“Hugo Claus blijft een van onze beste schrijvers”

Dit jaar is het tien jaar geleden dat Hugo Claus stierf. Om zijn werk en leven te eren stelde curator Hilde Van Mieghem een spectaculaire tentoonstelling samen. Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis, verwacht veel volk.

Leen van Dijck“Het wordt een prachtige, beeldrijke expo met ongeziene stukken uit zijn werk en zijn leven die iedereen zal aanspreken. Ook niet-kenners.”

Oorlog & Liefde, schrijven en leven

Leen van Dijck: “De tentoonstelling draait rond het thema Oorlog & Liefde. De Tweede Wereldoorlog heeft een grote invloed gehad op Claus en bleef tot op het einde terugkomen in zijn werk. En ook de liefde had een sterke impact op zijn leven. In deze tentoonstelling lopen Claus’ leven en werk constant door elkaar. En dus komen deze twee thema’s voortdurend bovendrijven. Bezoekers ontdekken zijn werk en leven in vier hoofdstukken. Die opdeling wordt grotendeels bepaald door zijn liefde(s) van dat moment, maar de periodes vloeien in elkaar over.”

De man achter de maskers

Actrice en regisseur Hilde Van Mieghem mocht deze expo samenstellen. “Een heel bewuste keuze”, vertelt Leen van Dijck. “Hilde Van Mieghem kijkt niet naar Claus als een academicus, maar als mens. Ze brengt zijn werk en vooral ook zijn leven in beeld. Daardoor zal de expo een groot publiek overtuigen. Van Mieghem toont ook de man achter zijn vele maskers. En hoe sterk zijn werk en leven elkaar beïnvloedden. In de expo ziet u bijvoorbeeld hoe notities uit Claus’ dagboek terugkomen in zijn romans. Realiteit en fictie lopen door elkaar, soms met jaren ertussen.”

Beeldrijke wandeling

“De tentoonstelling brengt Hugo Claus tot leven. Ze toont een visueel verhaal boordevol foto’s, filmmateriaal, dagboekfragmenten en originele handschriften. Daar maakte Claus trouwens vaak illustraties bij. Sommige teksten worden in het groot op de muren geprojecteerd. De manuscripten van sommige werken, zoals ‘De Oostakkerse gedichten’, kan u er in een digitale versie doorbladeren. Zijn werk en leven komen echt op de bezoeker af. Claus en zijn taal laten zich voelen zodra u de zaal binnenwandelt.”

Lezen en herlezen

“Claus is en blijft een van onze belangrijkste en meest veelzijdige schrijvers. Daarom hoop ik dat deze expo, tien jaar na zijn dood, de interesse voor Hugo Claus aanwakkert. Ik verwacht veel bezoekers en hopelijk zullen zij Claus’ werk opnieuw lezen en blijven lezen. Want dat is hij echt wel waard”, besluit Leen van Dijck.

Meer info

Hugo Claus. Achter vele maskers
van 17 maart tot en met 1 juli 2018
van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 17 uur

Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22, Antwerpen
Alles over de expo 'Hugo Claus. Achter vele maskers' in het Letterenhuis

 

 

Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door
Cultuur
115000+