Beleef de nachtelijke charme van Antwerpse kerken

Tijdens de Nacht van de Kerken op 11 augustus organiseren 17 kerken gratis rondleidingen. Spring eens binnen in een kerk in uw buurt en snuif er de sfeer 'by night' op. Wij nemen alvast een kijkje in de Sint-Willibrorduskerk in Borgerhout.

Jos Van den Nieuwenhuizen, oud-kerkmeester, stadsarchivaris op rust en gids
© Jonathan Ramael 1|7
Het schilderij van Rubens met Sint-Willibrordus en de Heilige Familie in de Sint-Willibrorduskerk in Borgerhout
© Jonathan Ramael 1|7
Jos Van den Nieuwenhuizen, oud-kerkmeester, stadsarchivaris op rust en gids
© Jonathan Ramael 1|7
Standbeeld van Sint-Willibrordus in de Sint-Willibrorduskerk in Borgerhout
© Jonathan Ramael 1|7
Beeld van de Onze-Lieve- Vrouw met de Druiventros in de Sint-Willibrorduskerk
© Jonathan Ramael 1|7
Jos Van den Nieuwenhuizen, oud-kerkmeester, stadsarchivaris op rust en gids
© Jonathan Ramael 1|7
Votiefschilderijen uit 1730 in de Sint-Willibrorduskerk
© Jonathan Ramael 1|7

Een vleugje Rubens

Jos Van den Nieuwenhuizen, oud-kerkmeester en stadsarchivaris op rust, vertelt met passie over zijn lievelingskerk. “In deze neogotische kerk vindt u een aantal bijzondere kunstvoorwerpen. Het schilderij van Rubens met Sint-Willibrordus en de Heilige Familie bijvoorbeeld. Een anonieme dame schonk het werk aan de parochie in 1630. De grote meester zelf achtte het 700 gulden waard. In de jaren 60 heb ik mee geijverd voor de restauratie van het doek."

Op bedevaart naar Borgerhout

Ouder dan het schilderij van Rubens is de Mariaverering in de kerk. Het eikenhouten beeld van de Onze-Lieve-Vrouw met de Druiventros stamt uit de 15e eeuw. Het is getooid in een prachtig gewaad in goudbrokaat en fluweel. “Gelovigen uit de stad kwamen destijds op zondagse bedevaart naar de Sint Willibrorduskerk, die toen nog buiten de stadswallen lag. Omdat ze hele slierten of karavanen vormden, noemde men hen ‘karavaanisten’. Ook nu nog komen zieke mensen om genezing bidden in de kerk. Bij bepaalde plechtigheden deelt men druiven uit aan de gelovigen.”

Armeense gemeenschap

Langs veelkleurige glasramen, een imposant hoofdaltaar en een grafschrift voor de befaamde barokschilder Cornelis Schut, leidt Jos ons naar een zwaar uitziende gedenksteen met een kruis. “Dit is een chatsjkar, een traditionele Armeense gedenksteen. De Armeense gemeenschap houdt hier geregeld een kerkdienst en liet dit beeld hier plaatsen. De koster van de kerk is trouwens een Armeniër."

Meisje met appeltjes

Jos troont ons mee naar de dwarsbeuk en wijst naar een klein schilderijtje. “Dit is een van de vijf votiefschilderijen uit 1730. Ze zijn uniek in Antwerpen. Gelovigen hebben ze geschonken als dank aan de Onze-Lieve-Vrouw voor een gunst of een genezing. Je ziet er opgetutte kindjes op afgebeeld, met speelgoed of een vlammend hart. Persoonlijk vind ik het schilderijtje van het meisje in het blauw met een mand vol appeltjes het mooiste.”

Programma

Binnenstad: Sint-Jacobskerk, Sint-Annakapel (Keizerskapel), Sint-Catharinakerk (Begijnhof), Brabantse Olijfberg, O.-L.-Vrouwekathedraal, O.-L.-Vrouw van Toevlucht-kapel, Sint-Carolus Borromeuskerk, Sint-Pauluskerk, Sint-Andrieskerk, Sint-Joriskerk, Sint-Michiel en Petruskerk
Berchem: Sint-Norbertuskerk
Kiel: Sint-Catharinakerk
Borgerhout: Sint-Willibrorduskerk
Merksem: Sint-Bartholomeuskerk en Sint-Franciscus van Assisikerk
Ekeren: Sint-Lambertuskerk

Meer info

Nacht van de Kerken
info@topa.be
gratis
za 11/8 van 19 tot 23 uur
Alles over de Nacht van de Kerken op topa.be.

Dit artikel is gedeeld door
Cultuur
122000+