Fietsers in een fietsstraatFrederik Beyens

Wat u moet weten over fietsstraten

Antwerpen telt een aantal fietsstraten. In deze straten zijn fietsers de belangrijkste weggebruikers. Maar ook auto’s en andere motorvoertuigen zijn er toegestaan. Er gelden wel specifieke verkeersregels. Wij zetten ze voor u op een rijtje.

Hoe herkent u een fietsstraat?

Fietsstraten in Antwerpen zijn duidelijk herkenbaar. Ze hebben een rood wegdek en een groot logo van een fiets op de grond. Aan het begin en einde van de straat vindt u een blauw verkeersbord met een fietser en auto erop en het opschrift ‘Fietsstraat’.

Verkeersbord fietsstraat
Verkeersbord fietsstraat

Welke verkeersregels gelden in een fietsstraat?

  • U mag met de auto een fietsstraat inrijden, maar rij maximum 30 kilometer per uur. Deze snelheidsbeperking geldt niet alleen voor auto's maar voor alle weggebruikers.
  • Rijdt u met een auto of ander motorvoertuig door een fietsstraat, haal dan geen fietsers in.
  • Rijdt u met een fiets door een fietsstraat, dan mag u de volledige breedte van de rijbaan gebruiken (bij eenrichtingsverkeer) of de rechterhelft van de rijbaan (bij tweerichtingsverkeer). 
  • Antwerpen heeft er voor gekozen om het verkeer in de fietsstraat voorrang te geven op de zijstraten. Waar fietsstraten niet rechtdoor lopen wordt de fietsstraat aan het kruispunt onderbroken. Als u de fietsstraat verlaat, dan gelden de speciale voorrangsregels voor fietsstraten niet langer.
Reacties:
Er zijn nog geen reacties toegevoegd. Voeg er zelf één toe!
Dit artikel is gedeeld door
A-nieuws
A-nieuws
42000+