Heiwerken Scheldekaaien Antwerpen © De Vlaamse Waterweg nv

Geluidshinder door laatste heiwerken Scheldekaaien

De laatste heiwerken aan de Scheldekaaien kunnen trillingen en geluidshinder veroorzaken. De werken duren tot eind december. In de infokeet komt u alles te weten over de werken, het Sigmaplan en de nieuwe Scheldekaaien.

Om de stad Antwerpen beter te beschermen tegen overstromingen en hoge waterstanden op de Schelde worden de kaaimuur en de waterkering vernieuwd. Die werken passen in het Sigmaplan. Daarnaast krijgen de Scheldekaaien de komende jaren een grondige heraanleg. 

Geluidshinder en trillingen

  • van 24 september tot eind december 2018
  • enkel op weekdagen, tussen 6.30 en 20.30 uur
  • niet op feestdagen

Het heien van de buispalen en damplanken die de het geraamte van de nieuwe kaaimuur vormen, gaat onvermijdelijk gepaard met geluid en trillingen. In Nieuw Zuid bestaat de ondergrond uit Boomse klei, die veel weerstand biedt. Om de gigantische buispalen en damplanken in de stijve klei te kunnen duwen is zware apparatuur nodig. De aannemer maakt daarom gebruik van een trilblok van 60 ton en een stalen heihamer, die een luid kloppend geluid maakt. Tijdens de werken zal er geluids- en trillingshinder zijn.

Hoe ziet de nieuwe muur eruit?

Bovenop het geraamte van de nieuwe muur komt een betonnen draagbalk. Daarop bevestigen we betonnen replica’s van de historische kaaimuur. Zo behoudt de muur zijn bekende uitzicht.

Bezoek de infokeet

In de infokeet op de Ledeganckkaai komt u alles te weten over de Scheldekaaien, het Sigmaplan en de heiwerken.

  • elke derde woensdag van de maand, van 12 tot 20 uur

Timing 

​Ten laatste tegen 2020 zal de vernieuwing van de kaaimuur in Nieuw Zuid klaar zijn. Na de heiwerken worden de bouwputten achter de nieuwe stukken muur laag per laag opgevuld. Tot slot krijgt de kaaimuur zijn karakteristieke bekleding terug, met authentieke bouwelementen zoals de bolders en de blauwe steen, die voor de afbraak zorgvuldig waren weggenomen.

Meer info

De Vlaamse Waterweg nv Afdeling Zeeschelde-Zeekanaal

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door