Grote Stroboer Sera Janssens toont de flyer van 'De Rode Draad'

Grote Stroboer Sera Janssens - "Dit jaar nemen er maar liefst 150 kunstenaars deel aan De Rode Draad"

Op zaterdag 15 september reikte het districtsbestuur van Merksem de jaarlijkse ereprijs de ‘Grote Stroboer’ uit aan Sera Janssens. Kom in dit interview meer te weten over de kunstenares, meter van Voluntas vzw en bezielster van ‘De Rode Draad’.

Je bent zelf kunstenares. Wanneer kreeg je interesse in kunst?

Als kind maakte ik vaak tekeningen in het zand en op het schoolbord. Maar pas toen mijn kinderen groter en zelfstandiger werden, vond ik de tijd om mijn vaardigheden verder te ontwikkelen. Ik volgde een cursus aquarel schilderen in het Kasteel Bouckenborgh. Daar ontdekte ik dat schilderen voor mij een manier is om mijn gevoelens te laten spreken en de dingen die in mijn leven gebeuren te verwerken. Bovendien inspireerde de lesgever, Hans Op de Beeck, me zo dat ik zin kreeg in meer. Na die cursus heeft de schildermicrobe me nooit meer losgelaten.

Welke kunstvorm beoefen je zelf het liefst?

Ik blijf een voorliefde hebben voor aquarel schilderen. Daarin kan ik een breed scala aan gevoelens kwijt: van brute vegen in felle kleuren tot fijne streken in zachte kleuren. Ik schilder voornamelijk natuurtaferelen. Als je in mijn atelier rondkijkt, zal je vooral veel bomen ontdekken.  

Ik fotografeer ook veel, en smelt mijn foto’s vaak samen met schilderijen. Een soort ‘fusion’ dus.

Op welk van je werken ben je het meest trots?

Mijn mooiste schilderij? Dat moet ik nog maken. (lacht) Maar het schilderij dat ik maakte kort na het overlijden van mijn echtgenoot heeft voor mij wel een heel speciale betekenis. Ik schilderde een boom waarvan een tak is afgeknakt. Die tak symboliseert het verlies en het verdriet om het overlijden van mijn man. Maar er groeien ook nieuwe takken aan de boom. Die herinneren me eraan dat het leven verder gaat, dat ik me sterk moet houden en er nog iets moois van moet maken.

Hoe kwam je op het idee voor het project ‘De Rode Draad’?

Het idee voor De Rode Draad ontstond zo’n 20 jaar geleden. Er waren toen ook al heel wat kunstenaars in Merksem, maar ze kenden elkaar niet zo goed en deden ook niets samen. Toen ik samen met mijn man een gelijkaardig project in een andere gemeente bezocht, was ik gecharmeerd door de gezelligheid in de ateliers en de persoonlijke aanpak. Zo kwamen we op het idee om in Merksem een eigen tweejaarlijkse kunstroute te starten.

De eerste editie was heel kleinschalig, met zo’n 20-tal kunstenaars die hun ateliers openstelden voor het publiek. Bij elke editie groeide het aantal deelnemers. Dit jaar zitten we met 150 deelnemende exposanten aan een absoluut record!

Wat mogen de bezoekers dit jaar verwachten?

Het concept blijft hetzelfde, namelijk een kunstroute door Merksem met 26 locaties waar bezoekers kunnen binnenspringen. Je hoeft je vooraf niet in te schrijven, maar kan gewoon de dag zelf op pad gaan. Via de flyer die we maakten, weet je precies waar je welkom bent. Bovendien hangen er wegwijzers in het district en hebben de deelnemers een rood lint aan de ingang van hun huis of atelier hangen. Zo kan je zeker niet missen!

Tijdens deze editie is er wederom een grote verscheidenheid aan disciplines vertegenwoordigd, van aquarel en beeldhouwkunst, over fotografie tot glaskunst en nog meer. Net zoals tijdens de voorgaande editie, is er een bustour die de bezoekers naar de ateliers brengt die iets verder van het centrum liggen.

Hoe werd je meter van Voluntas*? Wat doe je precies voor Voluntas?

Op een tentoonstelling voor een goed doel leerde ik een medewerkster van Voluntas kennen. Het klikte tussen ons en zij vroeg of ik het zag zitten om meter te worden van de organisatie. Ik aanvaardde het meterschap met veel plezier en stelde voor om regelmatig schilderworkshops te geven. Ik ga dan met de mensen van Voluntas creatief aan de slag. Het doet deugd te zien hoe erg ze daarvan genieten. Ondertussen zijn we vijf jaar verder en doe ik mijn werk bij Voluntas nog steeds met veel liefde en plezier.

Ben je blij dat je de Merksemse ereprijs de ‘Grote Stroboer’ in ontvangst mag nemen?

Absoluut. Dankzij iedereen die heeft bijgedragen aan de Rode Draad hebben we creatief Merksem letterlijk op de kaart gezet. Ik draag deze ereprijs dan ook op aan mijn overleden man Jacky en de mooie samenwerkingen jaar na jaar, en de gezamenlijke liefde voor kunst.

Meer info

Kunstroute De Rode Draad
zaterdag 22 en zondag 23 september 2018
https://www.ccmerksem.be/de-rode-draad
http://aquasera.blogspot.com/

De flyer van De Rode Draad is verkrijgbaar op verschillende openbare locaties in Merksem, zoals bijvoorbeeld het districtshuis en bib Park.

* Voluntas is een Merksemse vzw die elke zaterdag activiteiten organiseert voor personen met een beperking. 

1|6
1|6
1|6
1|6
1|6
1|6
Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door