Herr Seele Frieke Janssens

Herr Seele over Rubens: "een fascinerende mens en tijd"

Antwerpens grootste barokschilder was zonder twijfel Peter Paul Rubens. Al tijdens zijn leven was hij wereldberoemd. Herr Seele, kunstenaar en striptekenaar, weet waarom: “Rubens kon en wist alles". Een verhaal vol citaten en weetjes.

​Herr Seele is een grote Rubens-fan. “Rubens was een briljant kunstenaar, leidde een groot atelier, ontwierp zijn eigen huis en reisde als diplomaat door Europa. De schwung waarmee Rubens schilderde, is onovertroffen. Ik had dolgraag een leerling van hem willen zijn! Met zijn felle kleurgebruik bracht hij zon en sfeer in het leven van zijn klanten. Ik hou ook enorm van zijn man- en vrouwbeeld. Cowboy Henk heb ik naar het voorbeeld van de barokke held op de schilderijen van Rubens getekend: gespierd, maar zonder dat het show wordt.”

Groot én groots

Zelf was Rubens zich bewust van zijn uitzonderlijk talent, zo blijkt uit historisch briefmateriaal. Herr Seele: “In 1600 trok Rubens naar Italië. Hij ging in dienst bij de hertog van Mantua en kreeg er een gigantische verantwoordelijkheid. Hij werd bijvoorbeeld op diplomatieke missie naar Spanje gestuurd. Aan het Spaanse hof moest hij schilderijen maken in samenwerking met lokale schilders. Daarover deed Rubens zijn beklag”: 
'(…) de ongelooflijke onbekwaamheid en onbenulligheid van deze schilders, en (wat zeer belangrijk is) hun stijl die volledig afwijkt van de mijne (God verhoede dat ik in ook maar iets op hen zou gelijken).'

“Dit citaat zegt meer over de trots van Rubens dan over het al dan niet gebrekkige talent van de schilders”, lacht Herr Seele. “Hij was amper 26, maar wou al de grootste zijn.” 

Kraak de code

“Rubens was een bijzondere diplomaat, die 5 talen sprak, wat hem veel internationale klanten opleverde. Hij was bovendien betrouwbaar, waardoor hij opdrachten op hoog niveau aantrok.” Zo blijkt uit zijn rapportering aan markies Spinola in 1628 over een mogelijk vredesverdrag:
'Wat hierin het meeste telt is geheimhouding, die volgens hem het hart van deze affaire is; daarom wil hij niet dat iemand in Brussel hem ziet (…) Daarvoor heeft hij ook een code bij me achtergelaten.'

“Diplomatieke brieven verzenden ging gepaard met het gevaar dat ze onderschept konden worden. Daarom werd niet alles uitgesproken en werd er soms een codetaal gebruikt. Zodra het delicaat werd, schakelde Rubens over naar het Latijn of werkte hij met citaten van schrijvers. Zo dekte hij zichzelf in.”

De Rubensvrouwen

'Ik zou niet in zijn voetsporen durven treden, omdat hij zulk een goede keuze heeft gedaan dat ze onnavolgbaar lijkt, ook wil ik niet dat hij mijn bruidje lelijk zou vinden wanneer ze samen zou zijn met zijn vrouw.’

“Dit schreef Rubens over het huwelijk van zijn broer Filips, die hij enorm bewonderde. Zo zelfbewust hij op professioneel vlak was, zo onzeker voelde hij zich nog in de liefde. Tegelijk besefte hij dat het ook voor hem tijd werd om zich te binden. De jaren daarvoor waren rock-’n-roll en kon hij freewheelen en z’n carrière opbouwen.”

“Maar Rubens was ook een man van vlees en bloed, geen pilaarbijter. Over de dood van zijn vrouw Isabella schreef hij in 1626 een zeer treurige brief”:
'Ik heb werkelijk een uitmuntende gezellin verloren, die men met recht en rede kon, ja moest liefhebben (…); zij was niet grillig of zwak, maar zo goed, zo oprecht en tijdens haar leven om haar deugden bemind en na haar dood beweend door iedereen.' 

“Isabella en Rubens waren partners in crime, zowel zakelijk als privé. Ze was zijn rots in de branding. Maar het was een minder passioneel huwelijk dan met zijn tweede vrouw Helena Fourment. Helena is op haar 16de bijna de verpersoonlijking van Rubens’ modellen.”

Expotips van Herr Seele 

1. De meester leeft! 
Rubenshuis, tot 13 januari 2019
“Ik hou van gerestaureerde schilderijen. Zodra de bruine vernislaag verdwenen is en de oorspronkelijke kleurenpracht tevoorschijn komt, begrijp je pas echt waarover een schilderij gaat. Erg benieuwd dus naar het gerestaureerde Zelfportret van Rubens.”
Expo De Meester leeft!

2. Michaelina. De leading lady van de barok
MAS, tot 2 september
“Niet alleen heeft deze grote dame van de barok een prachtige voornaam, deze vergeten schilderes was een genie. Ze laat een prachtig oeuvre na dat ik dolgraag beter wil kennen.”
Expo Michaelina

 

 

schilderij Bacchusstoet van Wautier
Michaelina Wautier, Bacchusstoet, Kunsthistoirsches Museum Wenen
Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door
Cultuur
133000+