Fietsers in een fietsstraatFrederik Beyens

Wat u moet weten over fietsstraten

Antwerpen telt een aantal fietsstraten. In deze straten zijn fietsers de belangrijkste weggebruikers. Maar ook auto’s en andere motorvoertuigen zijn er toegestaan. Er gelden wel specifieke verkeersregels. Wij zetten ze voor u op een rijtje.

Hoe herkent u een fietsstraat?

Fietsstraten in Antwerpen zijn duidelijk herkenbaar. Ze hebben een rood wegdek en een groot logo van een fiets op de grond. Aan het begin en einde van de straat vindt u een blauw verkeersbord met een fietser en auto erop en het opschrift ‘Fietsstraat’.

Verkeersbord fietsstraat
Verkeersbord fietsstraat

Welke verkeersregels gelden in een fietsstraat?

  • U mag met de auto een fietsstraat inrijden, maar rij maximum 30 kilometer per uur. Deze snelheidsbeperking geldt niet alleen voor auto's maar voor alle weggebruikers.
  • Rijdt u met een auto of ander motorvoertuig door een fietsstraat, haal dan geen fietsers in.
  • Rijdt u met een fiets door een fietsstraat, dan mag u de volledige breedte van de rijbaan gebruiken (bij eenrichtingsverkeer) of de rechterhelft van de rijbaan (bij tweerichtingsverkeer). 
  • Antwerpen heeft er voor gekozen om het verkeer in de fietsstraat voorrang te geven op de zijstraten. Waar fietsstraten niet rechtdoor lopen wordt de fietsstraat aan het kruispunt onderbroken. Als u de fietsstraat verlaat, dan gelden de speciale voorrangsregels voor fietsstraten niet langer.
4 reacties op dit artikel:
Jouw avatar
Etienne Goedertier

Hoog tijd dat men de automobilisten informeert, want de Ruimtevaartlaan, Luchtvaartstraat en Alfred Oststraat in Deurne/Borgerhout worden elke werkdag van 7:30u tot 8:30u en van 16:00u tot 17:00u omgevormd tot snelwegen voor auto's. Dan kan je daar beter niet fietsen, alhoewel het fietsstraten zijn!

Jouw avatar
Koenraad Peeters

Ik heb al meermaals in gezelschap met automobilisten de vraag gesteld of ze het begrip fietsstraat kennen. Het antwoord is bedroevend. Weinigen hadden er al van gehoord, geen enkele kende het verkeersbord. Ik ben zelf fietser en automobilist.

Jouw avatar
Stad Antwerpen

Dag Bert, we hebben uw bericht verwijderd. Op deze pagina kunnen we het niet over politiek hebben. Kritische commentaren die niet uitdrukkelijk politiek zijn, mogen uiteraard wel. Meer info: https://www.antwerpen.be/nl/info/5310f241aaa8a74f6c8b458d/a-stad-uw-privacy-en-hoe-gebruiken

Jouw avatar
Tom Lauwers

Vandaag ook een bijzonder vreemde ervaring.. ik reed volledig in mijn recht in de Van Arteveldestraat (ook fietsstraat) en werd bijna omver gereden door een automobilist dewelke het concept fietsstraat niet echt leek te snappen.. Nota bene gebeurde dit ter hoogte van een stilstaande politiecombi.. Klap op de vuurpijl was dat ik berispt werd door de dame van de politieploeg terwijl ik volledig in mijn recht was en de fietsstraat gebruikte zoals voorzien.. Toen ik de dame van de politie wees op het feit dat de Van Arteveldestraat een fietsstraat is geworden vond ze het ook nog nodig daar commentaar op te geven dat ze dat niet begrijpt.. Begrijpe wie kan.. Maar het is wel bijzonder triest dat zelfs de politie de regels niet lijkt te kennen en overtreders nog gelijk gaat geven ook.. Dan is het einde wel helemaal zoek..

Dit artikel is gedeeld door
A-nieuws
A-nieuws
36900+