De stad Antwerpen laat het plaatsen van struikelstenen op het openbaar domein toe onder bepaalde voorwaarden. Lees hier hoe u een aanvraag doet.
Struikelstenen zijn fysieke gedenktekens ter nagedachtenis van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een struikelsteen wordt geplaatst in het voetpad voor de vroegere woonhuizen van mensen die door de nazi’s werden verdreven, gedeporteerd en vermoord of tot zelfmoord werden gedreven. Struikelstenen vormen een onderdeel van het herdenkingsbeleid van de stad over de Tweede Wereldoorlog.
Het plaatsen van een struikelsteen is een kleinschalige ingreep in het openbaar domein van de stad Antwerpen, specifiek in het voetpad. Het is een privé-initiatief en gebeurt op kosten van de aanvrager. De aanvrager zorgt zelf voor de gedenksteen en de plaatsing ervan.
U dient een aanvraag in via dit aanvraagformulier. De volgende zaken houdt u best bij de hand:
De stad Antwerpen gaat na of het dossier volledig is, of de locatie geschikt is voor het plaatsen van een struikelsteen en of de gegevens over het slachtoffer correct zijn. Alleen volledige dossiers worden behandeld. Aanvragen die niet voldoen aan de voorwaarden worden geweigerd.
Binnen een periode van 3 maanden na het indienen van de aanvraag wordt een beslissing genomen en wordt u per e-mail op de hoogte gebracht.
Na een goedkeuring dient u de bewoner van het huisnummer waar de struikelsteen komt schriftelijk op de hoogte te brengen.
Nadat u een toelating kreeg, deelt u aan de stad Antwerpen de precieze datum voor de plaatsing van de struikelsteen mee. Dat gebeurt minstens 3 weken voor de plaatsing.
Hier kan je een struikelsteen aanvragen
Secretariaat algemeen directeur
Postadres: Grote Markt 1 I 2000 Antwerpen
algemeen.directeur@stad.antwerpen.be
Het afwegingskader zoals goedgekeurd door het college van burgemeester en schepenen op vrijdag 6 juli 2018.