klopt dat in sommige gemeenten (eerder uitzonderlijk) een aantal gratis beurten per jaar met een maximum aantal KG worden toegestaan, maar die gemeenten verrekenen dat in duurdere tarieven op de recyclageparken en op hun huisvuilzakken. Antwerpen heeft vandaag al het laagste bestaande tarief voor het aanbieden van restafval voor een huisvuilzak. Ook qua tarieven op de containerparken zitten we bij de laagsten. 3) Mensen die zich willen engageren om de straten mee proper te maken, kunnen terecht bij Stadsmakers (oude opsinjoren) en zich registreren als straatvrijwilliger, zij krijgen dan rode zakken of een witte container ter beschikking om dit vuil in te deponeren. De stad doet heel wat inspanningen om buurten proper te houden maar ook bewoners hebben een verantwoordelijkheid. Samen houden we onze stad proper.

Dit artikel is gedeeld door